Kretingos ligoninės vyriausiasis gydytojas Romaldas Sakalauskas.

Nuo gegužė 1-osios naujagimiai Kretingos ligoninėje nebegimsta, tačiau Akušerijos-ginekologijos skyrius būsimąsias mamas priima kaip ir anksčiau, teikia joms visas reikalingas paslaugas.
Kretingos ligoninės vyriausiasis gydytojas Romaldas Sakalauskas patikino, jog Akušerijos-ginekologijos skyrius niekur nedingo ir visos rajono moterys, kurioms reikia medikų pagalbos ar patarimo, drąsiai gali kreiptis.
„Ligoninėje, kaip ir anksčiau, moterims teikiamos paslaugos, skyrius neuždarytas. Tik atėjus laikui gimdyti, joms tenka pasirūpinti kita medicinos įstaiga, kurioje priimami gimdymai. Visos kitos paslaugos ir toliau Kretingos ligoninėje teikiamos“, – sakė R.Sakalauskas.
Prieš keletą metų Kretingos ligoninė jau buvo susidūrusi su analogiška situacija. Tačiau anuomet pavyko pasiekti, kad Akušerijos-ginekologijos skyriuje būtų teikiamos visos paslaugos, taip pat ir priimami gimdymai.
Šįkart, atėjus antrajai reformos bangai, išlaikyti gimdymo paslaugą ligoninėje nepavyko.
„Tai tikrai nėra kažkokia labai didelė bėda nei ligoninei, nei gimdyvėms. Naujagimių priėmimas yra tik viena dalis visų ligoninėje gimdyvėms teikiamų paslaugų. Dabar būsimosios mamos taip pat gali atvykti į ligoninę, kur joms bus suteiktos visos reikalingos paslaugos. Prieš penkerius metus gimdymai rajonų ligoninėse buvo pradėti finansuoti Šveicarijos paramos lėšomis. Būtent penkerius metus ligoninės turėjo išlaikyti visą teikiamų paslaugų paketą, taip pat ir gimdymą. Pasibaigus šiai programai pradėta skaičiuoti, kas labiau ekonomiškai naudinga, taip pat atsižvelgiant ir į paslaugų būtinumą. Galima pasakyti, jog nebėra vieno trečdalio paslaugų. Liko ir akušerija, ir ginekologija, tik nebėra gimdymo“, – sakė Kretingos ligoninės vyriausiasis gydytojas R.Sakalauskas.
Anot gydytojo, dabar stengiamasi, kad būtų kuo daugiau teikiama ambulatorinių paslaugų, kad jos būtų kokybiškesnės.
Tokia situacija, kai ligoninė neteko gimdymo paslaugos, buvo neišvengiama. Ypač atsižvelgiant į rajono demografiją. Moterų yra kur kas daugiau nei buvo priimta gimdymų, todėl kažkokių esminių pokyčių ligoninėje neįvyko.
„Suprantama, Šveicarijos parama buvo suteikta iškart. Nereikia suprasti taip, kad visus penkerius metus buvo gaunamas finansavimas. Buvo tokia sąlyga – per šį laikotarpį išlaikyti visas paslaugas teikiantį skyrių. Kretingos ligoninei vien tik gimdymai kainuodavo apie 10 tūkst. eurų per mėnesį, kurių reikėdavo norint tinkamai teikti gimdymo paslaugą“, – teigė R.Sakalauskas.
Vyriausiojo gydytojo R.Sakalausko nuomone, neverta į sveikatos apsaugos sistemos reformą žiūrėti labai skeptiškai. Suprantama, niekas negali pasakyti, kokių naujienų atsiras rytoj, tačiau dabar Kretingos ligoninė dirba tolygiai, atlieka visas jai priskiriamas funkcijas, be sutrikimų dirba visi kiti ligoninės skyriai.
Tačiau yra pakankamai rūpesčių tobulinant dabar teikiamų paslaugų kokybę. Apie kitų skyrių naikinimą ar kokius nors kitokius pasikeitimus nekalbama. Pasak R.Sakalausko, tokiai gydymo įstaigai, kaip Kretingos ligoninė, yra būtinas ir Chirurgijos skyrius, ir Traumatologijos. Taip pat reikalingi ir kiti ligoninės padaliniai.
Paskutinis naujagimis Kretingos ligoninėje pasaulį išvydo balandžio 27-ąją.
„Kažkaip nesinori kalbėti apie paskutinį, geriausia kalbėti apie pirmąjį. Tačiau yra kaip yra. Vis dėlto yra toks „paskutinis“, kuris gimė Kretingos ligoninėje. Apmaudu, kad taip atsitiko, ypač atsižvelgiant į ilgametę ligoninės gimdymų istoriją“, – sakė R.Sakalauskas.
Kita vertus, anot vyriausiojo gydytojo, laikas nestovi vietoje. Reikia nuolat taikytis prie naujų aplinkybių, naujų gyvenimo sąlygų.
„Nemanau, kad rajono gimdyvėms nuo šiol bus kas nors blogiau. Atvirkščiai. Pavyzdžiui, jei prieš pat gimdymą ar iškart po jo prireikia kokių nors kitų sričių specialistų pagalbos, tarkim, Klaipėdoje gimdančiai moteriai jų nereikia kažkur ieškoti – specialistai yra čia pat. Kretingos ligoninė juk negalėjo suteikti absoliučiai visokeriopą pagalbą, tekdavo skubiai vežti ir į tą pačią Klaipėdą“, – sakė gydytojas.
Ypač pandemijos laikotarpis parodė, jog reikia taikyti prie naujų sąlygų, naujo laikmečio. Anot R.Sakalausko, ne vienas jau įprato apsipirkti ne paprastoje parduotuvėje, o prekę įsigyti internetu.
„Svarbiausia, kad patys gyventojai, mūsų potencialūs pacientas suprastų, jog negalima laukti paskutinės minutės, jog į medikus reikia kreiptis kiek įmanoma dažniau, kad kokią nors ligą būtų galima diagnozuoti kuo anksčiau. Tai bene labiausiai liečia onkologinius ligonius, kurių ligą akivaizdžiai pastebėti galima tik beveik paskutinėje stadijoje, kai pagalbos jau reikia kur kas sudėtingesnės. Tikiuosi, kad sveikatos sistemą reformuojantys specialistai sugebės kiek įmanoma labiau priartinti gyventojus prie gydytojų“, – sakė R.Sakalauskas.

 36,496 peržiūrų (-a)

80% LikesVS
20% Dislikes