Vakar Kretingoje vyko renginys „Jaunimo apdovanojimai 2022“. Juo siekiama įvertinti ir pagerbti jaunus žmones, kurie veikia ir dirba savo bendraamžių labui. Šiais metais buvo paskelbtos net devynios nominacijos:  „Metų jaunimo lyderis“, „Metų jaunimo savanoris“, „Metų jaunimo aktorius“, „Metų jaunimo kampelis“, „Metų jaunimo enciklopedija“, „Metų jaunimo spalva“, „Metų jaunimo nata“, „Metų jaunimo sportininkas“, „Metų jaunimo organizacija“. Spalvingame renginyje teatralizuotus pasirodymus atliko „Atžalyno“ jaunosios aktorės Gerda Gedrimaitė ir Dominyka Gudauskaitė, koncertavo Algimantė Kubilinskaitė, Egidijus Križauskas ir Dovydas Karlauskas. Galiausiai renginį vainikavo grupės „Baltas kiras“ koncertas.

Nuo sportininkų iki aktorių

Šio renginio iniciatoriai Kretingos rajono savivaldybės Jaunimo reikalų taryba buvo paskelbusi balsavimą, kurio metu ir nustatyti šių metų nugalėtojai.

Nominacijos „Metų jaunimo savanoris“ nugalėtoja tapo Kretingos parapijos jaunimo ir kituose renginiuose savanoriaujanti Sandra Vaičiūtė. Nominacijoje „Metų jaunimo kampelis“ nugalėjo kavinė-blyninė „Crepes Cafe“. „Metų jaunimo aktore“ tapo Gabrielė Zaleckytė, kuri vaikų ir jaunimo teatre „Atžalynas“ sukūrė tokius vaidmenis: Mergaitę spektaklyje „Nenoriu būti princese“, daug vaidmenų šešėlių spektaklyje „Kretingos istorija vaikų pasakose“ bei Modę spektaklyje „Haroldas ir Modė“.

„Metų sportininke“ tapo Živilė Bružaitė. Ši mergina yra karatė varžybų čempionė ir prizininkė, šiuo sportu ji užsiima nuo 6 metų. Živilė yra Lietuvos jaunučių kata vicečempionė, todėl tapo Lietuvos rinktinės nare ir gynė Lietuvos garbę Europos čempionate, Rumunijoje. 2022 m. mergina Lietuvos čempionate kata rungtyje užėmė 1 vietą, Baltijos taurės varžybose – 1 vietą, „Ippon cu“  – 3 vietą.

„Metų jaunimo spalva“ apdovanojimą atsiėmė tapytoja-architektė Augustė Santockytė, kurios darbų jau yra įsigiję Danijos ir  JAV kolekcionieriai. Mergina personalines ir grupines tapybos darbų parodas rengia jau nuo 2013 m. „Metų jaunimo enciklopedija“ nugalėtoju paskelbtas Edgaras Zaboras. Nominacijos „Metų jaunimo nata“ apdovanojimas atiteko Gabrieliui Žiubriui. Na, o „Metų jaunimo lyderiu“ tapo Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos mokinių parlamento narys Mykolas Daračius. Šis vaikinas savo originaliomis idėjomis prisideda prie renginių ir įvairių veiklų organizavimo bei jų įgyvendinimo.

„Metų jaunimo organizacija“– Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos parlamentas.

 

Verti pagarbos pretendentai

 Tiesa, verta paminėti ir kitus šių nominacijų pretendentus. „Metų jaunimo lyderio“ vardą pretendavo gauti ir Tomas Valiūnas bei Urtė Endružytė. Tomas yra Viešosios įstaigos Pranciškonų gimnazijos būsimas III Gd klasės mokinys, Mokinių prezidentas. Jis vadovauja Mokinių savivaldai, puikiai geba suburti komandą, organizuoti įvairius renginius, akcijas („Diena be uniformos“, „Mokytojų dienos šventė“, „Kaziuko mugė“, „Kalėdinis paštas“ ir t.t.), aktyviai dalyvauja ir socialiniuose tinkluose skelbdamas naujienas, svarbią informaciją, nuotraukas, filmukus bei atsako į mokinių klausimus. Urtė aktyviai įsitraukia į įvairius organizuojamus renginius bei pati juos organizuoja. Be to, ji prisidėjo prie „Jaunimo dienos Kretingoje“ diskusijos su valdžios atstovais organizavimo. Taip pat mergina garsina Kretingą ir fleitos garsais, sugeba laviruoti tarp mokslų, renginių, jaunimo ir muzikos.

Į „Metų jaunimo savanorius“ pretendavo ir Šv. Antano dienos centre savanoriaujantys šie jaunuoliai: Nedas Stropus,  Emilis Jakumas, Gita Vaikėnaitė ir Ema Jazbutytė. Ypač spalvingas buvo „Metų jaunimo aktorius“ nominacijos pretendentų sąrašas, kuriame, be laimėtojos Gabrielės, verti dėmesio ir šie pretendentai: Dominyka Gudauskaitė (vaikų ir jaunimo teatre „Atžalynas“ ji sukūrė kambarinės Meri vaidmenį spektaklyje „Haroldas ir Modė“); Tadas Ramanauskas („Atžalyne“ sukūrė tokius vaidmenis: Tėtis spektaklyje „Nenoriu būti princese“, Berniukas šešėlių spektaklyje „Kretingos istorija vaikų pasakose“, Haroldas spektaklyje „Haroldas ir Modė“); Neringa Kvajauskaitė (sukūrė vaidmenų, scenarijų renginiams bei filmams, organizavo ir vedė renginius bei „Atžalyne“ sukūrė tokius vaidmenis: Mama spektaklyje „Nenoriu būti princese“, daug vaidmenų šešėlių spektaklyje „Kretingos istorija vaikų pasakose“, madam Čeizen spektaklyje „Haroldas ir Modė“).

„Metų jaunimo kampelio“ nugalėtojais, be kavinės-blyninės „Crepes Cafe“, dar pretendavo tapti „Cebtro pica ir kebabai“ bei Kretingos M. Valančiaus svetainė-kavinė.

Dėl „Metų jaunimo sportininkas“ nominacijos dar varžėsi Gabrielė Stonkutė ir Tadas Budrius. Gabrielė yra Lietuvos boksininkė, pasaulio čempionė, kuri 2019 m. tapo Europos jaunių čempione, o 2021 m. Europos jaunimo iki 22 m. amžiaus vicečempione. 2022 m. pasaulio moterų bokso čempionato ketvirtfinalyje ji rezultatu 5 : 0 įveikė Kazachijos atstovę ir pateko į pusfinalį. Su pergale sportininkė užsitikrino medalį ir tapo pirmąja Lietuvos boksininke moterimi, pelniusia pasaulio čempionatų medalį. Finale Gabrielė rezultatu 5 : 0 įveikė lenkę ir tapo pasaulio čempione. Tadas yra 202 cm ūgio krepšininkas (centro žaidėjas), kuris  Podgoricoje (Juodkalnijoje) vykusiame Europos krepšinio čempionate kartu su Lietuvos rinktine U-20 laimėjo sidabro medalį. Na, o nominacijoje „Metų jaunimo organizacija“ be Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos parlamento dėl nugalėtojo taurės dar varžėsi Kretingos jaunimo teatras „Atžalynas“ bei VšĮ „Ceklio kuršiai“.

Mindaugas Laukys

Už renginio nuotraukas išskirtinę padėką reiškiame fotografui Gvidui Taurinskui

 

« 1 4 »

 

 31,653 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes