Kretingos rajono komunalininkai specialiu įsėjamuoju raudonu pilduku pažymėjo net 64 mišrių atliekų konteinerius rajone, kuriuose rado statybinių medžiagų, stiklo, žolių, šiferio, šakų, žvyro, metalo, sutrūnijusių malkų ir kt.

Įspėti turi teisę

„Savivaldybės įmonės „Kretingos komunalininkas“ darbuotojai turi teisę įspėti atliekų turėtojus apie netinkamą atliekų išrūšiavimą į skirtingus konteinerius ir įspėjamuoju lipduku „Netinkamai išrūšiuota“ paženklinti konteinerį. Jei lipdukas „Netinkamai išrūšiuota“ tame pačiame objekte užklijuotas trečią kartą – pagal Kretingos rajono savivaldybės atliekų tvarkymo taisykles privalome informuoti Kretingos rajono savivaldybės administracijos Civilinės saugos ir viešosios tvarkos skyriaus specialistus“, – sakė komunalinių atliekų tvarkymo skyriaus vadybininkė Asta Veisienė.

Tais atvejais, kai konteineris pripildytas neleistinomis atliekomis, netinkamo atliekų rūšiavimo faktas fiksuojamas konteinerių indentifikavimo sistemoje, nufotografuojant atidarytą konteinerį su jame esančiomis atliekomis, taip, kad nuotraukoje būtų užfiksuotos neleistinos šalinti atliekos ir konteinerio unikalus numeris.

„Į rūšiavimo konteinerius metamos pakuočių atliekos išvežamos nemokamai – jų surinkimą ir tvarkymą finansuoja gamintojų ir importuotojų organizacijos. Kuo daugiau atliekų išrūšiuojama, tuo mažiau jų patenka į bendrus mišrių atliekų konteinerius, už kurių išvežimą ir sutvarkymą sumokame mes – gyventojai“, – teigė Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Violeta Turauskaitė.

Prie atliekų tvarkymo mokesčio dydžio taip pat smarkiai prisideda prie buitinių atliekų konteinerių paliktos stambių gabaritų, statybinės, pavojingos, elektros, elektroninės įrangos, biologiškai skaidžios bei žaliosios atliekos. Šias šiukšles gyventojai turi išrūšiuoti ir pristatyti didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę, esančią Sodžiaus g. 86, Ankštakių kaime, kurioje atliekos priimamos ir tvarkomos UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro.

Atliekų išvežimo grafikai mieste ir rajono seniūnijose

MIŠRIŲ KOMUNALINIŲ ATLIEKŲ KONTEINERIAI SKIRTI ATLIEKOMS, KURIŲ NEGALIMA PERDIRBTI AR PAKARTOTINAI PANAUDOTI.

Ką į juos mesti?

Sauskelnes, asmeninės higienos priemones, popierinius rankšluosčius, vienkartines nosines, tualetinį popierių (bet ne kartoninį ruloną), sąšlavas, šaltus pelenus, dantų šepetėlius, panaudotas virtuvės, dušo kempines, skutimosi peiliukus, lipnias juostas, avalynę, keramikos, veidrodžių duženas, naminių gyvūnėlių pakratas (kraiką), užpildytus dulkių siurblių maišelius ir kitas po rūšiavimo likusias buitines atliekas.

Ko nemesti?

Žaliųjų atliekų, karštų pelenų, statybos ir griovimo, pavojingų, elektros ir elektrinės įrangos atliekų, pakuočių.

ANTRINIŲ ATLIEKŲ KONTEINERIAI:

Popieriui ir kartonui

Ką mesti?

Žurnalus, laikraščius, pakavimo popierių, kartonines dėžutes, gofruoto kartono dėžes, kitus spaudinius, lankstinukus, vokus, spaudos ir rašomąjį popierių.

Ko nemesti?

Nešvarių, riebalais užterštų pakuočių, riebalais sutepto, parafinuoto, vaškuoto, popieriaus su celofanu, panaudotų tapetų, popierinių nosinaičių ir servetėlių.

Plastikui ir metalui

Ką mesti?

Plastikinius gėrimų, aliejaus butelius, Tetra Pak pakuotes, plastikinius indelius nuo padažų, majonezo, indų ploviklio, kosmetikos, skalbimo priemonių, polietileno plėvelę, kitą plastikinę pakuotę, plastikinius žaislus, indus, putplastį, plastikinius rašiklius, kamštelius, dangtelius, konservų dėžutes, skardines nuo gėrimų, aliuminio lėkštes, metalines kepimo skardas, puodus, stalo įrankius, metalinius dangtelius, dėžutes, foliją, kitas metalinės pakuotės atliekas.

Ko nemesti?

Riebalais, dažais, tepalais ar kita chemine medžiaga suteptos plastikinės ar metalinės taros, plastikinių žaislų su elektroniniais įtaisais, plastikinių medicinos priemonių, vaizdo kasečių, CD, DVD ir LP plokštelių, aerozolio flakonų, skutimosi peiliukų, dantų šepetėlių ir kitų higienos reikmenų.

Svarbu:

• Užstatinė plastikinė gėrimų pakuotė turi būti grąžinta gėrimų gamintojams per taromatus.

• Nuo plastiko pakuočių nebūtina nusukti kamštelių, nuimti žiedelio. Jei įmanoma, reikia suspausti pakuotę ar tarą, kad kuo mažiau užimtų vietos konteineryje. Plastiko pakuotės išplauti nebūtina, užtenka pašalinti turinį, kad neužterštų kitų atliekų.

• Jeigu plastiko atliekų gabaritai netinka plastiko konteineriams, jas reikia susmulkinti arba suspausti arba tvarkyti kaip didelių gabaritų atliekas ir pristatyti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles. Negalima į konteinerius netelpančių atliekų išmesti šalia konteinerių ir šiukšlinti konteinerių aikštelėse.

Stiklui

Ką mesti?

Stiklinius butelius, stiklainius, stiklinius indus ir stiklines pakuotes, įvairaus dydžio stiklo duženas.

Ko nemesti?

Porceliano ir krištolo, keramikos, veidrodžių, visų rūšių elektros lempučių, dažais, tepalais ar kita chemine medžiaga užterštų pakuočių, medicininių ampulių, stiklinių vaistų buteliukų, armuoto stiklo ir stiklo lakštų, automobilių langų stiklų.

Svarbu:

• Buteliai ir stiklainiai turi būti visiškai ištuštinti, popierinių etikečių pašalinti nebūtina.

Rūšiavimas yra viena svarbiausių veiklų, kuria kiekvienas galime prisidėti prie aplinkos saugojimo ir taršos Lietuvoje mažinimo. Rūšiuojant atliekas, jos nepatenka į sąvartynus, o yra perdirbamos ar naudojamos energijai išgauti, todėl mažiau teršia aplinką.

Parengta pagal Kretingos rajono savivaldybės informaciją

putų polistirolas

 24,815 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes