Bylą prieš Kretingos rajono savivaldybės tarybą Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmuose laimėjęs meras Antanas Kalnius ketina jau kitą savaitę pašonėje turėti praėjusių metų pradžioje prarastus du politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojus – mero padėjėją ir sekretorių.
Šių metų sausio 5-ąją Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmų teisėjų kolegija nusprendė visiškai patenkinti Kretingos rajono savivaldybės mero A.Kalniaus skundą atsakovei Kretingos rajono savivaldybės tarybai dėl sprendimų, pagal kuriuos buvo panaikintos mero patarėjo, padėjėjo ir sekretoriaus pareigybės. Taip pat iš dalies patenkintas A.Kalniaus prašymas priteisti iš Tarybos atlyginti jo patirtas bylinėjimosi išlaidas.
„Tokio teismo sprendimo ir tikėjausi. Vis dėlto mes juk gyvename teisinėje valstybėje. Savivaldybės tarybos dauguma, atėmusi iš manęs mano komandos žmones, pasielgė neteisėtai, viršydama savo komtetenciją. Tai įrodo ir teismo sprendimas“, – „Švyturiui“ sakė meras A.Kalnius.
Regionų apygardos administracinis teismas konstatavo, jog, atsižvelgiant į Vietos savivaldos įstatymo nuostatas, jog „… sprendimai dėl mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų pareigybių skaičiaus nustatymo gali būti priimami išimtinai esant mero siūlymui.
Taip pat teismas konstatavo, jog atsakovė – Kretingos rajono savivaldybės taryba – „… nepateikė jokių argumentų, kad merui, kaip savivaldybės vadovui, politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų pareigybės yra nereikalingos (perteklinės), neneigia, kad savivaldybės tarybos posėdžiams, komitetams, merui aptarnauti, taip pat savivaldybės tarybos sprendimų projektams rengti, nagrinėti ir išvadų dėl savivaldybės tarybos sprendimų projektams rengti mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų funkcijos turi būti vykdomos“.
Teismas padarė išvadą, jog Savivaldybės taryba, panaikindamas mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų pareigybes, viršijo įgaliojimus, kurie reglamentuojami Vietos savivaldos įstatymu. Todėl šie sprendimai tampa neteisėti.
Teismo sprendimas dar turi įsigalioti. Tam numatomas 30 dienų laikotarpis, per kurį pralaimėjusi pusė turi teisę sprendimą apskųsti aukštesnei instancijai – Vyriausiajam administraciniam teismui.
„Kaip pasielgs Taryba, nuspręsime po daugumos susirinkimo. Manau, kad teismo sprendimas turėtų būti skundžiamas aukštesnei instancijai. Tarybai atstovaujantis advokatas kėlė klausimą, kad kai kurie Vietos savivaldos įstatymo straipsniai prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijos straipsniams. Paprastais žodžiais sakant, kad kiekvienas Savivaldybės tarybos narys, lygiomis teisėmis ir vienodomis galimybėmis, kaip ir meras, gali dalyvauti Savivaldybės tarybos darbe, teikti, siūlyti svarstyti Savivaldybės tarybos kompetencijos ribose esančius klausimus. Apie tai sprendime nėra kalbama. Tik daug dėmesio skiriama mero išladų paskaičiavimui ir priteisimui, kai tuo tarpu meras viešai teigė, kad bylinėsis savo lėšomis“, – teismo sprendimą pakomentavo vicemeras Dangiras Samalius.
Buvusio Savivaldybės mero Juozo Mažeikos nuomone, šis teismo sprendimas turėtų būti skundžiamas aukštesnei instancijai. Tačiau ar tai daryti, ar ne, turėtų nuspręsti Tarybos dauguma.
„Man būnant meru, irgi buvo trys politinio (asmeninio) pasitikėjimo pareigybės. Visas jas užėmę žmonės dirbo ne tik merui, bet ir Tarybai, tvarkė, ruošė įvairius dokumentus, rūpinosi, kad Tarybos nariai laiku gautų jiems reikalingą informaciją. Niekada taip nebuvo, kad mero komanda dirbtų tik merui, rūpintųsi jo viešaisiais ryšiais. Jei dabartinio mero komanda būtų dirbusi taip, kaip ir anksčiau, konflikto nebūtų ir iki teismo nebūtume nuėję“, – „Švyturiui“ sakė J.Mažeika.
Panašią nuomonę išsakė ir taip pat buvęs Savivaldybės meras Valerijonas Kubilius.
„Kai aš buvau meras, turėjau tik vieną padėjėją, kuris viską sugebėdavo padaryti. Mero A.Kalniaus komanda daugiau užsiėmė mero viešaisiais ryšiais, o ne padėjo Tarybai. Meras turi dirbti su visais, o ne kariauti su dauguma. Tokia atmosfera, kokia dabar yra Taryboje ir Savivaldybės administracijoje, man nepriimtina“, – sakė V.Kubilius.
Mero A.Kalniaus skundą patenkinusio teismo sprendime Tarybos daugumos atstovai pastebėjo ne vieną netikslumą ar galbūt neteisingą Vietos savivaldos įstatymo nuostatų traktavimą, todėl jau dabar galima spėti, kad teismo sprendimas bus skundžiamas Vyriausiajam administraciniam teismui.
Tačiau meras A.Kalnius nusprendė nelaukti, kol teismo sprendimas įsiteisės. Ketvirtadienį ant Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Violetos Turauskaitės stalo lyg ir turėjo atgulti mero potvarkis, kuriuo reikalaujama grąžinti į darbą du politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojus – mero padėjėją ir Tarybos sekretorių. Pritaikius laikinąsias apsaugos priemones, trečioji mero patarėjo pareigybė buvo išsaugota.
Pasak A.Kalniaus, Savivaldybės administracijai įvykdyti jo reikalavimą nebus sudėtinga.
„Ir mero patarėjo, ir kitoms pareigybėms buvo pritaikytos laikinos apsaugos priemonės. Vadinasi, ir pareigybės, ir joms išlaikyti skirto lėšos turi būti. Beje, viskas jau turėjo būti atstatyta. Juk visi puikiai supranta, kad pareigybės buvo panaikintos neteisėtai. Paprasčiausiai, dabartinė Tarybos dauguma trukdo merui dirbti savo tiesioginį darbą“, – „Švyturiui“ teigė meras A.Kalnius.
Penktadienį Administracijos direktoriaus pavaduotoja V.Turauskaitė patikino, jog apie mero reikalavimą grąžinti į darbą du darbuotojus nieko negirdėjusi ir jokio potvarko dėl to nemačiusi.
„Negavau iš mero jokio potvarkio. Be to, ne Savivaldybės administacijos kompetencijoje grąžinti jo darbuotojus. Meras pats tvarko savo pareigybes. Tai yra mero ir Tarybos santykių reikalas“, – penktadienį „Švyturiui“ sakė V.Turauskaitė.

 58,965 peržiūrų (-a)

57% LikesVS
43% Dislikes