Kai kuriems politikams atrodo, jog Savivaldybės archyvui geresnių patalpų nereikia...

Prieš dvejus metus idėją perkelti Savivaldybės administracijos skyrius bent į du pastatus įgyvendinti pradėję „kraštiečiai“ dabar patys jau pajudėjusiam vežimui kaišioja pagalius į ratus. Galimybę iš J.K.Chodkevičiaus g. 10 rūsio į naujas patalpas J.Pabrėžos g. 8 perkelti archyvą suradę Savivaldybės administracijos vadovai kaltinami blogai sudėlioję savo veiklos prioritetus ir „taškantys“ pinigus, o Administracijos direktoriui išsakyti įtarimai viršijus savo įgaliojimus.
Tarybos opozicijos priedermė – kritikuoti valdančiosios daugumos veiklą. Tik dabartinė opozicija, atrodo, pernelyg įsijautė į šį vaidmenį ir pradėjo kritikuoti net savo buvusią veiklą.
Ne vieną dešimtmetų J.K.Chodkevičiaus g. 10 pastato rūsyje praleidęs archyvas pamatė vilties kibirkštėlę, kad netrukus galės persikelti į naujas, jam pritaikytas patalpas. Įvairių dokumentų ieškantiems Savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos ir archyvų skyriaus darbuotojams nebereikės landžioti po drėgnus koridorius, rūpintis, kad dokumentai nenukentėtų suplyšus kokiam nors vamzdžiui, bei patiems kvėpuoti pelėsiai prisotintu oru.
Apie būtinybę perkelti archyvą į naujas patalpas kalbėta irgi jau seniai, tik tai taip ir likdavo kalbomis. Dabar, pradėjus realius veiksmus ir planuojant archyvą perkelti į J.Pabrėžos g. 8 pastatą, kliūtis stato opozicija.

J.K.Chodkevičiaus g. 10 rūsyje įsikūręs archyvas neapsaugotas nuo drėgmės.

Perkelti Savivaldybės administracijos skyrius iš J.K.Chodkevičiau g. 10 į J.Pabrėžos g. 8 Savivaldybės taryba buvo nusprendusi jau 2019-aisiais. Anuomet buvo nutarta parengti nenaudojamų patalpų J.Pabrėžos g. 8 pastate paskirties keitimo ir perplanavimo bei įrengimo projektą ir patalpas pritaikyti administracinei veiklai. Jau tada opozicijos atstovę Jolitą Vaickienę domino, kiek reikės pinigų priestatui suremontuoti.
Tuometinė Savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Girdvainė patikino, jog reikės investuoti apie 200 tūkst. eurų. Tik nepaaiškino, kodėl būtent tiek – nei daugiau, nei mažiau.
Dabartinei Savivaldybės administracijai pradėjus rengti perplanavimo bei įrengimo projektą, opozicijai iškilo tas pats klausimas – kiek tai kainuos? Anot J.Vaickienės, 200 tūkst. eurų neužteks.
„Jau dabar akivaizdu, kad tiek pinigų neužteks. Gali prireikti ir 400 tūkst. eurų ar dar daugiau“, – ketvirtadienį įvykusiame Savivaldybės tarybos posėdyje sakė J.Vaickienė.
Tačiau labiausiai opozicijos lyderę papiktino tai, kad pritaikant patalpas administracinei veiklai numatoma ant J.Pabrėžos g. 8 pastato priestato pastatyti „antstatą“, kuris ir būtų skirtas archyvui.

Archyvarai nuolat nerimauja dėl galimo archyvo užliejimo vandeniu.

„Kas ir kodėl sugalvojo statyti „antstatą“, iš kur bus paimti pinigai, jei jam fifansuoti lėšos nenumatytos Strateginiame plane? Ir apskritai ar Administracija gali pasakyti, kiek iš tikrųjų tai kainuos?“ – klausimais J.Vaickienė prie sienos spaudė administracijos direktorius Egidijų Viskontą.
Tačiau direktoriaus balsas „į dangų“ nenuėjo. Mėginimai paaiškinti, kad neruošiamas joks „antstato“ statybos techninis projektas, o tik perplanavimo bei įrengimo projektas, kuriam buvo pritarta jau 2019-aisiais, adresato nepasiekė.
„Neįsivaizduoju, kas apskritai sugalvojo pavadinimą „antstatas“. Planuojama įrengti naujas patalpas būtent archyvui. Kito varianto ar galimybės perkelti jį kur nors kitus nėra. Archyvui reikalingos specialios patalpos, kurios būtų tinkamai vėdinamas, nebūtų drėgnos ir t. t. Paprasčiausiai, nėra kur kitur iškelti archyvą. Tinkamų jam patalpų savivaldybė neturi, – „Švyturiui“ sakė E.Viskontas. – Be to, vadinamasis „antstatas“ yra vienas iš perplanavimo projekto techninių sprendinių, o ne naujas statinys“.
Pasak direktoriaus E.Viskonto, kol nėra perplanavimo bei patalpų įrengimo projekto, neįmanoma pasakyti, kiek viskas kainuos.
„Kai turėsime projektą, galėsime suskaičiuoti ir reikalingų darbų kainas, sudaryti sąmatą. Jau žinodami bent preliminarią kainą, kreipsimės į Savivaldybės tarybą su prašymu skirti lėšų. Suprantama, jei jų reikės daugiau“, – sakė E.Viskontas.
Anot Tarybos nario Dovydo Bajoro, lėšos Savivaldybės administracijos skyriams iškraustyti iš J.K.Chodkevičiaus g. 10 buvo numatytos jau šių metų vasarį.
„Juk šioje kadencijoje visi esame sutarę, kad skyrius reikės iškraustyti iš J.K.Chodkevičiaus g. 10“, – kolegoms priminė D.Bajoras.
Nepraleisdamas progos ką nors nemalonaus pasakyti valdančiajai daugumai, opozicijai atstovaujantis Tarybos narys Vilius Adomaitis klausė, ar administracijos direktorius, pradėdamas „antstato“ projektavimo darbų pirkimą, neviršijo savo įgaliojimų?
„Manau, kad tai turėtų išsiaiškinti Kontrolės komitetas“, – Tarybos posėdyje sakė V.Adomaitis.

 48,060 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes