Kiekvienais metais tėveliai ruošia savo vaikus naujiems mokslo metams. Parduotuvėse pirkėjų eilės driekiasi ne tik prie kasų, bet ir prie mokyklinių prekių lentynų. šiemet, kai jaučiamas spartus kainų didėjimas, tėvai viliasi per daug neišlaidauti ir, galbūt, tenkintis iš anksčiau likusiomis būtiniausiomis mokymosi priemonėmis.
Daugeliu atvejų tėvai vaikus aprūpina keliems metams į priekį. Pakalbinta būsimo septintoko mama Edita per daug nesivargina dėl pakilusių kainų, nes šiais metais ji jaučiasi sutaupiusi pinigų, panaudojusi dar nuo praėjusių metų likusias mokymosi priemones.
„Aš savo vaiką jau paruošiau ir išleidau apie 50 eurų, nes daug kas liko nuo praeitų metų. Aš neperku kiekvienais metais vis naujų priemonių. Pasitikrinu, ką anksčiau buvau nupirkusi ir tada nuperku tai, ko trūksta. Pavyzdžiui, knygoms aplankalai baigėsi, tai nupirkau naujus šiais metais, nes su senieji buvo naudojami bene du sezonus. Noriu dar paminėti, kad sąsiuvinius perku didesniais kiekiais, kad užtektų keliems sezonams“,– sakė Edita.
Edita jaučia, kad mokyklinių prekių kainos yra pakilusios, bet visada bando ieškoti pigiausio varianto.
„Ir taip aišku, kad tos kainos pakilusios, bet aš mokyklines prekes perku su akcija. Kai būna akcijos, stengiuosi nupirkti, nes visą kainą mokėti iš tikrųjų yra brangu. Už pratybų sąsiuvinius šiais metais sumokėjau pigiau negu praėjusiais. Pradinėse, žemesnėse klasėse tų jų reikėdavo žymiai daugiau, o jau septintoje klasėje mažiau reikia“,– pasakojo moteris.
Iki kiekvienų naujų mokslo metų pradžios visi moksleiviai privalo pasitikrinti savo sveikatos būklę. Dažniausiai gydymo įstaigos yra perpildytos žmonių pačiame rugpjūčio gale, bet Edita, tai suprasdama, savo vaiką jau kiek anksčiau užregistravo sveikatos patikrai.
„Taip, sveikata sūnui jau yra patikrinta. Kai mes einame tikrintis sveikatos, tai tos eilės neilgos, kažkaip neprailgsta laukimas. Sakyčiau, kad rugpjūčio pradžioje mažiau eilių, o į pabaigą– daugiau“,– dalinosi įžvalgomis Edita.
Dviejų vaikų mama Reda tiki, jog išleis apie 200 eurų, kad galėtų savo vaikus paruošti mokyklai.
„Mažajam sūnui, būsimam penktokui, nupirkome kuprinę, kurios kaina nėra pakitusi labai, stebėjome akcijas. Visoms kanceliarinėms prekėms, rašikliams, sąsiuviniams yra nežymus kainų padidėjimas, bet mes „gaudome“ akcijas. Pratybų sąsiuvinius dar reikės pirkti, bet juos pirksime, kai sūnus įžengs į mokyklą. Su didžiuoju, kuris jau dešimtokas, yra paprasčiau. Jam tik sąsiuviniai ir parkeriai reikalingi. Na, žinoma, dar reikės batų, marškinių, bet, manau, pakaks abiem apie 200 eurų”,– teigė Reda.
Redos vaikai taip pat yra pasitikrinę sveikatą, todėl dėl didelių eilių nepanikuoja.
„Mes visada patikrą praeiname birželio gale, kai vaikai išeina į atostogas. Taip paprasčiau ir lengviau, nereikia laukti eilėse. Galime susiderinti darbus, o ir gydytojai dar neatostogauja“,– kalbėjo moteris.
Paruošti pradinukus naujiems mokslo metams nėra taip lengva ir paprasta, todėl apsipirkimo situaciją šiek tiek palengvina kai kurios pradinės mokyklos. Pavyzdžiui, Kretingos rajono Kurmaičių pradinėje mokykloje pradinukai yra aprūpinami visais mokslui reikalingais vadovėliais.
„Mūsų mokykla pradinukus pilnai aprūpina visais reikiamais vadovėliais, nuperka mokslo metams, bent praėjusiais mokslo metais taip buvo. Visa kita, ko reikia mokantis, perka tėvai“,– patvirtino Kurmaičių mokyklos pradinio ugdymo mokytoja Jurgita Česnavičienė.

Judita BARANAUSKAITĖ

 30,530 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes