Paskutinį šių metų rudens sekmadienį, pirmąją Advento dieną, Motiejaus Valančiaus viešojoje bibliotekoje siekta Lietuvos rekordo – nupinti didžiausią kalėdinių vainikų kompoziciją.

Nuo 14 iki 16 val. iš anksto užsiregistravę 120 dalyvių pynė kalėdinius vainikus, kurie vėliau tapo eglės formos galbūt didžiausia kalėdine vainikų kompozicija Lietuvoje. Sukurtos kompozicijos ilgis – 22 metrai 66 centimetrai, o pagrindo plotis – 10 metrų 40 centimetrų. Nepriklausomi stebėtojai užfiksavo reikalingus duomenis, kurie perduoti rekordų stebėjimo agentūrai „Rekordų akademija“. Lieka tik laukti ir tikėtis, kad rekordas bus įregistruotas.

Norinčiųjų dalyvauti šiame istoriniame įvykyje buvo ypatingai daug. Šio rekordo siekimo sumanytoja, vyresnioji bibliotekininkė viešinimui Brigita Barkauskaitė pasakojo, kad paskelbus registraciją, per pirmąsias dvi valandas sulaukė daugiau nei 200 paraiškų. Vis tik registraciją teko sustabdyti, kadangi dėl erdvės ribojimo ir turimų sąnaudų biblioteka galėjo priimti 120 dalyvių.

B. Barkauskaitė užsiminė, kad renginio metu su Kretingos rajono meru Antanu Kalniumi svarstė, jog kitais metais galbūt bus galimybė organizuoti kalėdinių vainikų kompozicijos kūrimą naujajame Kretingos sporto ir sveikatingumo komplekse. Anot pašnekovės, tokiu atveju bus galima pakviesti apie 500 dalyvių ir pagerinti šiais metais, kaip tikimasi, pasiektą rekordą.

Idėjos autorė Brigita sakė, kad siekti rekordo paskatino noras vienu metu suburti žmones: „Mes norėjome pasidalinti kalėdine nuotaika su visais kitais rajono gyventojais, žmonėmis, kurie mėgsta knygas, kultūrą, laukia džiugaus Šv. Kalėdų laikotarpio. O nuo idėjos sukviesti kuo daugiau žmonių – kilo idėja siekti rekordo“.

Pirminis sumanymas buvo sukurti vienu metu daugiausiai kalėdinių vainikų Lietuvoje, tačiau pasitarę su Rekordų akademijos atstovais, bibliotekininkai nusprendė kurti kalėdinių vainikų kompoziciją ir ją išmatuoti.

Nors bibliotekoje jau kone septinti metai būdavo organizuojamos kalėdinės dirbtuvės, tačiau į jas galėdavo pakviesti tik 10–15 žmonių. Priežastis – labai riboti ištekliai. Vieno vainiko gamybos kaina su papuošimais kainuodavo apie 20 eurų. Renginio sumanytoja pasidžiaugė, jog šiais metais galėjo bendradarbiauti su Valstybine miškų urėdija, kurieaprūpino šakomis, natūraliais gamtos ištekliais, kuriais puošiami vainikai, o visa tai itin sumažino sąnaudas, todėl galėjo priimti daugiau dalyvių.

„Šakos kalėdiniams vainikams kurti labai brangiai kainuoja. Paprastos miško šakos nubyra net nesulaukus Kūčių vakaro, o norisi, kad žmonės galėtų pasidžiaugti ir po Kalėdų“, –kalbėjo B. Barkauskaitė.

Pašnekovei antrino ir viso proceso metu dalyvius konsultavusi edukatorė, floristė, švenčių puošybos ir puokščių kūrybos centro „SiDeko“ įkūrėja Simona Makūnaitė: „Su pušų ar eglės šakelėmis puoštas vainikas gali nesulaukti netgi Kalėdų, juolab, jeigu jis ne lauke, o viduje – tai labai greitai nubyrės“.

Tuo pačiu floristė pasidalino esminiais advento ir Kalėdų vainiko kūrimo ypatumais: „Kalėdinio vainiko šakos eina į kairę pusę, prieš laikrodžio rodyklę, o advento – pagal laikrodžio rodyklę, į dešinę pusę. Dekoruojant advento vainiką reikia rinktis natūralius elementus: džiovintus riešutus, gėles, kankorėžius ir kita. Blizgučiai netinka. Ir svarbu laikytis lyginio skaičiaus – 4. Kalėdiniame vainike galima daryti viską, ką tik fantazija leidžia, jokių skaičiaus limitų nei puošybos taisyklių nėra“.

Iš tiesų, visi sukurti 125 vainikai, 5 iš jų kurti šakų pagrindu, išsiskyrė savo originalumu,  autentiškumu. Neįmanoma surasti dviejų tokių pačių kūrinių. Daugelis dalyvavusių žmonių kalėdinius vainikus kūrė pirmą kartą, tačiau minėjo, kad tai taps jų kiekvienų metų tradicija. Tiek patys dalyvavusieji, tiek renginio organizatoriai džiaugėsi, kad šis rekordo siekimas subūrė šeimas su vaikais, gimines, bičiulius, suartino visiškai nepažįstamus žmones,  kūrė bendrystės, bendruomeniškumo, vienybės jausmą.

« 1 2 »

 

 13,628 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes