Darius Petreikis.

Kretingos rajono savivaldybės Etikos komisija 2021 m. birželio 3 d. posėdyje svarstė gautą 2021 m. gegužės 24 d. pareiškimą Nr. D13-265, kuriame 12 pareiškimą pasirašiusių Kretingos rajono savivaldybės tarybos narių prašė Etikos komisijos atlikti tyrimą ir įvertinti, ar Savivaldybės tarybos nario Dariaus Petreikio veiksmai atitinka tarybos nariui, kaip politikui, taikytinas elgesio normas, bei reikalavo, kad tarybos narys Darius Petreikis viešai paneigtų išsakytus teiginius apie dokumentų klastojimą ir atsiprašytų tarybos narių.
Pareiškimą pasirašiusieji Savivaldybės tarybos nariai teigė, kad Kretingos rajono savivaldybės tarybos narys Darius Petreikis tarybos posėdyje, vykusiame 2021 m. balandžio 29 d., svarstant sprendimo projektą Nr. T1-184 „Dėl Kretingos rajono savivaldybės tarybos 2019 m. balandžio 11 d. sprendimo Nr. T2-105 „Dėl Kretingos rajono savivaldybės politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų pareigybių skaičiaus nustatymo“ panaikinimo“, viešai pagarsino faktais nepagrįstą informaciją bei apkaltino 14 tarybos narių dokumentų klastojimu ir nusikalstama veika.
Kretingos rajono savivaldybės Etikos komisija posėdžių metu atliko tyrimą, išklausė suinteresuotus asmenis, surinko medžiagą ir konstatavo, kad Tarybos narys Darius Petreikis pažeidė Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekse 4 straipsnyje įtvirtintus politikų elgesio principus – pagarbos žmogui ir valstybei, teisingumo, sąžiningumo, padorumo, pavyzdingumo, nešališkumo ir atsakomybės principus – bei rekomendavo tarybos nariui Dariui Petreikiui viešai atsiprašyti. Nuspręsta sprendimo kopiją išsiųsti pareiškėjams ir Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK).
Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai jau yra tekę tirti Kretingos rajono savivaldybės tarybos visuomeninio rinkimų komiteto „Kretingos kraštas“ atstovo, Savivaldybės mero Antano Kalniaus 2020 m. rugsėjo mėnesį pamintą tarnybinės etikos principą, nes, svarstant tarybos sprendimų projektus, Savivaldybės tarybos posėdyje balsavo dėl savo paties pareikšto nusišalinimo. Šiais veiksmais jis pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo reikalavimus vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.
VTEK teigimu, jeigu reikia vykdyti tarnybines pareigas, kurios yra susijusios su valstybės politiko privačiais interesais, tokiais atvejais VPIDĮ draudžia valstybės politikui atlikti minėtąsias pareigas arba dalyvauti rengiant, svarstant, priimant ar kitaip paveikti su tuo susijusius sprendimus. Tokiais atvejais asmuo privalo nusišalinti ir toliau jokia forma nebedalyvauti sprendžiant klausimą. Šį principą VTEK yra pabrėžusi ir savo patvirtintoje rekomendacijoje dėl savivaldybės mero ir savivaldybės tarybos narių nusišalinimo tvarkos.
Kretingos rajono savivaldybės tarybos Etikos komisijos sprendimas dėl tarybos nario Dariaus Petreikio pažeidimo gali būti skundžiamas Lietuvos Respublikos vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai per vieną mėnesį nuo sprendimo paskelbimo arba jo įteikimo suinteresuotam asmeniui dienos.
Kretingos savivaldybės inf.

 11,227 peržiūrų (-a)

0% LikesVS
100% Dislikes