Praėjusį penktadienį Kretingos vyrų “Rotary” klubo pirmuoju prezidentu inauguruotas Tomas Jurgutis. Aisto Mendeikos nuotr.

Praėjusią savaitę Kretingai švenčiant savo gimtadienį Kretingos muziejuje vyko ir “rotariečių” iškilmės. Penktadienį pirmuoju naujojo Kretingos “Rotary” klubo prezidentu buvo inauguruotas Tomas Jurgutis, įmonės “Kretingos vandenys” direktorius.

Jau padovanojo šventę vaikams
Dar neturėdamas oficialaus savo vadovo klubas jau spėjo Kretingoje nuveikti gerų darbų – birželio 1 d. Kretingos socialinių paslaugų centro vaikams ir jų globėjams padovanojo šventę. O labdaringai veiklai Kretingos “rotariečiai” susibūrė praėjusių metų spalį.
Pagal tradiciją kiekvienas klubas turi savo krikštatėvį. Kretingiškius labdaringai veiklai “pakrištijo” Klaipėdos “Rotary” klubo broliai, o prezidento regalijas T. Jurgučiui įteikė klubo “Lituanica International Rotary” įkūrėja ir pirmoji prezidentė Viktorija Trimbel.

Konkrečios krypties dar nepasirinko
“Kviečiame tuos, kuriems priimtina “Rotary” filosofija. Laukiame verslininkų, mokytojų, įvairių sričių specialistų, – “Švyturiui” sakė šviežiai įkurto klubo prezidentas T. Jurgutis. – Dabar tarp mūsų daugiausiai yra verslo atstovų, taip pat – Savivaldybės darbuotojų”.
Vienas iš mūsų miesto “rotariečių” – ir krepšinio klubo “Kretinga” treneris Arimantas Mikaločius.
Kretingos “rotariečiai” tikisi į savo miestą sukviesti ir kitiems klubams priklausančius kretingiškius. Vienas Plungės klubui priklausęs kretingiškis jau įstojo į Kretingos klubą.

Į vyrų “Rotary” klubą priimama nuo 30 m. – jaunesni buriasi į labdaringus jaunimo klubus.
Paprastai kiekvienas “Rotary” klubas pasirenka konkrečią sritį, kurioje vykdys savo labdaringą veiklą. Kretingiškiai kol kas dar neapsisprendę.
“Norime, kad tai būtų tęstinis projektas, teikiantis ilgalaikę naudą. Gal tai bus parama senukams ar neįgaliems vaikams, gal kažkam kokį muzikinį įrankį nupirksime arba paremsime student, kuris studijoms neturi finansinių galimybių, – kalbėjo T. Jurgutis. – O kol esame jaunas klubas, galbūt dar bandysime prisidėti prie Klaipėdos “Rotary” bendruomenės jau išvystytų veiklų”.

Moterys svarstė apie “Lions”
Kol kas kretingiškių klubas nėra visiškai savarinkišku – tam trūksta dar 8 veiklių vietos vyrų. Savarankiška organizacija klubas tampa, turėdamas 20 narių. Kretingoje šiandien jų yra 12.
Tapę savarankiškais Kretingos “rotariečiai” pasiryžę skatinti savo mieste kurtis ir Kretingos moterų “Rotary” klubą. Juolab, kad labdaringa užsiimančių kretingiškių netrūksta, bet jos priklauso kitų miestų labdaringoms organizacijoms. Viena iš jų – ir Tarybos narė Jolita Vaickienė, buvusi Palangos moterų “Lions” narė.
“Tačiau šiuo metu veiklą esu sustabdžiusi, nes turėjau minčių kurti klubą Kretingoje. Ir vis dar nenumarinu tos idėjos, tiesiog karantinas sutrukdė šiai veiklai”, – sakė J. Vaickienė.

Seniūnė lauks pasiūlymo
Kretingos miesto seniūnė Gintarė Liobikienė buvo nuėjusi dar toliau – su bendramintėmis jau kūrė ir klubo nuostatus. Tiesa, taip pat “Lions”, ne “Rotary”.
Vis dėlto “Švyturio” kalbinta seniūnė neatmeta galimybės jungtis ir prie “rotariečių”, jei tik sulauktų pasiūlymo: “Abi organizacijos užsiima panašia labdaringa veikla, tad tikrai sutikčiau kurti ir Kretingos moterų “Rotaru” kubą. Tiesiog prieš kelerius metus susipžinau su Alytaus “Lions” klubo moterimis, tad taip ši idėja ir prilipo. Beje, jau buvau nemažai kretingiškių surinkusi, galvojome ir apie registravimą, bet kovidinė situacija tam sutrukdė”.
G. Liobikienė sako subūrusi apie 12 Kretingos moterų, kurios tikrai nori dalyvauti labdaringoje veikloje.
“Tačiau klubui jau įsikūrus, manau, atsirastų ir daugiau norinčių į jį jungtis, – įsitikinusi kretingiškė. – Pirminę mintį turėjom, kad visa klubo veikla būtų susijusi būtent su moterimis – pagalba daugiavaikėms vienišoms mamoms, nukentėjusioms nuo smurto ir pan.”
“Iš tikrųjų keista, kad mūsų nemažas miestas, turintis daug verslininkų ir veiklių žmonių iki šiol neturėjo savo labdaringo klubo. Daug tų variklių, bet vieno vėliavnešio iki šiol neatsirado. Džiugu, kad įsikūrė vyrų “Rotary” klubas. Tiesą sakant, tikėjausi, kad klubas bus mišrus, tad tikrai būčiau į jį stojusi”.

 3,180 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes