Jokūbaviškiai ūkininkai patogesnį privažiavimą prie savo sklypų prarado.

Kretingos rajono savivaldybė neįstengė apginti jokūbaviškių ūkininkų interesų – civilinę bylą dėl „Jokūbavo keliuko“ teisme pralaimėjo. Savivaldybės juristams nepavyko įrodyti, kad kelias nuo Jokūbavo iki Petrikaičių buvo vientisas. Be to, teks papurtyti ir piniginę – teismas priteisė per 8 tūkst. eurų sumokėti bylinėjimosi išlaidų atsakovams bei per 120 eurų bylinėjimosi išlaidų valstybės naudai.
Jokūbaviškiams ūkininkams nepalankus teismo sprendimas labai nestebina, nes jau pats Savivaldybės teismui pateiktas ieškinys atrodo gana keistai – teismo prašyta nustatyti 380 metrų ilgio atkarpos servitutą. Kitaip tariant, Savivaldybė pageidavo, kad ūkininkams nebūtų draudžiama žemės ūkio technika į jiems priklausančius žemės sklypus važiuoti per atsakovų kiemą. Ir ne tik važiuoti, bet ir… ginti gyvulius. Įdomu, koks šeimininkas sutiktų, kad pro jo kiemą važinėtų žemės ūkio technika ar pėdintų gyvulių bandos…
Su ta pačia problema buvo susidūrę ir ankstesni sklypo Babrūnės gatvėje, Jokūbave, šeimininkai, vėliau sklypą pardavę. Tačiau anuomet buvo surastas kompromisas – tuometiniai savininkai įpareigoti savo lėšomis įrengti apvažiavimo kelią, aplenkiantį sklypą, kuriuo galėtų naudotis ūkininkai. Tik bėda, kad pradėtos procedūros nebuvo užbaigtos.
Naujieji sklypo šeimininkai ankstesniųjų įsipareigojimų nepripažino, o sklypą kertančią kelio atkarpą užvertė akmenimis ir užsodino pušelėmis. Nepripažinti ankstesniųjų sklypo savininkų įsipareigojimo savo lėšomis įrengti apvažiavimą „padėjo“ ir dabar jau buvę Savivaldybės administracijos vadovai, „pradanginę“ anksčiau galiojusį Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) reikalavimą.
Atsižvelgdamas į tai, kad jokūbaviškiai ūkininkai savo žemes gali pasiekti ir kitu keliu, važiuodami per gyvenvietę bei išvažiuodami į asfaltuotą kelią Kretinga–Gargždai, padarydami apie 6 kilometrų lankstą, teismas nusprendė, jog nustatyti servitutą beveik 400 metrų kelio atkarpai nebūtina. Juo labiau, Kad Savivaldybės atstovai nepateikė įrodymų, kad kelias Jokūbavas–Petrikaičiai turi būti vientisas.
Tačiau jokūbaviškiams ūkininkams labai nuliūsti kol kas nereikėtų. Ketvirtadienį įvykusiame Savivaldybės tarybos posėdyje Administracija klausė politikų, kaip jiems elgtis toliau – skųsti nepalankų teismo sprendimą aukštesnei instancijai, pamėginti kaip nors susitarti su atsakovais ar apskritai nieko nedaryti?
Apskundus Plungės apylinkės teismo sprendimą rizikuojama prarasti dar daugiau pinigų, nes jokios garantijos, kad bus pasiekta pergalė, nėra. Susitarti su atsakovais irgi vargu ar pavyks, nes sunku patikėti, kad jie leistų per savo kiemą važinėti žemės ūkio technikai.
Todėl Tarybos narių balsų dauguma nuspręsta bylinėjimosi proceso nebetęsti. Savivaldybės administracija įpareigoti išsiaiškinti galimybes įrengti naują kelią, aplenkiantį privatų sklypą, kuriuo ūkininkai galėtų netrukdomai pasiekti savo žemes ir jiems nereikėtų daryti didesnio lanksto.

 27,047 peržiūrų (-a)

14% LikesVS
86% Dislikes