Kaip nekovotų valstybė su nelegalia alkoholio prekyba, tai lieka iki galo neišsprendžiama problema. Kodėl? Dalykas čia gana paprastas: jeigu yra paklausa, bus ir pasiūla, kurios neišnaikinsi. Tą pasiūlą galima tik daugiau mažiau kontroliuoti, riboti, naikinti, tačiau nustačius ar sunaikinus vieną „tašką“, atsiras kitas.
Kretingos rajono policijos komisariato viršininkas Arūnas Pužauskas pasakojo, kad šiuo metu vyksta keli ikiteisminiai tyrimai, susiję su nelegalia alkoholio prekyba. Beveik prieš metus vadinamasis „bobutės taškas“ buvo nustatytas Šukės kaime, kur dėl nelegalios prekybos alkoholiu buvo nučiupta moteris.
„Panašius atvejus mums neretai padeda nustatyti patys žmonės. Galiu teigti, kad per pastarąjį dešimtmetį žmonių sąmoningumas dėl panašių prekeivių pastebimai padidėjo. Matyt, daugelis supranta ir vertina, kad alkoholis, besaikis jo vartojimas pavojingas ne tik geriančiam, bet ir aplinkiniams“, – samprotavo A. Pužauskas.
Jis minėjo, kad šių metų pradžioje, kai galiojo griežtas karantinas, policijai įkliuvo ne vienas rajono taksistas, teikęs aprūpinimo alkoholiniais gėrimais paslaugas. Kaip žinia, prekybos vietose prekybą alkoholiu riboja nustatytos dienos ir valandos, o norinčių apeiti nustatytą tvarką yra ir bus. Policija, pasitelkusi įvairias priemones, stebi ir kontroliuoja šią prekybą.

Naminės „taškų“ mažėja
Pasak A. Pužausko, per pastarąjį dešimtmetį rajone sumažėjo naminės degtinės „taškų“. Policijos viršininko nuomone, mažinti naminės degtinės gamybą padėjo griežtesni įstatymai, be to, keitėsi ir naminukę vartojančių žmonių ratas.
„Akivaizdu, kad jaunimas naminės iš esmės nevartoja, jos klientai – daugiausia vyresnio amžiaus ar pagyvenę žmonės, nesugebantys atsisakyti buvusių įpročių. Jaunimui rūpi cigaretės, jie dažniau parūko „žolę“, dar ką nors susigalvoja, bet įpročio vartoti naminę tikrai nepastebime“, – teigė A. Pužauskas.
Paklaustas, ar policijos darbo efektyvumo nesumažino policijos reforma, kai vietose neliko įgaliotinių, galėjusių nuolat iš arti stebėti ir žinoti jų aplinkoje vykstančias negeroves, tarp jų – ir nelegalios prekybos alkoholiu vietas, policijos viršininkas su tokiu teiginiu nesutiko.
„Mums visada padėjo ir padeda ryšys su žmonėmis. Ir tai liečia ne tik nelegalios prekybos alkoholiu klausimą. Sakykime, mes per savaitę gauname beveik po dešimt pranešimų apie įtartinai važiuojančius automobilius. Stabdome, tikriname. Ne visada tokie vinguriuojantys vairuotojai būna pavartoję alkoholio, gal juos pamatė kalbančius telefonu, bet svarbiausia, kad žmonės yra gana aktyvūs, pastebi potencialius pavojus ir informuoja policiją“, – sakė A. Pužauskas.
Policijos komisariato viršininkas informavo, kad 2021 m. pradėti 2 ikiteisminiai tyrimai dėl nelegalaus alkoholio laikymo (kai laiko daugiau nei 10 litrų), abu jie pradėti Darbėnų seniūnijoje. Palyginti 2020 m. pagal BK 201 str. ikiteisminių tyrimų nepradėta iš viso. Administracine tvarka Kretingos rajone 2021 m. pagal ANK 137 str. (Neteisėtas stiprių alkoholinių gėrimų, brogos, nedenatūruoto ar denatūruoto etilo alkoholio, jų skiedinių (mišinių) gaminimas, įgijimas, laikymas, gabenimas) bausti 9 asmenys, o 2020 m. tokių per visus metus buvo 7.

Apskrityje – dešimtys ikiteisminių tyrimų
Klaipėdos apskrities VPK nuolat vykdo policines ir prevencines priemones dėl alkoholio prekybos kontrolės.
Nuo 2021 m. sausio 1 d. iki lapkričio 1 d. visoje apskrityje pradėti 23 ikiteisminiai tyrimai pagal LR BK 201 str. Klaipėdos rajono policijos komisariato pareigūnai informavo, jog 2021 m. pagal LR BK 201 str., kitaip tariant dėl naminės degtinės laikymo ar gaminimo, pradėti 2 ikiteisminiai tyrimai, tuo tarpu pagal ANK 137 str. per 2021 m. surašyta 13 protokolų, o už šį pažeidimą baudos gali svyruoti nuo 90 iki 130 eurų.
2021 metais Klaipėdos apskrities VPK VTT Prevencijos skyrius vykdė 17 tikslinių prevencinių priemonių dėl alkoholio prekybos kontrolės. Priemonių metu nustatyti 73 administracinės teisės pažeidimai. Iš kurių 59 susiję su alkoholio prekybos pažeidimais.
Modernėjant laikams, prekyba alkoholiu taip pat perkeliama ir į socialinius tinklus ar internetinius puslapius. Čia apie savo teikiamas „paslaugas“ neretai praneša taksi vairuotojai, jei baudžiami remiantis ANK 127 str. (Vertimasis komercine, ūkine, finansine ar profesine veikla neturint licencijos (leidimo) veiklai, kuriai reikalinga licencija).

Kretingos statistika – santūrus viduriukas
LR Policijos departamento atstovas Audrius Čiupala informavo, kad 2019-2021 m. iki lapkričio 8 dienos, Kretingos rajone kasmet mažėjo administracinių nusižengimų Policijos departamento surinkti statistiniai duomenys liudija, kad nusižengimų pagal ANK 169 str. „Naminių alkoholinių gėrimų pardavimas ar kitoks realizavimas“ per beveik trejus metus rajone neužfiksuota nė vieno. Nusižengimų pagal ANK 137 str. „Neteisėtas stiprių alkoholinių gėrimų, brogos, nedenatūruoto ar denatūruoto etilo alkoholio, jų skiedinių (mišinių) gaminimas, įgijimas, laikymas, gabenimas“ turi tendenciją mažėti: 2019 m. buvo 13, 2020 m. – 3, 2021 m. (iki lapkričio 8 d.) – 5.
Kaip liudija Policijos departamento informacija, panašios tendencijos stebimos ir kitose šalies apskrityse bei rajonų savivaldybėse. Vis dėlto, kai kuriuose Žemaitijos rajonuose nusižengimų pagal ANK 137 str. fiksuojama pakankamai daug. Štai Plungės rajono savivaldybėje 2019 m. fiksuoti 56 nusižengimai, 2020 m. – 37, šiemet – 28; Telšių rajono savivaldybėje – atitinkamai 39, 25 ir 13.
Daugiausia „naminukės“ gaminama Šalčininkų rajone: nustatytų nusižengimų atvejų buvo: 2019 m. – 91, 2020 m. – 71 ir šiemet – jau 32.

 45,031 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes