Nuosavas būstas daugeliui žmonių yra svarbiausia ir labiausiai vertinama investicija, kurią norisi apsaugoti nuo nenumatytų nelaimių. Gaisrai, įvairūs gedimai, užliejimai gali vienintelį šeimos būstą padaryti bent laikinai negyvenamą, o jo atkūrimo kaštai kasdien auga dėl pasaulį apėmusios žaliavų krizės. Apdrausti nekilnojamąjį turtą dabar pats tinkamiausias metas – ne gyvybės draudimo bendrovė „Compensa Vienna Insurance Group“ būsto saugumu besirūpinantiems klientams lapkričio mėnesį turi specialų pasiūlymą – 15 proc. nuolaidą gyventojų turto draudimui su mažesne išskaita ir būsto savininko civilinės atsakomybės draudimu.

 

Turtą draudžia dažniau

 Pandemijai perkėlus didžiąją gyvenimo dalį į namus, reikšmingai išaugo nekilnojamojo turto rinka – Registrų centro duomenimis, jau pirmąjį metų ketvirtį sudaryta 22 proc. daugiau nekilnojamojo turto pardavimo-pirkimo sutarčių. Siekdami apsaugoti investicijas į nuosavą būstą, gyventojai privatų nekilnojamąjį turtą draudė dažniau: Lietuvos banko duomenimis, privataus būsto draudimų rinka išaugo 11 proc.

„Palyginus šių metų rugsėjį su praėjusių metų rudens pradžia, mūsų bendrovėje turto draudimo sutarčių skaičius išaugo 8 proc. Pastebėjome, kad daugiausiai gyventojai draudžia su paskola įsigyjamą būstą, nes to reikalauja bankai, taip pat ir dar statomus objektus. Iš visų apdraustų objektų 59 proc. sudaro butai, o 41 proc. nuosavi namai, taigi tiek butus, tiek namus gyventojai draudžia beveik vienodai dažnai. Vis dėlto norėčiau atkreipti dėmesį, kad nemaža dalis būstų tebėra neapdrausta, todėl savininkai rizikuoja nelaimės atveju patirti didžiulius nuostolius“, – sakė Linas Siraštanovas, „Compensa Vienna Insurance Group“ Klaipėdos regiono vadovas.

Lietuvoje gyventojai dažniau draudžia nuosavus namus nei butus. Šiuo metu apdrausti yra tik 17 proc. butų ir daugiau nei 50 proc. individualių namų.

 

Labiausiai būstą suniokoja ugnis

 Dėl pandemijos gyventojai daugiau laiko leidžia namuose, čia žaidžia vaikai, naudojamasi įvairiais prietaisais, todėl išaugo ir kai kurių nelaimingų atsitikimų skaičius.

„Butai dažniausiai nukenčia dėl užliejimų, kai vanduo prasiskverbia iš viršuje esančių butų arba trūkus vamzdžiams pačiame bute, taip pat butų savininkams aktualu apsidrausti nuo įvairių įrangos gedimų ir dūžių. Individualių namų savininkai dažniausiai nukenčia nuo gaisro, taip pat dėl gamtos padarytų eibių – sniego, liūčių, audrų, užvirtusių medžių“, – teigė L. Siraštanovas.

Dažniausiai draudimo išmokos skiriamos padengti užliejimų ir ugnies padarytai žalai, įvairiems gedimams likviduoti ir dūžiams kompensuoti. Vis dėlto didžiausią finansinę žalą padaro ugnis, kuri gali visiškai sunaikinti namų turtą ir patį pastatą. Didžiausia šiais metais išmokėta draudimo suma buvo 130 tūkst. eurų, o šią žalą sukėlė gaisras.

 

Draudimas padeda jaustis saugiau

 „Compensa Vienna Insurance Group“ turi specialų gyventojų turto draudimo pasiūlymą, kuris leis gyventojams jaustis saugesniems, nes užtikrins įvairių rizikų visapusišką valdymą. Paslauga apima ne tik būsto, bet ir namuose esančio turto, būsto savininko atsakomybės draudimus, o taip pat suteikiama ir „Pagalbos namuose“ paslauga. Pirmą kartą būstą norintiems apsidrausti klientams bus taikoma 15 proc. nuolaida, o 15 tūkstančių eurų būsto savininko civilinės atsakomybės draudimo įmokos suma – 6 eurai.

„Paslauga patogi tuo, kad vienas draudimo įrankis leidžia klientui apsisaugoti nuo turtinių žalų, kurias sukelia labai įvairūs namuose ir net už jų ribų galintys nutikti nelaimingi atsitikimai. Pavyzdžiui, draudimas galioja net ir tuo atveju, jei buvo pavogtas laikinai iš namų išsineštas turtas. Taip pat tikriausiai nesuklysiu sakydamas, kad paslauga atspindi besikeičiančius klientų poreikius – statomos saulės elektrinės, įrengiamos namuose įkrovimo stotelės elektromobiliams. Jiems taip pat galios pastatų draudimo apsaugos“, – naujos paslaugos ypatumus nupasakojo L. Siraštanovas.

Draudimas  atlygins ne tik būstui įvairių nelaimių sukeltą žalą, bet taip pat apsaugos galios ir namuose esančiam turtui. „Pagalbos namuose“ paslauga bus suteikta įvykus nenumatytai avarijai, būtinam remontui ar kitam įvykiui nuolat gyvenamojoje vietoje, pavyzdžiui, trūkus vamzdžiui, išdužus langui, sugedus durų spynai, namų šildymo sistemai, kiemo vartams.

Taip pat svarbu, kad draudimas pasirūpina nekilnojamojo turto savininko ir jo šeimos narių civiline atsakomybe, todėl klientui nereikės pačiam atlyginti žalą, pavyzdžiui, apliejus kaimynų butą.

 

Galima rinktis apsaugų dydį

Nusprendę pasinaudoti nauju draudimo pasiūlymu, klientai galės rinktis tris skirtingus planus. Pasirinkus minimalias apsaugas, draudimas atlygins ugnies, gamtinių jėgų, vandens ir vagystės padarytą žalą. Pagrindinį draudimo variantą pasirinkusiems klientams papildomai bus atlyginta vandalizmo, sudužimo ir įskilimo bei transporto priemonės atsitrenkimo sukelta žala. Išplėstinis variantas atlygina bet kokių staigių ir netikėtų įvykių sukeltą žalą, pavyzdžiui, namuose esančių laikrodžių, šviestuvų, fotoaparatų optinių detalių sudužimo ar įskilimo.

„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad draudimo pasiūlymui taikomos išskaitos, o tai reiškia, kad tam tikra apdrausto nuostolio dalis tenka pačiam apdraustajam. Pagrindinė išskaita yra 60 eurų, tačiau pagal specialų pasiūlymą lapkričio mėnesį turtą apdraudusiems klientams ji mažinama iki 30 eurų. Taip pat taisyklėse išskiriami tam tikri objektai, kur numatytos skirtingos franšizės, pavyzdžiui, dėl televizoriaus dūžio išskaita yra 90 eurų, namų technikos įrenginių draudimui nuo gedimų išskaita – 90 eurų“, – sakė L. Siraštanovas.

 12,297 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes