Laima Jonauskaitė ir Birutė Naujokaitienė.

Lapkričio 25–26 dienomis į Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešąją biblioteką jau ketvirtąjį kartą atkeliavo Kretingos knygų mugė. Šiais metais šventė skirta paminėti vyskupą Motiejų Valančių.
Šiemet sukanka 25 metai, kai Kretingos rajono savivaldybės viešajai bibliotekai suteiktas vyskupo Motiejaus Valančiaus vardas. Šia proga pirmą kartą Kretingoje rengiama knygų mugė truks dvi dienas. Knygų mylėtojus mugė stebins ne tik galimybe rinktis įvairius leidinius, kultūrine programa ir knygų pristatymais, bet ir susitikimais su knygų autoriais.
Knygų mugės atidarymo metu bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Birutė Naujokaitienė priminė pagrindinį ir svarbiausią bibliotekos veiklos moto, išsakytą Kazio Binkio žodžiais: „Motiejus Valančius išmokė lietuvius skaityti ir jie skaityti nebepamiršo“.
Apie humanizmu pripildytą dvasią, išskirtine erudicija pasižymėjusią Motiejaus Valančiaus asmenybę buvo galima išgirsti bibliotekos Kraštotyros ir informacijos skyriaus vedėjos Laimos Jonauskaitės pranešime. Kitas pranešimas, kurį skaitė habilituota humanitarinių mokslų daktarė Aldona Prašmantaitė, apdovanota Žemaičių vyskupo Motiejaus Valančiaus atminimo medaliu, klausytojus įtraukė pateiktu netikėtu žvilgsniu ir faktais apie vyskupo gyvenimo atsitikimus.
Klausytojai turėjo puikią progą iš naujo pažinti išskirtinį Lietuvos šviesulį, sugebėjusį tapti įkvepiančiu pavyzdžiu visai tautai. Jo atsidavimas švietimui kaustė visų dėmesį. Kaip pasakojo pranešėja Laima Jonauskaitė, net Jurgis Pabrėža nevengė visiems priminti, jog geresnio dėstytojo nei Motiejus Valančius niekur nerasite. Kiekvienas, pažinojęs M. Valančių, pritariančiai linguotų galvą, jog tai buvo reto išsilavinimo, išprusimo, ypatingų žinių asmenybė, sugebėjusi savyje sutalpinti tiek žmogiškumo.
Tad niekam nekilo abejonių dėl Kraštotyros ir informacijos skyriaus vedėjos Laimos Jonauskaitės pranešimo pabaigoje išsakytos minties, jog Dievo dovana Lietuvai turėti Motiejų Valančių.
Minėjimą vainikavo Klaipėdos dramos teatro aktorės Justinos Vanžodytės meninė kompozicija, kurioje skaitytos ištraukos iš M. Valančiaus knygos „Paaugusiųjų žmonių knygelė“ persipynė su muzikiniais intarpais.

 24,300 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes