Šią savaitę elektros biržoje užfiksavus rekordinę 1 kilovatvalandės kainą 4 eurus, Savivaldybei tenka spręsti galvosūkį – ar neteks gyventi jeigu ne visiškoje tamsoje, tai bent jau nykioje prietemoje. Šių metų Savivaldybės biudžete nenumatytos išlaidos suvartotai elektros energijai, kurios prilygtų nesuvaldomai kainų pasiutpolkei. Panašu, kad ir Kretingos miestas, ir rajono miesteliai bei gyvenvietės turės susitaikyti su išjungtu arba bent jau pastebimai sumenkusiu gatvių apšvietimu.
Visos rajono seniūnijos savo teritorijoje esančių gatvių apšvietimui per mėnesį suvartotos elektros energijos parodymus perduoda Savivaldybės administracijai. Iš ten surinkti duomenys keliauja į bendrovę „Ignitis“ su kuria jau prieš porą metų pasirašyta elektros energijos tiekimo sutartis. Elektros kaina nustatoma pagal vidutinę kiekvieno mėnesio elektros biržos kainą, prie to dar prisideda pastovioji Elektros skirstymo operatoriaus (ESO) dalis.
Kaip teigė Savivaldybės Buhalterinės apskaitos skyriaus atstovai, sąskaitos už elektros energiją kol kas dar „įkandamos“: sausį iš viso mokėta apie 14 900 Eur, o už liepą gauta sąskaita siekia apie 16 tūkst. eurų. Tačiau per 7 šių metų mėnesius 1 kWh kaina nuo 0,18 Eur sausį pašoko jau iki 0,37 Eur už liepos mėnesį. Kol kas paguodžia tai, kad vasarą elektros energijos suvartojimas menkesnis.
Toks didelis elektros kainų didėjimas – dar ne pabaiga. Energetikos ekspertai ir politikai vienu balsu tvirtina, kad artimiausiais metais Lietuvoje elektros kainos mažėjimo net neverta tikėtis, tad tiek žmonės, tiek juridiniai subjektai, verslas turi ieškoti išeičių – mokytis taupyti elektrą.
Savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Viskontas sakė, kad neišvengiamai teks priimti sprendimus ribojant rajono miestelių ir gyvenviečių gatvių apšvietimą.
„Tamsoje gal negyvensime, bet gatvių apšvietimo lempų naudojimą, matyt, teks mažinti. Kita vertus, gatvių apšvietimas mums dargi ne pati opiausia problema. Prieš akis – naujieji mokslo metai. Iš Vyriausybės jau sulaukėme žinios, kad centrinė valdžia nesirengia kaip nors bent dalinai kompensuoti suvartotos elektros energijos kainų sąskaitas savivaldybių švietimo įstaigose, visos problemos permetamos ant mūsų pačių galvų,“ – sakė E. Viskontas. Jis teigė, kad artimiausiu metu bus svarstoma, kokius sprendimus siūlyti švietimo įstaigoms.

 9,135 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes