Pernai vasarą – apžiūrint baigiamą įrengti Melioratorių ir Vytauto g. žiedinę sankryžą.

Nesibaigiant kretingiškių politikų rietenoms, tarp dviejų ugnies linijų atsidūrė Savivaldybės administracija, kuri, atrodo, kenčia daugiausiai. Jos darbuotojams tenka rinktis, kurių „viršininkų“ labiau klausyti, kurių reikalavimus laikyti labiau prioritetiniais. Kaip iš tikrųjų sekasi darbuotis Administracijai, paprašėme papasakoti jos direktoriaus Egidijaus Viskonto.

– 2019–aisiais, po savivaldos rinkimų susiformavus naujos sudėties Savivaldybės tarybai, dauguma Administracijos darbuotojų liko toliau dirbti, jų darbu niekas lyg ir nesiskundė. Tačiau dabar, pasikeitus valdančiajai daugumai, Administracija, anot tarybos opozicijos atstovų, dirba blogai, ypač jūs, kaip direktorius, nors esminių pasikeitimų nebuvo. Kaip manote, kodėl?
– Per praėjusius metus Savivaldybės administracijoje šiek tiek darbuotojų pasikeitė, šis procesas vyksta nuolat. Vieni darbuotojai išeina į užtarnautą poilsį, kiti susiranda kitas darbo vietas. Tai yra natūralu. Tačiau atsiranda žmonių, kurie pradeda ieškoti kitos darbovietės dėl jiems sudėtingos darbinės atmosferos. Suprantama, sudėtinga vykdyti tiesiogines funkcijas, kai atsiranda daug papildomų. 2021–ųjų pradžioje pasikeitė Administracijos vadovybė. Mano kandidatūrą į Administracijos direktoriaus pareigas Savivaldybės tarybai teikė pats meras Antanas Kalnius. Iki paskyrimo kažkokių konfliktų lyg ir nebuvo. Juk praėjau „visus filtrus“ – tiek naujai susiformavusios daugumos, tiek opozicijos, tiek mero. Tačiau vėliau kažkas atsitiko. Matyt, pasikeitė mero požiūris į mane, kaip į vadovą. Todėl manau, kad priekaištai dėl blogo Administracijos darbo nutaikyti ne į jos darbuotojus, o konkrečiai į mane. Jau pačią pirmąją dieną, kai Taryba paskyrė mane direktoriumi, įteikdamas gėles meras pasakė, jog su manimi nedirbsiąs. Pirmąsias gal dvi savaites jis elgėsi pakankamai ramiai, tačiau vėliau prasidėjo priekabiavimas įvairiomis formomis. Pavyzdžiui, vietoj to, kad kokį nors klausimą išspręstume paprasčiausiai pasikalbėję, pasitarę su specialistais, meras pradėjo atakuoti mane raštais, reikalaudamas kažkokių paaiškinimų, pasiaiškinimų ir t. t. Be to, nustatydavo tokius terminus atsakymams pateikti, kurie prieštarauja ne tik įstatymams, bet ir visiems protingumo principams bei kriterijams. Jei žmogus, sėdėdamas kabinete už keliolikos metrų negali ateiti ar paskambinti ir ko nors paklausti, bet rašo ir siunčia oficialius raštus, yra savotiškai keista. Tokia situacija labai trukdo normaliai dirbti.
– Vadinasi, Administracija savo darbą dirba?
– Užimti Administracijos direktoriaus pareigas mane pakvietė naujoji Savivaldybės tarybos dauguma. Parvažiavęs iš Vilniaus aiškiai mačiau, kaip atrodė Kretinga. Buvo išgriauta Vilniaus gatvė, išrausta Melioratorių gatvė ir t. t. Todėl ėmiausi pirmiausiai užbaigti tuos darbus, kurie jau buvo pradėti anksčiau, kurie labiausiai trukdė gyventojams. Nežinau, sutapimas ar ne, bet atrodo, kad mums su Violeta Turauskaite pradėjus dirbti, viskas pajudėjo iš vietos. Akivaizdu, kad daug kur buvo padaryta daug broko. Kad jo netrūko, matome ir Sporto komplekse. Labai daug broko buvo padaryta per pirmuosius naujosios kadencijos metus, vadovaujant merui. Dar ir dabar su teisininkais diskutuojame, ką ir kaip reikėtų daryti, kad įvardinti tuos atsakingus asmenis, dėl kurių blogo darbo atsirado tas brokas. O kad Administracija blogai dirba, manau, jog meras tikrai „perspaudžia“. Žmonės juk mato, kad Kretinga keičiasi, darbai vyksta. Sudėtingiau yra su tais objektais, kuriuose buvo padaryta nemažai teisinių klaidų. Tačiau kartu su pavaduotoja ir kolektyvu tikrai viską išspręsime.
– Didžiausias statybos objektas – Sporto ir sveikatingumo kompleksas. Kodėl jis yra įstrigęs?
– Negalėčiau sakyti, kad šis objektas įstrigo atėjus į direktoriaus poziciją man. Statyba juk pradėta prieš eilę metų. Dabar bandome išspręsti teisinius aspektus. Mano nuomone, komplekso statybos nebuvo tinkamai prižiūrimos. Atsiradus naujam rangovui „pasikėlėme“ dokumentus ir pamatėme, kad yra padaryta daugybė klaidų, kurių neištaisę niekaip negalėsime objekto atiduoti eksploatuoti, vadinasi, negalėsime jo naudoti. Kitas dalykas – per tą laikotarpį, kai jis yra statomas, pasikeitė teisinis reguliavimas. Taip pat kilo ir kyla medžiagų kainos, prašoma keisti darbų įkainius, bet su tokiomis problemomis susiduria visos savivaldybės, turinčios didesnių objektų. Kitaip tariant esame tokiame procese ir norėtųsi, kad jis būtų spartesnis. Džiugu, kad pavyko ištaisyti stadiono renovacijos projekte paliktas klaidas. Tikiuosi, kad šiemet turėsime ir rangovą, o gal ir darbai bus pradėti.
– Opozicijos atstovai teigia, kad praėjusiais metais Strateginis planas įgyvendintas tik apie 60 proc. Kodėl taip yra?
– Na, tokie teiginiai yra netiesa. Stengiamasi žmones supainioti. Bet kokiu atveju planas įgyvendintas apie 90 proc., tačiau, pavyzdžiui, iš šešių eilučių išimama tik viena, kurioje ir yra daugiausiai problemų keliantis Sporto kompleksas. Kitaip tariant, problema išimama iš konteksto. Tik komplekso statyboje buvo neįsisavinta dalis pinigų, kuriuos tikėtasi įsisavinti. Praėjusiais metais tuos pinigus paskirstėme kitoms rajono reikmėms ir jų nemarinavome. Be to, iš rangovų, ne tik Sporto komplekso, esu išgirdęs dviprasmiškų pasakymų apie tai, jog Lietuvoje nebuvo tokių atvejų, kad politikas eitų į objektus ir aiškintų specialistams, kur koks laidas turi būti nutiestas, kur kokia plytelė padėta, ką ir kaip reikia padaryti. Tai turi daryti specialistai, turintys atitinkamą išsilavinimą. Tas pats ir su senuoju parku: ponas Simas Končius ėmėsi kritikuoti darbus, kurie dar nebaigti. Manau, kad paskubėjo kritikuoti, o tai nėra labai garbinga. Juo labiau, kad neteikia jokių pasiūlymų. Per tą laikotarpį, kiek aš dirbu direktoriumi, esu gavęs gal kokius keturis pasiūlymus telefonu. Daugiau nei iš opozicijos, nei iš mero jokių pastangų konstruktyviai bendrauti nepatyriau. Tačiau įvairių grasinimų, gąsdinimų, kad bus blogai, kad apie mane renkamas kompromatas, netrūksta. Puola ir posėdžių metu, ir per žiniasklaidą. Nemanau, kad tai yra garbinga.
– Sakote, kad jus kritikuoja ar puola nepagrįstai, net negarbingai. Kaip manote, kodėl?
– Akivaizdu, kad opozicija nori mane pašalinti iš direktoriaus pozicijos, galbūt kaip politinį oponentą, nors aš nesu joks politikas, nekalbu apie dalyvavimą kokiuose nors rinkimuose. Esu čia gimęs ir augęs, mane pakvietė čia dirbti, padėti rajonui, tik tiek. Gerokai mane nustebino vienas pokalbis su meru pirmosiomis darbo direktoriumi dienomis. Kartą jis paklausė, kaip dalinsimės sritimis, esą, buvusi direktorė užsiėmė socialiniais reikalais, o meras rūpinosi statybomis. Net neįsivaizdavau, kad taip gali būti, juk paprastai Administracijos direktorius sritimis pasiskirstyti gali su savo pavaduotoju, o meras su vicemeru. Tai būtų visiškai suprantama. Galiu tik spėti, jog tokiu būdu meras norėjo į savo rankas perimti visų su statybomis susijusių darbų kontrolę, nors tai ir nėra jo kompetencija.
– Ar matote kokią nors išeitį iš susiklosčiusios padėties, ar būtų galima padaryti taip, kad jūsų konfliktas su meru pasibaigtų?
– Blogiausia, kad Administracijos darbuotojams dabar tenka dirbti tikrai ne pačiomis geriausiomis sąlygomis. Iš vienos pusės jie turi vykdyti savo tiesiogines pareigas, iš kitos patiria mero spaudimą. Juk buvo kilęs ir mobingo skandalas, atliktas Valstybinės darbo inspekcijos tyrimas ir t. t. Tai tikrai neįneša darnos į kolektyvą, atvirkščiai, žmones išbalansuoja. Šiaip Administracija dirba pakankamai normaliai, atlieka savo funkcijas. Tik norėčiau, kad radikalioji opozicija mažiau kištųsi į darbuotojų darbo reikalus, netrukdytų jiems. Taip pat reikėtų iš Savivaldybės išgyvendinti dabar darbuotojų patiriamą, sakyčiau, tyčiojimąsi. Ne kartą viešai buvo užsipulti administracijos teisinikai, kalbininkė, kitų skyrių specialistai. Savo ruožtu aš stengiuosi, kad darbuotojai keltų savo kvalifikacijas, tobulėtų, o kai kurie politikai juos tik menkina. Tačiau, bet kokiu atveju, norisi, kad visi dirbtume kaip vienas kumštis, kad visi stengtumėmės dėl rajono gyventojų gerovės. Suprantama, merui reikėtų nustoti rašyti skundus įvairioms institucijoms. Sunku pasakyti, kokioms įstaigoms aš dar nesu apskųstas. Natūralu, kad iš tokių institucijų gaunu laiškus, į kuriuos privalau atsakyti, aiškintis ir t. t. O tai užima pakankamai daug laiko. Esu užverčiamas visokiais raštais, priekaištais, kurie niekuo, jokiais įstatymais nepagrįsti. Žodžiu, stengiamasi užversti visokiais pašaliniais darbais, atsakinėti į skundus, kad negalėčiau dirbti tiesioginio darbo. Skundžiami, asmeniškai mero, net mano šeimos nariai. Toks mero elgesys, manau, yra ne tik netoleruotinas, neetiškas bet ir žemas. Bet apskritai žmonės pragyveno ir sunkesniais laikais. Tikiuosi, kad viskas atsistos į savo vėžes.
– Ačiū už pokalbį.
Kalbino Aistas Mendeika

 22,013 peržiūrų (-a)

63% LikesVS
37% Dislikes