UAB „Kretingos vandenys“ viena pirmųjų šalies savivaldybių įmonių pradėjo naudoti žaliąją elektros energiją. Viešojo konkurso būdu buvo įsigyta pigesnės žaliosios elektros energijos iš vietinio saulės parko. Atsinaujinančių išteklių energijos tiekėja tapo tarptautinė atsinaujinančios energetikos bendrovė „Green Genius“.
Į UAB „Kretingos vandenys“ tiekiamos 1250 kWh žaliosios energijos pakaks patenkinti apie 45 proc. įmonės metinių suvartojamos elektros energijos poreikių. Pažymėtina, jog elektros energiją perkant tiesiai iš gamintojo ji yra pigesnė.
Sutartyje su gamintoju galima užfiksuoti mažesnius elektros įkainius penkeriems metams. Tokiu būdu, net ir padidėjus rinkos kainai, žalioji elektra verslui ar, šiuo atveju, savivaldybės įmonei nebrangsta.


Šitoks UAB „Kretingos vandenys“ žingsnis yra puikus pavyzdys valstybiniam sektoriui – neinvestuojant papildomai galima naudoti pigesnę vietinę elektros energiją ir taip taupyti lėšas.
UAB „Kretingos vandenys“ direktorius Tomas Jurgutis teigė, jog šis sprendimas – įmonės veikloje naudoti atsinaujinančių išteklių energiją – yra išties ekonomiškas, tvarus ir džiuginantis.
„Kad mūsų bendrovė, vykdydama savo veiklą, gali mažinti šiltnamio efektą didinančių dujų emisijas, prisidėti prie šalies energetikos nepriklausomybės bei naudoti mūsų šalyje gaminamą elektros energiją, tikrai puikus faktas. Žalioji energija bus naudojama siurblinėse, vandens valymo įrenginiuose bei vandens gavimo stotyse. Žaliosios energijos naudojimas tikrai yra efektyvus ir naudingas mūsų įmonei. Teigiamą efektą jau galima iliustruoti ir pirmaisiais skaičiais: per 8 liepos mėnesio dienas įmonė sukaupė 33401 tūkst. kWh elektros energijos“, – pasakojo įmonės vadovas.
Galima paskaičiuoti ir šio sprendimo naudą gamtai: į aplinką per metus išsiskirs apie 656 tonų mažiau anglies dioksido, kuris išsiskiria deginant iškastinį kurą ir ardo ozono sluoksnį. Tokiam kiekiui anglies dioksido apdoroti reikėtų daugiau kaip 31 000 medžių per metus.

Svarbūs skaičiai
45 proc. – tiek įmonės metinių energijos poreikių patenkins žalioji energija.
1 250 kWh – tiek per metus žaliosios energijos bus tiekiama „Kretingos vandenims“.
33 401 kWh – tiek elektros energijos „Kretingos vandenys“ sutaupė per 8 liepos mėnesius.
656 t – tiek sumažės į aplinką išskiriamo anglies dioksido vien dėl „Kretingos vandenų“ naudojamos žaliosios energijos.
31 000 – tiek medžių per metus išsaugos UAB „Kretingos vandenys“, pasirinkusi žaliąją energiją.

UAB „Kretingos vandenys“ inf.

 975,066 peržiūrų (-a)

0% LikesVS
100% Dislikes