Štai taip atrodė Auksūdžio koplytėlės Marijos maloningosios skulptūrėlė. KPD nuotr.

Apie iš Auksūdžio kaimo dingusią XX a. pradžios medinę Marijos maloningosios skulptūrėlę paveldosaugininkai policijai pranešė tik po 5 mėnesių, o objekto savininkė Kretingos rajono savivaldybė tylėjo net porą metų.

5 mėnesius nustatinėjo vertę

Kretingos rajono policijos komisariatas sulaukė pranešimo apie dingusią beveik pusantro tūkstančio vertės skulptūrėlę pranešimo iš Kultūros paveldo departamento (KPD) Klaipėdos skyriaus sulaukė šią savaitę, rugpjūčio 24 d., nors objekto pasigedo lygiai prieš 5 mėnesius – kovo 26 d. Tad tik dabar ir pradėtas vagystės tyrimas.
Kaip „Švyturiui“ aiškino KPD Klaipėdos skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Plauškaitė, tokiame uždelsime nieko neįprasto nėra. Mat pasigedus kultūros paveldo objekto pirmiausia KPD nustatinėja jo vertę. Taigi, po beveik pusmečio darbo paveldosaugininkai dingusį 70-ies cm aukščio medinį objektą įvertino 1400 eurų.
Kiek šansų susigrąžinti pavogtą vertybę, jei į policiją kreipiamasi po šitiek laiko?
„Šansų nelabai gali ir yra, nelabai ką pasakysiu, – „Švyturiui“ pripažino G. Plauškaitė . – Tačiau anksčiau į policiją nesikreipėme, ner policija nepradėtų tyrimo, kol nepateikiame dingusio objekto vertės“.
O ar kultūros paveldo objektų vertė iki vagystės fakto nežinoma?

„Ne, mes vertės nenustatinėjame. Nustatome tik tada, kai kreipiamės į departamentą dėl dingusio objekto“, – tvirtino laikraščio pašnekovė.

Dingo dar 2019-aisiais?

Pokalbio metu paaiškėja dar įdomesnė detalė. Pasirodo, Klaipėdos paveldosaugininkai, pasigedę skulptūrėlės, pirmiausia kreipėsi į jos savininkę – Kretingos rajono savivaldybė. Ir sužinojo, kad skulptūrėlė galimai dingusi dar 2019 metais!
“Iš tiesų Savivaldybė turėjo kreiptis į policiją. Kodėl to nepadarė, nežinome. O mes kultūros paveldo objektus tikriname tik kas 5-erius metus“, – aiškino specialistė.
Kodėl Kretingos rajono savivaldybė praignoravo kilnojamojo kultūros paveldo objekto vagystę, „Švyturiui“ taip ir nepavyko išsiaiškinti. Mat už rajono kultūros paveldo objektus buvęs atsakingas darbuotojas, paminklotvarkininkas Algirdas Mulvinskas, nuo praėjusios savaitės Savivaldybėje nebedirba.
„Kitas darbuotojas darbą pradės tik nuo rugsėjo 7 d. Tad įsigilinęs į šią situaciją galbūt jis ir galės pakomentuoti“, – sakė Savivaldybės atstovė spaudai Inga Tirevičiūtė.

Auksūdžio Marijos maloningusios skulptūrėlės vagystė – vienintelė KPD Klaipėdos skyriaus užfiksuota kultūros paveldo objekto vagystė šiais metais.

Seniūnijoje skulptūrėlių – apie 40

Darbėnų seniūnas Alvydas Poškys „Švyturiui“ prasitarė, kad apie dingusią skulptūrėlę iš gyventojų pirmą kartą išgirdęs prieš beveik metus – 2020-ųjų rudenį.
„Pati koplytėlė buvo autentiška, pagaminta iš medžio, – pasakojo seniūnas. – Karts nuo karto dingsta tos skulptūrėlės – ir ne vienoje vietoje. Prieš porą metų iš Šukės kaimo buvo pavogtas visas koplytėlių ansamblis. Šį rudenį vėl planuojame visas seniūnijos koplytėles apvažiuoti, apžiūrėti.“
Kiek iš viso Darbėnų seniūnijoje yra tokių koplytėlių ir skulptūrėlių?
„Iki 40 tikrai. Kiekvienose senosiose kapinaitėse yra, nors kai kur pastatytas tik kryžius, bet kitur yra net po kelias skulptūrėles. Ne visos jos yra registruotos kultūros paveldo registre. Pasitaikė atvejis, kad vienoje koplytėlėje medinė skulptūrėlė buvo pakeista kita, gipsine, – dalijosi A. Poškys. – Iš tiesų juk šios skulptūrėlės visiškai nesaugomos. Bandėme dėti spyneles, bet tada vagys vis tiek jas išlaužia, taip dar ir sugadindami pačią koplytėlę. Iš tiesų man nesuvokiama, kaip galima vogti tokį šventą daiktą. Kas tai daro, neturi nei sąžinės, nei pagarbos istorijai, kultūrai ir tikėjimui. Neatmetu galimybės, gal ir kokie vietiniai pijokėliai už butelį parduoda kokiems kolekcionieriams“.
Minima Marijos maloningosios skulptūrėlė atrestauruota 2017-aisiais metais.
Darbėnų seniūnijoje senųjų kapinaičių skaičiuojama apie 35-30.

Su Kretingos policijos komisaru “Švyturiui” nepavyko susisiekti ir pasiteirauti jo nuomonės dėl šitaip smarkiai pavėluoto kreipimosi į policiją.

 60,578 peržiūrų (-a)

0% LikesVS
100% Dislikes