Kad kūrenama krosnis nesukeltų gaisro, pakanka dviejų sąlygų: teisingai ją įrengti ir saugiai eksploatuoti. Krosnį mūrija ir įrengia specialistai. Visiems kitiems svarbiau žinoti, kaip teisingai ir saugiai ją eksploatuoti, t. y. kaip ją kūrenti ir prižiūrėti. Iš dūmtraukių ir krosnių prieš šildymo sezoną, o jo metu ne rečiau kaip kartą per ketvirtį būtina išvalyti suodžius.

Dažniausiai gaisrai kyla dėl dūmtraukyje atsiradusių įtrūkimų, krosnies perkaitimo, dėl iš jos iškritusių žarijų ar degančių malkų. Svarbiausia, nepalikti besikūrenančios krosnies be priežiūros, ypač jeigu namuose lieka mažamečiai vaikai.

Krosnis gali perkaisti, kai kūrenama ypač intensyviai, dažniausiai per didelius šalčius žiemos metu. Kad to neatsitiktų, krosnį reikia kurti 2-3 kartus per dieną ir kūrenti ne ilgiau kaip pusantros valandos. Krosnį baigti kūrenti rekomenduojama ne vėliau kaip 2 valandos prieš išeinant iš namų.

Kad iš krosnies neiškristų degančios žarijos, pakuros durelės turi būti tvarkingai uždarytos. Jeigu durelių nėra, jos atviros ar nesandariai uždarytos, liepsna gali išsiveržti į paviršių, o ant grindų iškristi nudegusios malkos arba anglys.

Negalima kišti į krosnį malkų, kurios ilgesnės už pakurą – negalėsite sandariai uždaryti pakuros durelių. Jeigu kūrenate židinį, reikėtų naudoti lapuočių medžių malkas. Spygliuočių mediena sakinga, ji spragsi, svaidydama žiežirbas, lengvai galinčias sukelti gaisrą.

Pavojinga šalia krosnies statyti baldus, laikyti įvairius daiktus. Arčiau nei 1 metro atstumu nuo krosnies esantys daiktai gali įkaisti ir užsidegti. Prie pakuros laikomos malkų atsargos taip pat gali užsidegti.

Niekada nebandykite įkurti krosnies lengvai užsiliepsnojančiais ar degiais skysčiais (žibalu, benzinu) – galite šliūkštelėti per daug, netyčia apipilti daiktus, esančius prie krosnies ar patys apsilaistyti. Toks neatsargumas gali turėti labai rimtų padarinių.

Krosnis pavojinga ne tik dėl atviros liepsnos. Jeigu krosnies sklendė uždaryta, o kuras dar nėra visiškai sudegęs, dėl deguonies stygiaus susidaro labai nuodingos dujos – anglies monoksidas (smalkės). Todėl per anksti uždaryti krosnies, ypač nakčiai, labai pavojinga. Baigti kūrenti krosnį reikia ne vėliau kaip 2 valandos prieš einant miegoti.

Bet kokios nelaimės atveju pagrindiniai žmonių veiksmai yra pagalbos iškvietimas ir evakuacija į saugią vietą. Kilus gaisrui, skambinti skubios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112 ir jeigu gaisras nedidelis ir jaučiate, kad galite jį užgesinti, – pamėginkite tai padaryti, bet jokiu būdu nerizikuokite. Kiekviename individualiame gyvenamosios paskirties pastate privalo būti ne mažiau kaip vienas 4 kg miltelinis gesintuvas.

 34,053 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes