Salantų kultūros centras pradėjo projekto „Liaudiškas giedojimas: gyvuojanti/nykstanti žemaičio tapatybės dalis“ renginius. Pirmosios gegužinių pamaldos – Majų giedojimai vyko prie koplytėlių Salantuose, Juodupėnuose ir Laiviuose.
Šio projekto tikslas – populiarinti išskirtinę žemaičių tradiciją, kuri nenumaldomai artėja prie išnykimo slenksčio, ją gaivinti, išsaugoti, pasitelkiant vaizdo ir garso fiksavimo būdus, pristatyti profesionalaus meno atlikėjų parengtas šios tradicijos interpretacijas. Tikimasi, kad supažindinus Salantų krašto bendruomenes su projekto rezultatais, bus parodytas dėmesys, įvertinimas ir pagarba ne tik bendruomenėms, bet ir jose nuo seno puoselėtoms liaudiškojo giedojimo tradicijoms.
Salantų kultūros centro vadovė Stasė Preibienė sakė, kad kol kas vyksta parengiamieji šio projekto renginiai ir laukiama, ar Kultūros ministerija patvirtins projekto finansavimą. Liaudiški giedojimai – tai daug kam girdėti Kalvarijų kalnai, kantičkų giesmės, tradiciškai atliekami su, liaudiškai tariant, „trūbočiais“ – pučiamųjų instrumentais. Planuojamuose renginiuose – lektorių paskaitos, senųjų „giedorių“ prisiminimų ir pasakojimų užrašymas apie šią žemaičių tradiciją. Numatoma, kad liaudiškų giedojimų renginiai vyks Salantų krašte.
Verta paminėti, kad liaudiškojo giedojimo tradicija Salantų krašte įtraukta į Kretingos rajono savivaldybės nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą.

 10,558 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes