Kretingos rajono pirminėse asmens sveikatos priežiūros įstaigose trūksta devynių šeimos gydytojų.

Kitąmet dirbti Kretingos rajono pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigose šeimos gydytojai bus viliojami vienkartinėmis piniginėmis išmokomis po 30 tūkst. eurų. Už tai jie privalės įsipareigoti čia praleisti ne mažiau kaip ketverius metus.
Paskutiniajame šių metų Savivaldybės tarybos posėdyje patvirtintas Šeimos gydytojų motyvavimo dirbti Kretingos rajono pirminėse asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos aprašas. Jo tikslas – paskatinti šeimos gydytojų specialybę turinčius specialistus rinktis darbo vietą Kretingos rajone.
Šiuo metu rajono pirminėse asmens sveikatos priežiūros įstaigose trūksta 9 šeimos gydytojų. Rugsėjo mėnesio duomenimis, šeimos gydytojais rajone dirba 27 gydytojai, iš kurių 12 jau yra pensinio amžiaus.
„Nors rajono gyventojų kasmet mažėja, asmens sveikatos priežiūros paslaugų poreikis didėja. Visuomenė senėja, o ligos, kurios anksčiau buvo priskiriamos senyvo amžiaus žmonėms, vis dažniau pakerta jauno, darbingo amžiaus asmenis. Tam, kad paslaugos kokybė pagerėtų, būtų skiriamas pakankamas gydytojo dėmesys pacientui, o ne dokumentacijai, šeimos gydytojo apylinkėje turėtų būti ne daugiau kaip 1000 žmonių. Dabar vienas šeimos gydytojas vidutiniškai aptarnauja apie 1300 pacientų“, – teigė Savivaldybės gydytoja Zita Abelkienė.
Pasak Z.Abelkienės, pernai VšĮ Kretingos pirminės sveikatos priežiūros centras tapo šeimos gydytojų rezidentūros baze. Penki rezidentai buvo susidomėję šioje įstaigoje atlikti rezidentūrą, tačiau iki pilno įsidarbinimo pritrūko konkurencingo darbo užmokesčio.
Piniginė parama gali labiau motyvuoti šeimos gydytojus rinktis Kretingos rajoną. Tai, anot Z.Abelkienės, įrodo ne tik kitų savivaldybių patirtis.
„Kretingos rajonas yra geroje geografinėje padėtyje. Taip pat veiksminga jau veikianti rezidentūros studijų rėmimo programa. Rezidentai domisi mūsų rajono asmens sveikatos priežiūros įstaigomis“, – tikino Z.Abelkienė.
Kitais metais tikimasi į rajono gydymo įstaigas privilioti 4 šeimos gydytojus, 2023-iaisiais – 3 gydytojus, o 2024-aisiais – 2 šeimos gydytojus. Vėlesniais metais – pagal poreikį.
Naujajame motyvavimo dirbti tvarkos apraše teigiama, jog į Kretingą dirbti atvykęs Šeimos gydytojas galės vieną kartą gauti skatinimo priemonę – 30 tūkst. eurų. Ja pasinaudojęs gydytojas turės įsipareigoti rajono įstaigoje dirbti mažiausiai ketverius metus, be to, pilnu etatu.
„Gydytojas skatinimo priemone gali pasinaudoti tik vieną kartą. Nėštumo ir gimdymo atostogų bei atostogų vaikui priežiūrėti laikotarpis į įsipareigojimą dirbti laikotarpį neįskaičiuojamas. Esant keliems kandidatams, prioritetas suteikiamas jaunai šeimai“, – rašoma tvarkos apraše.
Ar tokia šeimos gydytojų skatinimo priemonė bus pakankamai efektyvi, ar tikrai netrukus tokių specialistų poreikis pastebimai sumažės, Savivaldybės gydytoja Z.Abelkienė prognozuoti nesiryžo. Anot jos, vargu ar ką nors daugiau šiandien galima pasiūlyti.

 33,296 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes