„Darbai vyksta, objekte dirbantys subrangovai padarė gerą įspūdį. Jeigu finansavimas nestrigs – turiu norų ir vilčių, kad Sporto kompleksas šiemet bus baigtas“ – sakė vilčių kupina Savivaldybės administracijos Statybos skyriaus vedėja Rima Lukauskienė.

Klaidas pripažino projektuotojai
Tam tikrų ginčių ir nesutarimų su naujuoju rangovu UAB „HSC Baltic“ buvo, kai jis įvertino prieš tai dirbusių ir bankrutavusių rangovų – bendrovės „LitCon“ darbą. Nesutarimus sukėlė sporto komplekse sumontuota elektrotechninė dalis, ypač silpnųjų srovių, priešgaisrinės apsaugos kabeliai, laidai. Detaliau aiškinantis, kas kaltas, o kas – ne, galiausiai kaltieji pasirodė projektuotojai. Pasak R. Lukauskienės, kai bus baigti visi darbai, tada bus vertinamos papildomų darbų ir medžiagų sąnaudos, kas atlygins nuostolius už padarytas klaidas.
„Nesutikti su išvadomis projektuotojai negalėjo, nes savivaldybė samdė nepriklausomus ekspertus, jie viską vertino. Kai kurių elektros kabelių neatitikimas eksploatacijos sąlygoms ir paskirčiai buvo akivaizdus,“ – kalbėjo R. Lukauskienė. Projektuotojai sutiko pakoreguoti padarytas klaidas, o toks sutikimas taip pat reiškia savo klaidų pripažinimą.
„HSC Baltic“ patys rengė darbo projektą, matosi, kad darbai objekte pastebimai pajudėjo. Gerą įspūdį paliko ir objekte triūsantys subrangovai, maloniai nuteikia jų darbo kultūra. Matome, kontroliuojame, žinome, kad užsakinėjamos medžiagos ir sporto kompleksui būtina įranga, tad turime vilčių, kad iki metų pabaigos darbai pasibaigs“, – sakė Statybos skyriaus vedėja.

Nesutarimai lėtino darbus
Rangovas – bendrovė „HSC Baltic“, atlikusi objekto perėmimo ir defektų nustatymo procedūras, pernai liepą informavo Savivaldybės administraciją, kad atliktų darbų apimtys, nurodytos pirkimo dokumentuose, yra netikslios, t. y. rasti ženklūs kokybės ir techninio projekto neatitikimai esamai situacijai.
Rangovas, atlikdamas sporto komplekse atliktų darbų defektavimą, nustatė esančius trūkumus, defektus bei neatitikimus statybos techniniams reglamentams. Savivaldybei buvo pateikta informacija, kad dėl esamos situacijos, nepriklausančios nuo rangovo ir ne rangovui priskiriamų objektyvių aplinkybių, jis negalės atlikti darbų pilna apimtimi objekte iki kol nebus pašalintos visos defektiniame akte išdėstytos kliūtys.
Rangovas akcentavo šiuos defektus: esminius elektros instaliacijos suprojektavimo defektus, rengtų kabelių atitiktį galiojantiems teisės aktams, ortakių išdėstymo ir įrengimo aspektus. Buvo detalizuoti priešgaisrinės saugos reikalavimų įrangos montavimo ir sandarinimo klausimai, korozijos pažeisti statinio konstrukcijos elementai ir kitų techninių sprendinių neatitikties visuma.
Administracija, reaguodama į rangovo prašymą bendradarbiauti ir priimti atitinkamus sprendimus dėl esamos situacijos, nedelsdama kreipėsi į Sporto ir sveikatingumo centro projektą parengusią UAB „Simper“, informuodama apie rangovo perimtame objekte nustatytus trūkumus ir defektus, prašydama motyvuotai paaiškinti kiekvieną rangovo užfiksuotą pastebėjimą.
Vėliau, išsiaiškinus daugelį ginčytinų klausimų, sporto komplekso statybos darbai pajudėjo sparčiau. Praėjusių metų balandį įsigaliojusios statybos rangos sutarties su UAB „HSC Baltic“ vertė 2 milijonai 177 tūkst. eurų.
Visas Kretingos rajonas laukia, kada atsidarys Sporto ir sveikatingumo kompleksas, tad tikėtina, kad papildomų sunkumų dėl statybos darbų finansavimo rajono politikai nebesukurs.
Remiantis tinklalapio rekvizitai.lt informacija, UAB „HSC Baltic“ turi 41 apdraustą darbuotoją, 2021 m. lapkričio mėnesio duomenimis, darbuotojų vidutinis atlyginimas 1895,91 Eur (moterų – 1844,22 Eur, vyrų – 1912,52 Eur). 2020 m. grynasis pelnas – 151139 Eur.

 36,530 peržiūrų (-a)

88% LikesVS
12% Dislikes