Rudens derliaus ir moliūgo šventėje dalyvavę politikai parodė, jog vis dėlto gali gyventi draugiškai – susibūrę Rotušės aikštės skverelyje nei barėsi, nei triukšmavo, nors diskusijų įvairiomis temomis netrūko.

Tradicinius Derliaus šventės seniūnijų kiemelius šiemet pakeitė politinių partijų ir judėjimų palapinės. Nors savo išmone bei viliojančiomis linksmybėmis buvusiems seniūnijų kiemeliams politikų palapinės vis dėlto traukė šventės svečių dėmesį. Bent jau pažiūrėti, kas čia vyksta. Žmonės būriavosi norėdami paplepėti ir su išrinktaisiais, ir su kitais, vilkinčiais vienos ar kitos politinės jėgos simboliais pažymėtus marškinėlius.

Atmosfera tvyrojo pakankamai draugiška. Nesusipyko ir aršūs paskutiniųjų dienų politiniai priešininkai – „kraštiečiai“ ir socialdemokratai.

Sakoma, jog tyla būna prieš audrą. O toks reiškinys politinėje padangėje vis labiau artėja. Partijos skelbia savo kandidatus į merus, taip pat skrebena rašikliais kurdamos rinkiminius savivaldybių tarybų sąrašus. Ne išimtis ir Kretingos rajonas. Tik kol kas dar nei viena politinė jėga viešai nepaskelbė nei galimų Savivaldybės tarybos narių sąrašo, nei oficialių kandidatų į merus.

Tačiau paspėlioti, prognozuoti, nors ir sunkiai, bet galima. Užimti lyderių poziciją, suprantama, pirmieji pasistengs visuomeninio rinkimų komiteto „Kretingos kraštas“ atstovai. Apie tai liudijo ir šventėje stovėjusi jų palapinė – pirmoji įžengus į politikų teritoriją. Labiausiai tikėtina, kad jų sąrašo viršūnėje matysime dabartinių Tarybos narių pavardes, o kandidatu į merus išvysime dabartinį merą Antaną Kalnių.

Šventėje šalia įsikūrę kretingiškiai socialdemokratai nemėtė akmenų į „kraštiečių“ daržą. Galima spėti, jog kaupiamos jėgos daug svarbesniems mūšiams. Socialdemokratų rinkiminio sąrašo viršūnė irgi vargu ar iš esmės pasikeis. Kandidatu į merus planuojama skelbti buvusį Savivaldybės administracijos direktorių Egidijų Viskontą. Beje, tai jau nebuvo paslaptimi ir anksčiau, tačiau šįkart jo kandidatūra patvirtinta ir partijos vadovybės.

Ir Rudens derliaus šventėje, kaip ir paskutiniuosiuose pakankamai triukšminguose Tarybos posėdžiuose, kretingiškiai liberalai linksminosi ramiai. Neatrodo, kad ir į rinkimus jie atbildės su didesniu trenksmu. Kada bus paviešintas liberalų kandidatas į merus bei visas rinkiminis sąrašas, kol kas dar neaišku.

Nesikarščiuodami rinkimų laukia ir Darbo partijos atstovai. Jie irgi neskuba viešinti nei savo kandidatų į Tarybos narius sąrašo, nei kandidato į merus.

Šiek tiek kitokia situacija klostosi konservatorių gretose. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Kretingos skyriaus gretose pastebima šiokia tokia sumaištis. Sėsti į mero kėdę pageidauja net trys partijos nariai. Tačiau kuriam nusišypsos laimė – neaišku. Labiausiai tikėtina, kad konservatorių kandidatu į merus vis dėlto taps dabartinis Tarybos narys Dovydas Bajoras, neseniai Kretingos skyriuje įvykusiuose rinkimuose pelnęs daugiausiai bendrapartiečių balsų.

Neseniai Kretingoje susikūrusios naujos politinės jėgos – demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ – gretose dar didesnė nežinomybė. Šiek tiek anksčiau beveik buvo nuspręsta, kad demokratams mero rinkimuose Kretingoje atstovaus Arūnas Merkelis. Tačiau dabar tuo jau abejojama. Pasak kai kurių demokratų, A.Merkelis išsakė savo nenorą dalyvauti mero rinkimuose, nes tai jam sukeltų šiokių tokių asmeninių nepatogumų. Kito potencialaus kandidato demokratai kol kas lyg ir neturi.

Tačiau iki savivaldos bei tiesioginių mero rinkimų dar liko keletas mėnesių. Daug arčiau savo požymius po truputį pradeda rodyti kitokia audra, kuri gali kilti netrukus.

Pagal įstatymus Savivaldybės taryba per du mėnesius turi paskirti naują Administracijos direktorių. Kol kas jo pareigas, atstatydinus buvusį direktorių E.Viskontą, eina pavaduotoja Violeta Turauskaitė. Tačiau gali būti, kad ji taps ir nuolatine, bent jau iki rinkimų, Administracijos direktore.

Neeiliniame rugsėjo Tarybos posėdyje iš valdančiosios daugumos pasitraukus socialdemokratams, nauja dauguma kol kas nesusiformavo. Galbūt kas nors naujo nutiks jau šią savaitę vyksiančiame Tarybos posėdyje. Nuo to, kokia bus sudaryta nauja dauguma, gali priklausyti ir tai, kas iki rinkimų šildys vicemero kėdę – liks joje sėdėti Dangiras Samalius ar ne.

Beje, pasikeitimas gali įvykti ir nesusiformavus naujai daugumai. Neoficialiais duomenimis, dabartiniu vicemeru nėra itin patenkinti ir kai kurie jo bendrapartiečiai.

Politinių partijų kiemelis Rudens derliaus šventėje atrodė ne tik gražiai, draugiškai, bet ir sumaniai slėpė pasiruošimus būsimiems, dar karštesniems politiniams mūšiams.

 21,696 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes