Kitais metais Kretingos rajono savivaldybės vietinės reikšmės keliams remontuoti bei prižiūrėti tikimasi gauti apie pusę milijono eurų daugiau. Kalėdinę dovanėlę savivaldybėms paruošė Seimas, gruodžio 23-iąją pritaręs Susisiekimo ministerijos inicijuotai Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) lėšų administravimo sistemos pertvarkai.
„Kokia tiksliai bus naujoji finansavimo sistema, kol kas dar nežinome, tačiau tikimės, kad mūsų savivaldybės keliams prižiūrėti lėšos sudarys apie 2 mln. eurų. Iki šiol gaudavome apie 1,4 mln. eurų“, – „Švyturiui“ sakė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Violeta Turauskaitė.
Pasak Susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio, nauja kelių finansavimo sistema leis lengviau planuoti ir efektyviau naudoti kelių infrastruktūrai skiriamas lėšas, maksimaliai išvengti sprendimų politizavimo ir didinti savivaldybėms bendrąjį finansavimą vietinės reikšmės keliams.
Iš visų KPPP lėšų vietinės reikšmės keliams numatoma skirti 33 proc. Iš jų 9 proc. lėšų bus skiriama valstybei svarbiems vietinės reikšmės kelių objektams, kurie bus atrenkami pagal nustatytus kriterijus.
Pasak V.Turauskaitės, naujoji tvarka įtakos dabartiniam Savivaldybės vietinės reikšmės kelių tvarkymo sąrašui neturės.
„Toks sąrašas yra sudarytas ketveriems metams, o pagal naująją tvarką reikalaujama bent trejiems metams. Tikiuosi, kad bet kokiu atveju galėsime rajono kelius tvarkyti sparčiau ir kokybiškiau“, – sakė V.Turauskaitė.
Viliamasi, jog savivaldybės galės savarankiškiau spręsti, kaip panaudoti joms skiriamas KPPP lėšas. Tačiau jos ir įpareigojamos lėšas naudoti pagal aiškią bei skaidriais kriterijais paremtą tvarką, kad infrastruktūros valdytojams ir visuomenei būtų aiškus priimamų investicinių sprendimų pagrįstumas ir motyvai.
Ne mažiau kaip 10 proc. KPPP finansavimo lėšų, skirtų savivaldybių institucijų valdomiems vietinės reikšmės keliams, turės būti naudojama saugaus eismo priemonėms ir darnaus judumo priemonėms vietinės reikšmės keliuose finansuoti.
Taip pat sudaroma galimybė skirti skirti lėšų daugiabučių namų kiemų vidaus keliams ir daugiabučių namų gyventojų automobilių stovėjimo aikštelėms įrengti, rekonstruoti, taisyti ir prižiūrėti.
Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos V.Turauskaitės, yra ir nuogąstavimų, kad kai kurioms kitoms priemonėms finansuoti lėšų teks paieškoti kitur.
„Naujoji tvarka nebenumato lėšų rezervo. Iš jo mes tikėjomės gauti papildomų pinigų Tiekėjų gatvės rekonstrukcijai bei požeminei perėjai Palangos gatvėje įrengti. Tiekėjų gatvės rekonstrukcija kainuos apie 7 mln. eurų, o perėjos įrengimas, skaičiuojamosiomis kainomis, apie 2 mln. eurų“, – sakė V.Turauskaitė.

 35,754 peržiūrų (-a)

0% LikesVS
100% Dislikes