Gruodžio 1-ąją įvykęs galbūt paskutinis šios Tarybos kadencijos Antikorupcijos komisijos posėdis, vadovaujamas „kraštiečio“ Viliaus Adomaičio, priėmė „kalėdinį“ sprendimą – Savivaldybės įmonėje „Kretingos komunalininkas“ įdarbinant du direktoriaus pavaduotojais teisės aktai nepažeisti.
Į posėdį Antikorupcijos komisijos nariai rinkosi nusiteikę kovingai. Mat darbotvarkėje įrašytas klausimas jau spėjo apaugti įvairiomis prielaidomis, įvairiais ir pakankamai prieštaringais vertinimais. Be to, grumtynėms ruošėsi dvi politinės stovyklos – korupcijos apraiškų mėginę ieškoti naujosios valdančiosios daugumos atstovai ir gynybai pasiruošę mažumoje atsidūrę socialdemokratai.
Antikorupcijos komisijos tyrimas prasidėjo klausimų lavina, tačiau atsakymai į juos dažniausiai buvo labai lakoniški – neprisimenu. Būtent taip į komisijos pirmininko V. Adomaičio dažnai provokuojančius klausimus stengėsi atsakyti viena įmonės „Kretingos komunalininkas“ vadybininkė, pirmoji laikinai užėmusi direktoriaus kėdę, kai ją apleido dabar jau buvęs direktorius Rimantas Žiaušys.
Komisijos pirmininką V. Adomaitį labai domino, kas paskyrė vadybininkę eiti įmonės direktoriaus pareigas, nors ir laikinai. Vadybininkės atsakymas, tikriausiai, nustebino ne tik komisijos narius: „Kažkas iš savivaldybės paskambino ir davė nurodymą, moteriškas balsas…“
Kas to balso savininkas, Antikorupcijos komisijai išsiaiškinti nepavyko. Nepadėjo ir Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Violetos Turauskaitės dalyvavimas posėdyje. Anot jos, jei skambino laidiniu telefonu, gal ir būtų galima nustatyti, kas skambino, tačiau jei mobiliuoju, neįmanoma.
Nors ir liepė „moteriškas balsas“, laikinąją įmonės direktore vadybininkė dirbo tikrai laikinai, apie tris dienas. Vėliau atsitiko irgi gana keistokas reiškinys. Esą, atėjo dabartinė direktoriaus pavaduotoja Vaiva Lukošienė ir pasakė, kad nuo šiol įmonei laikinai vadovaus ji, kol atsiras naujas tikrasis direktorius.
Vis dėlto komisijai pavyko išsiaiškinti, kad buvo ne tik „moteriškas balsas“ ar iš Savivaldybės atėjusi darbuotoja, bet ir Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymai dėl paskyrimų laikinai užimti įmonės vadovo pareigas.
Nors komisijos pradėto tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti, teisėtai ar ne buvo paskirtos net dvi direktoriaus pavaduotojos, surasti galimas korupcijos apraiškas ar atskleisti kitokius „nešvarius dalykus“, į komisijos pirmininko V. Adomaičio klausimus dažnai teko atsakinėti komisijos nariui socialdemokratui Steponui Baltuoniui. Mat malkas skaldant „kraštiečiui“, skiedros krito į socialdemokratų daržą. Kitaip tariant, mėginta „iškasti“, ką blogai, galbūt su korupciniu kvapeliu padarė buvęs Savivaldybės administracijos direktorius socialdemokratas Egidijus Viskontas.
Antikorupcijos komisijos nariui S. Baltuoniui buvo ką veikti. Nelengvai sekėsi įtikinti priešiškai nusiteikusius kai kuriuos savo kolegas, kad laikinieji direktoriai bei dvi direktoriaus pavaduotojos buvo paskirtos prispyrus didelei bėdai – pasitraukus iš pareigų R. Žiaušiui, įmonė liko be vadovo, nes buvęs direktorius apskritai pavaduotojų neturėjo.
Taip pat netrūko ir skubiai spręstinų problemų, iš kurių didžiausia – įstrigęs daugiabučių namų renovacijos procesas. Dabar jau atrodo, jog šią bėdą kibusioms į darbą moterims pavyko bent jau gerokai sumažinti.
Kaip bebūtų, Antikorupcijos komisija pasikapstė, tačiau nieko neiškapstė. Todėl ir nuspręsta, kad paskiriant dvi naujas įmonės „Kretingos komunalininkas“ direktoriaus pavaduotojas jokie įstatymai ar kitokie teisės aktai pažeisti nebuvo. Tačiau taip pat nuspręsta pasiūlyti Savivaldybės administracijai atidžiau pažiūrėti į įmonės valdymo struktūros pakeitimo galimybes bei tvarką, kad ateityje Administracijos direktorius negalėtų pats nuspręsti, ką ir kaip reikia keisti.

 28,744 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes