Naujos kadencijos merų ir savivaldybių tarybų narių rinkimai Lietuvoje vyks po kiek daugiau kaip penkių mėnesių – kitų metų kovo 5-ąją. Nutarimą dėl tokios datos nustatymo ketvirtadienį priėmė Seimas.

Nustatyta, kad pagrindinė rinkimų diena bus 2023-ųjų kovo 5-oji. Tose savivaldybėse, kur renkant merus prireiks antrojo turo, jis bus surengtas kovo 19 d.

Savivaldybių rinkimų datą nustato Seimas ne vėliau kaip likus 6 mėn. iki merų ir tarybų narių įgaliojimų pabaigos.Top of Form

Šiemet priimtasis Rinkimų kodeksas numato, kad savivaldos rinkimai rengiami ne anksčiau kaip prieš 2 mėn. ir ne vėliau kaip prieš 1 mėn. iki tarybų narių ir merų įgaliojimų pabaigos.

Dabartinės kadencijos savivaldos institucijų įgaliojimai baigsis 2023 m. balandį.

Sulig nutarimo priėmimu ir paskelbimu prasidės savivaldos rinkimų politinė kampanija – bus galima oficialiai pradėti kelti bei registruoti kandidatus.

Juos turės teisę kelti oficialiai įregistruotosios politinės partijos, taip pat ir politiniai rinkimų komitetai. Į merus turės teisę pretenduoti ir nepriklausomi kandidatai, surinkę atitinkamą skaičių vietos rinkėjų parašų.

Pagal naujai įsigaliojusius įstatymus numatyta sugriežtinti savivaldos rinkimuose dalyvauti ketinančių nepartinių komitetų įregistravimo tvarką. Juos registruoti galima iki š. m. gruodžio 10 d.

Galutiniai įregistruotų kandidatų į merus ir savivaldybių tarybų narius sąrašai bus paskelbti likus maždaug mėnesiui iki rinkimų, t. y. kitų metų vasario pradžioje.

„Švyturio“ inf.

 28,108 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes