Vis daugiau žmonių savo namuose diegia inovatyvias šilumos išgavimo įrangas. Jos džiugina ne tik ekonomija, tačiau ir ekologija, lengva priežiūra, galiausiai, saugumu, kuris turėtų būti prioritetas. Šilumos siurbliai taip pat sulaukia vis daugiau dėmesio ir dėl Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA), kuri teikia paramą įrangos įsigijimui.

Jeigu Jus domina APVA parama šilumos siurbliams – žemiau kviečiame susipažinti su dažniausiai kylančių klausimų atsakymais.

Kada buvo galima teikti paraiškas?

Šiems metams iš Klimato kaitos programos tam skirta net 25 mln. eurų, pirmajam kvietimui – 13 mln. eurų. Per pirmąjį kvietimą buvo galima teikti paraiškas nuo 2022-06-15 08:00 iki 2022-07-15 17:00. Informacija apie antrąjį kvietimą bus pateikta APVA informaciniame puslapyje. 

Ar paramą gali gauti juridinis asmuo?

APVA nurodo, kad dalyvauti paramoje gali tik: „Fiziniai asmenys Lietuvos Respublikoje nuosavybės teise valdantys gyvenamąjį namą (t. y. vieno buto pastatą arba gyvenamosios paskirties butą dviejų butų arba daugiabučiame pastate)“. Tai yra, juridiniai asmenys negali teikti paraiškos ir gauti kompensacijos.

Kokia maksimali dotacijos suma?

Pirmam kvietimui numatytas finansavimas: 13 000 000.00 eurų. Maksimali paramos suma siekia 14 500.00 eurų.

Kur turi būti teikiama paraiška?

Paraiška turi būti pildoma APVA internetiniame puslapyje.

Ar dažnai paraiškos yra atmetamos?

Keliami reikalavimai yra gana minimalūs, tad dažniausiai kompensacijos yra gaunamos be jokio vargo. Žinoma, reikia susipažinti su aspektais. Jeigu neturite laiko – visada galite tartis su šilumos siurblio pardavėjais, kurie padės Jums ne tik suprasti keliamas sąlygas, tačiau ir patars dėl tinkamiausio siurblio pasirinkimo.

Ar gali teikti paraišką tie, kurie neseniai pastatė namus?

Ne. Gauti kompensaciją galima tik tokiu atveju, kai NT VĮ Registrų centro Nekilnojamojo turto registro duomenų banko išraše yra ne mažiau nei 5-erius metus iki paraiškos teikimo datos. Taigi, ši parama yra siūloma asmenims, kurie jau naudojosi kitokiomis šildymo sistemomis ir nori jas keisti ekologiškesnėmis.

Ar būtina utilizuoti senas sistemas?

Taip. Tai yra viena svarbiausių sąlygų. Taip pat reikia pateikti utilizavimą įrodančius dokumentus.

Ar verta namus apšildyti šilumos siurbliu?

Verta. Jeigu norisi gyventi patogiau, saugiau, pigiau ir tuo pačiu tvariau – rinkitės šilumos siurblius, kurie atitinka visus šiuos poreikius.

Dar daugiau informacijos galite skaityti – https://www.specdarbai.lt/produkto-kategorija/silumos-siurbliai-paramos-gavimui-apva/. Taip pat renkantis siurblius siūlome tartis su specialistais, kurie siūlo variantus ne tik atitinkančius subsidiją, tačiau ir kliento asmeninius bei būsto poreikius. 

 

 21,473 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes