Senajam parkui sutvarkyti Ekonomikos ir inovacijų ministerija skyrė 216 tūkst. 829 eurus.

Kretingos senojo parko sutvarkymo darbų eiga Savivaldybės tarybos opozicijos atstovams kelia daug klausimų, atsakymai į kuriuos būna labai migloti. Be to, kad atsiranda priekaištų rangovams dėl darbų kokybės, labiausiai opozicijos nuostabą kelia tai, kad už kai kuriuos darbus Savivaldybės įmonei sumokama kur kas daugiau nei paprašytų kokia nors privati įmonė.
Užpraėjusiame Savivaldybės tarybos posėdyje opozicijai atstovaujantis Tarybos narys Simas Končius išsakė susidomėjimą, kodėl Senojo parko takus rekonstruojančiai Savivaldybės įmonei „Kretingos komunalininkas“ už vieno kvadratinio metro trinkelių paklojimą mokamas net 71 euras, kai privačios bendrovės už tokį pat darbą prašo beveik perpus mažiau.
„Pagal dokumentus darbai išskirstyti labai smulkiai: trinkelių atvežimas, žvyro atvežimas, užpulimas, bortelių atvežimas, padėjimas į vietą ir t. t. Pagal visus skaičiavimus išeina, kad vienas kvadratinis metras trinkelių kainuoja 71 eurą. Tiek rangovui ir sumokama. Tokia kaina yra tikrai nereali. Manau, kad parko takams remontuoti skirtos lėšos naudojamos neefektyviai“, – sakė S.Končius.
Tarybos narys S.Končius į galimai neefektyvų lėšų panaudojimą patarė atkreipti dėmesį ir Savivaldybės tarybos Kontrolės komitetui.
Kretingos miesto seniūnės Gintarės Liobikienės nuomonė priešinga nei S.Končiaus. Pasak jos, už trinkelių paklojimą, kaip ir už visus kitus parko sutvarkymo darbus, mokama kur kas mažiau nei prašė verslininkai.
„Buvo paskelbtas viešųjų pirkimų konkursas rangovui parinkti. Tačiau jis neįvyko, nes konkurso dalyviai siūlė darbui padaryti už didesnę kainą nei Savivaldybė buvo numačiusi. Iš viso visam projektui įgyvendinti skirta apie 179 tūkst. eurų. Konkure dalyvavusios įmonės siūlė darbus padaryti už daugiau kaip 200 tūkst. eurų“ – „Švyturiui“ teigė G.Liobikienė.
Anot jos, todėl parką sutvarkyti buvo pavesta įmonei „Kretingos komunalininkas“, su kuria Savivaldybės administracija yra pasirašiusi vidaus sandorių sutartį.
„Tarybos narys S.Končius, tikriausiai, bendrą projekto sumą, 179 tūkst. eurų, padalijo iš bendro parko takų ploto, kurį sudaro 2,5 tūkst. kvadratinių metrų. Panaši suma ir gaunasi, apie 71 eurą už vieną kvadratinį metrą. Iš tirųjų komunalininkams už vieną kvadratinį metrą sutvarkyto tako mokama po 24,94 euro be PVM. Į šią kainą neįskaičiuotas bortelių įrengimas bei kai kurie kiti darbai“, – teigė G.Liobikienė.
Pasak Kretingos miesto seniūnės, tie kiti darbai, esą numatyti sąmatoje, yra žvyro atvežimas, betono atvežimas, taip pat ir pačios trinkelės bei jų atvežimas ir t. t. Be to, dar reikia įskaičiuoti ir senųjų takų išardymą, atliekų utilizavimą bei kitokius darbus.
Vis dėlto, kiek Savivaldybės įmonei „Kretingos komunalininkas“ mokama už vieną kvadratinį metrą paklotų trinkelių? Atsakyti į šį klausimą seniūnė G.Liobikienė negalėjo.
„Reikia daug skaičiuoti, susimuoti visus darbus, įkainius, kurie numatyti sąmatoje“, – sakė G.Liobikienė.
Beje, parašyta parodyti tą „stebuklingą“ sąmatą seniūnė nepanoro, teisindamasi, jog nežinanti, galinti tai daryti ar ne. Esą, reikia pasikonsultuoti su žinančiais.
Savivaldybės įmonės „Kretingos komunalininkas“ direktorius Rimantas Žiaušys „Švyturiui“ teigė, jog vieno kvadratinio metro trinkelių paklojimas kainavo apie 50 eurų.
„Panašiai tokia kaina yra už visus darbus – žvyro, atsijų, kitų medžiagų užpylimas, senosios dangos išardymas, bortelių keitimas ir t. t. Norint išsiaiškinti tikslią kainą, reikia suskaičiuoti visų sąmatoje numatytų darbų įkainius. Be to, pačios trinkelės yra nestandartinės, gamintos pagal užsakymą. Jos turi atlaikyti mažąją techniką, kuria takai bus prižiūrimi. Vien tik trinkelės kainavo apie 13 eurų. Taip buvo numatyta projekte“, – sakė R.Žiaušys.
„Švyturio“ duomenimis, trinkelių klojimu, šaligatvių tvarkymu užsiimačios įmonės už vieną kvadratinį metrą trinkelių paklojimą daugiausiai gauna po 34 eurus, įskaičiuojant ir visu paruošiamuosius darbus. Pasak verslininkų, jei kas nors mokėtų bent po 50 eurų už kvadratinė metrą, būtų ypatingai gerai.
Senojo Kretingos parko, jau spėjusio įgyti neoficialų pavadinimą „Patriarcho parkas“, sutvarkymo darbai pradėti pernai, gavus iš Ekonomikos ir finansų ministerijos finansavimą. Savivaldybės pateiktam projektui „Legendomis alsuojantis Senasis parkas“ skirta 216 tūkst. 829 eurai. Savivaldybės biudžeto dalį sudaro apie 50 tūkst. eurų.
Už šias lėšas numatyta sutvarkyti parko takus, atnaujinti apšvietimą, įrengti mažosios architektūros elementus.
Planuota, kad visi darbai bus padaryti dar pernai, tačiau, anot SĮ „Kretingos komunalininkas“ direktoriaus R.Žiaušio, sutrukdė gamta, anksčiau nei tikėtąsi „pasveikinusi“ minusine temperatūra.
„Kai tik leis oro sąlygos, darbus atnaujinsime. Manau, kad per tris savaites viską užbaigsime. Planuojame paskutinį darbą – sutvarkyti gerbūvį – gegužę, kai galėsime pasėti žolę“, – teigė R.Žiaušys.

 

 8,962 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes