Kartenos bibliotekoje atidaryta tautodailininko Antano Sungailos tapybos darbų paroda „Ėjimas spalvomis“.


Į parodos atidarymą gausiai susirinkusiems karteniškiams A. Sungaila pasakojo, kad piešimui, įvairiems rankdarbiams potraukį jautė nuo pat mokyklos suolo. Jis pamena, kaip piešimo mokytoja mokiniams vis patardavo: „Pieškite taip, kaip Antanas, ir bus gerai“.
„Man patinka ir iš prigimties traukia kruopštus rankų darbas. Daugelis jūsų žino, kad buvau ir medžio drožėjas, ir gintaro meistras, o dabar labiausiai traukia piešti. Įkvėpimo savo darbams toli neieškau: sėdu ant dviračio ir pavažinėju po Kartenos apylinkes. Nuostabi gamta, nuostabios spalvos, tik tai reikia pamatyti, įvertinti. Patikusius gyvos gamtos vaizdus nusifotografuoju, o tapydamas vis pasižiūriu, ar ranka ir atmintis nemeluoja,“ – pasakojo A. Sungaila.

Gero humoro jausmo nestokojantis meistras prisiminė ankstesnius laikus, kai tapymas, piešimas, darbas su gintaru ar medžio skulptūrėlių drožinėjimas padėjo išgyventi. Pirmaisiais Lietuvos nepriklausomybės metais jis daug kopijuodavo šventųjų paveikslėlius, jie turėjo nemažą paklausą, tačiau vėliau ir iki šiol Antanas portreto žanro neliečia. Juokaudamas sakė, kad bijo kaip nors ne taip nupiešti žmogaus veidą, o paskui gali tekti ir susipykti su kokiu žmogumi.
Pasak A. Sungailos, per 20 metų gintaras pabrango ar ne dešimtis kartų, tad ir maža gintarinė figūrėlė kainuoja jau nepigiai. „Su amžiumi jau ir akys ne tokios, kaip jaunystėje, o kažką sukurti vis norisi. Atsisakiau medžio drožinėjimo ir gintaro. Prisipažinsiu, kad man užeina toks noras tapyti, kad beveik viską užmirštu. Lyg apsėdimas koks. Tada per dieną nutapau paveikslą,“ – pasakojo Antanas.
Daugelyje kūrybos sričių pasireiškęs A. Sungaila ne vieną dešimtmetį vaidino ir Kartenos mėgėjų teatre. Autorius savo darbus yra rodęs Kartenos kultūros namuose, neseniai paroda buvo ir Kalniškiuose.

 20,586 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes