Gaisras Darbėnuose. Skaitytojo nuotr.

Jau žinoma prieš savaitę Darbėnuose vykusio gaisro priežastis. Tačiau taip pat svarbu ir tai, kad ugniagesiai į įvykio vietą nevėlavo, nors socialiniuose tinkluose ir buvo paskleista tokia klaidinga žinutė. Iš tiesų praėjusį sekmadienį Darbėnuose užsiliepsnojus ūkiniams pastatams, kuriuose sudegė šienas, malkos ir 20 vištų, tądien budėjęs ugniagesys į įvykio vietą išskubėjo dar net nesulaukęs iškvietimo – vos pamatęs dūmus. Iškvietimo gelbėtojas sulaukė jau pakeliui.

Išvyko pamatęs dūmus
Tai “Švyturiui” patvirtino ir Kretingos rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos Darbėnų ugniagesių komandos skyrininkas Donatas Poškys, ir Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Kretingos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Eugenijus Bertašius, nors socialiniuose tinkluose žmonės dalijosi žinutėmis neva smarkiai vėluota.
Bendrosios pagalbos centro duomenimis, iškvietimas apie gaisrą gautas 17.44 val. O pirmasis ugniagesys vietoje buvo jau po 8 minučių.
“Visų pirma, tuo metu budėjęs mūsų ugniagesys išvažiavo pamatęs dūmus, o iškvietimo sulaukė jau važiuodamas. Dūmai buvo juodi ir jų labai daug – mūsų ugniagesiai atskiria, kada tai yra pavojaus singalas, o ne, tarkim, koks laužas, – sakė D. Poškys. – Aišku, stresinėje situacijoje žmonėms daug kas kitaip atrodo. Ir ta minutė atrodo tarsi 10 minučių. Labai karšta, sausa buvo, tad ugnis greitai plito, bet mes viską žinom, ką reikia daryti, ir viską darom. O žmonės visada kalba – ir kad vėluojam, ir be vandens atvažiuojam”.

Ugnį gesino 20 ugniagesių
Dėl didžiulio gaisro sekmadienį naktinę pamainą beveik pusantros valandos anksčiau pradėjo kitas darbėniškis ungiagesys. Į įvykio vietą atskubėjo ir dar 5 Darbėnų ugniagesiai.
“Matėme, kad nelaimė vyksta, o tokiu atveju papildomos rankos niekada nepamaišo. Tuo metu mūsų ugniagesys budėjo vienas, tik nuo 19.30 val. turėjo prisistatyti kitas. Kadangi papildomai už viršvalandžius neapmokama, tad mums duoda laisvas dienas. Tad dienos metu – nuo 8.30 val. iki 19.30 val. budime po vieną, tik naktį – po du”, – aiškino skyrininkas.
Darbėniškių spentintukui talkino dar keliolika ugniagesių iš Palangos, Kretingos, Girkalių ir Gargždų. Iš viso darbavosi apie 20 ugniagesių, į įvykio vietą atvyko ir viršininkas E. Bertašius.

Sudegė 20 virštų, išgelbėtos 9 kiaulės
“Esame labai dėkingi gyventojams, kurie ir gyvulius iš tvarto išvarė, ir apskritai daug padėjo, ypač – jaunimas, – sakė E. Bertašius. – O kažkodėl tarp žmonių yra nusistovėjęs senas klaidingas požiūris: ungiagesiai pavėlavo, neturėjo vandens ir pylė ne ten, kur reikia. Beje, ugniagesiai visuomet važiuoja maksimaliu sunkiasvoriam transportui leidžiamu greičiu – 90 km per valandą. Greičiau važiuoti tiesiog techniškai neįmanoma”.
Vis dėlto ir šį kartą ugniagesių viršininkas girdėjo žmones murmant: “Bet priėjau ir paaiškinau, kas yra svarbiau – ar gelbėti tvartą, kurio jau visas stogas sudegęs, ar saugoti gyvenamuosius namus. Mums visada trūksta išteklių – ir žmonių, ir vandens, turime visko ribotai. O čia, Darbėnuose, nors sudegė ne vienas ūkinis pastatas, šienas, malkos, bet nenukentėjo nė vienas gyvenamasis namas, nes juos apliejome vandeniu. Sudegė 20 vištų, bet išgelbėtos 9 kiaulės. Ir nenukentėjo nė vienas žmogus”.
Viršininkas pabrėžė, kad gesinant gaisrą ugniagesių prioritetai dėliojami tokia tvarka: pirmiausia rūpinamasi žmonių gyvybe ir sveikata, tada – ugniagesių, tada – gyvūnais, ir tik paskutinėje vietoje – turtu.

Ugniagesiams prireikė ir medikų pagalbos
“Tuo metu oro temperatūra čia siekė virš 30 laipsnių, o mūsų žmonės juk ėjo ir dirbo. Atidavė visą save. Pats savo rankomis tris vyrus tempte nutempiau pas gydytojus, nes jau mačiau, kad jiems yra labai blogai. Prireikė ir tablečių, ir deguonies kaukių”, – pasakojo ugniagesių vadas.
Kiek Darbėnuose šį savaitgalį buvo išlieta vandens, E. Bertašius sakė negalįs atsakyti: “Bet tikrai labai daug. Ėmėme net iš trijų vietų. Iš kanalo praktiškai visą vandenį ištraukėme, net teko kasti duobę. Dar ir tokius darbus tenka atlikti.”
Penktadienį jau buvo žinoma ir gaisro priežastis – savaiminė.
“Nuo didžiulės kaitros užsidegė šienas. Tvartas net neturėjo elektros – galbūt įkaito kokia stiklo šukė”, – sakė viršininkas.

 35,529 peržiūrų (-a)

60% LikesVS
40% Dislikes