Liepos 6-ąją – Valstybės, Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną – kretingiškius sukvietė švęsti Kretingos kultūros centro renginys „Šalis mana – širdis mana“. Slėnyje prie „Vaidilos“ skulptūros įvyko vaikams ir šeimoms skirtos šventinės pramogos: batutas, piešimas ant veidukų, treniruotės su „Kangoo jumps“ batais ir kt. Koncertavo Kauno ansamblis „Ainiai“.

Šventės pradžioje su pačiais jauniausiais dalyviais žaismingai bendravo Kultūros centro darbuotojų sukurti personažai – drakoniukai Bubu ir Lulu, kuriuos įkūnijo Karolina Moncevičienė ir Kristina Lauciutė – Dimienė. Vaikus ir suaugusiuosius drakoniukai kvietė bendrai mankštai, skatino lavinti vaizduotę ir įsivaizduoti save kokiais nors pasakų herojais ir pasinerti į pasakišką kelionę įsivaizduojamu laivu. Po kūną ir vaizduotę lavinančios mankštos vaikai galėjo fotografuotis improvizuotame karaliaus soste su karaliaus pagrindiniu atributu – karūna.

Aktyvių pramogų mėgėjai dūko karališko dydžio batute-pilyje, kiti išbandė neįprastus batus „Kangoo jumps“ ir šokinėjo tarsi tikros kengūros.

Tačiau šventėje buvo ne tik lengvabūdiškų pramogų, buvo išsakyta ir įvairiausių minčių apie Lietuvos valstybę, apie iškovotą laisvę, apie Valstybės dienos minėjimo svarbą.

„Šiandien – Valstybės diena. Kur bebūtų, kur begyventų, čia ar svetur, dabar tarsi visi susitelkę po vienu Lietuvos dangumi. Ne tik lietuviai, bet visi, kurių šaknys yra Lietuvoje, kurių praeitis – Lietuva, kurių esatis – Lietuva, ir kurių ateitis – Lietuva. Išbandymai mūsų valstybei ir tautai, kurie kilo pastaraisiais metais, tapo mums visiems ne tik fiziniu išbandymu, bet ir mūsų dvasios svertu, tikrinančiu mūsų tikrąsias vertybes. Mūsų praamžiai, mūsų tautos didvyriai, mūsų rezistencijos dalyviai, mūsų tremtiniai įrodė, kad jokios sąlygos ir jokios aplinkybės negali iš žmogaus atimti tikrųjų vertybių. Todėl šį vakarą mes visi esame čia. Šiandien yra diena, kuri labai svarbi Lietuvai. Šiandien visi susijungsime vieningoje „Tautiškoje giesmėje“, apjuosiančioje visą pasaulį“, – tokiais žodžiais  iškilmingai kreipėsi į susirinkusiuosius renginio vedėja Aušrinė Zulumskytė.

Tiesa, kalbų renginyje daug nebuvo, bet buvo daug žaismingumo ir muzikos bei dainų. Koncertavo Kauno ansamblis „Ainiai“, kurio repertuare susipynė poetiškumas ir energija, lyriškumas ir džiugios nuotaikos. Ansambliui pritariant dainas atliko solistai Justina Tomkutė-Petraitienė, Osvaldas Petraška ir Rytis Janilionis.

Kol suaugusieji klausėsi muzikos bei dainų, mažieji šventės dalyviai toliau smaginosi margindami savo veidukus įvairiausiais raštais, pozuodami fotografams pasipuošę karūnomis ir piešdami piešinius valstybingumo tematika.

Prieš bendrą „Tautiškos giesmės“ giedojimą sveikinimo žodžius tarė vietinės valdžios atstovai: Savivaldybės vicemeras Dangiras Samalius ir Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Viskontas.

„Ši diena svarbi ne tik mums, bet ir ukrainiečiams. Tad norėčiau šia proga visų paprašyti visomis išgalėmis padėti Ukrainai“, – sveikindamas šventės dalyvius ragino D. Samalius.

E. Viskontas atkreipė dėmesį į karalių Mindaugą kaip į išskirtinę istorinę asmenybę.

„Karalius Mindaugas buvo tas valdovas, kuris pirmasis suprato, kad vienybėje gali gimti tauta, kad tik vienybė gali mus vesti į priekį. Tad būkime vieningi, gerbkime vieni kitus, džiaukimės laisve ir padėkime mūsų kaimynei Ukrainai nelaimėje“, – kreipėsi į susirinkusiuosius Administracijos direktorius.

Šventės kulminacija, žinoma, buvo iškilmingas „Tautiškos giesmės“ giedojimas, po kurio tęsėsi smagi muzikos, dainų ir pramogų fiesta.

Mindaugas Laukys

Juozo Baltiejaus nuotr.

 22,978 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes