Smiltė Jonkutė.

Lapkričio 25 – 27 dienomis kretingiškė Smiltė Jonkutė dalyvavo tarptautinio jaunųjų dainininkų festivalio „Euro Pop Contest. Berliner Perle“ finale Vokietijoje. Šio konkurso misija – skatinti jaunųjų atlikėjų talentus, suartinti skirtingas kultūras, parodyti vokalinius įgūdžius didelei publikai ir profesionaliems teisėjams.
Šiais metais konkurse dalyvavo 56 jaunieji dainininkai iš 21 šalies – Airijos, Armėnijos, Austrijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Bulgarijos, Estijos, Italijos,Izraelio, Jungtinių Arabų Emyratų, Kazachstano, Kroatijos, Kubos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Makedonijos, Maltos, Moldovos, Slovakijos, Tailando,Vokietijos.
Lietuvą atstovavo dalyvės iš Kretingos, Palangos, Klaipėdos ir Mažeikių. Smiltė Jonkutė – vienintelė atvykusi iš Kretingos krašto. Kvietimą dalyvauti Tarptautinio konkurso finale Berlyne, kuris kiekvienais metais vyksta lapkričio pabaigoje, gauna nacionalinių kvalifikacijų laimėtojai. Kadangi Lietuvoje ši atranka nebuvo organizuojama, todėl Smiltė keliavo į Vokietijoje vykdomą atranką.
Kaip tvirtina„Euro PopContest“ organizatoriai, į šio konkurso finalą atrenkami dalyviai, pasižymintys aukšta vokalinio atlikimo kokybe ir pasirodymo scenoje patirtimi. Jame dalyvauti gali jaunieji dainininkai nuo 10 iki 24 metų. Dalyviai skirstomi į tris amžiaus kategorijas: 10–13 metų, 14–17 metų ir 18–24 metų.
Šio konkurso finaledalyviai turėjo atlikti po du kūrinius, atliepiančius specialius reikalavimus: vienas kūrinys privalo būti atliekamas savo gimtosios šalies autoriaus bei gimtąja kalba, o kita daina turi būti pasaulinis hitas.
S. Jonkutė atliko kūrinį „Rudens naktis sustojo“ (žodžiai Janinos Degutytės, muzika Rimos Girskytės Berlovienės) ir italių atlikėjų Chiara Galiazzo bei Fiorella Mannoia dainą „Mille Passi“.
Konkurso pabaigoje profesionali komisija išrinko geriausiųjų penketuką bei absoliutųkonkurso nugalėtoją – „GrandPrix“ titulą, kuriam įteikiama speciali „Berliner Perle“ taurė.Ir nors S. Jonkutė nepateko į geriausiųjų penketuką, tačiau labai vertina šiame konkurseįgytą patirtį: „Labai didelė patirtis, motyvuojanti eiti pirmyn. Puikus jausmas susipažinti ir pabendrauti su atlikėjais iš kitų šalių. Labai patiko pietiečių atlikėjų pasirodymai, ypač Tailando“.
Kaip pasakojo mergaitės vokalo mokytoja Diana Beržanskienė, Smiltė šiame konkurse dalyvavo pirmą kartą ir buvo pati jauniausia dalyvė tarp brandžių atlikėjų: „Iš karto supratome, kad nerealu pretenduoti į prizinį penketuką, tačiau ji pasirodė puikiai“.R. Beržanskienė atkreipė dėmesį, kad šalia išvardintų vertinimo kriterijų visuomet įsijungia papildomi faktoriai, pavyzdžiui, balso spalva, repertuaro pasirinkimas. Pašnekovė svarsto, jog jeigu būtų kita vertinimo komisija, galbūt ir nugalėtojų sąrašas būtų kitas – „muzika yra subjektyvus dalykas“, o kartu pastebėjo, kad kiekvienas konkursas augina stuburą, moko ištvermės, atsakomybės, lavina muzikinį skonį.
Talentingajai atlikėjai iš Kretingos tarptautiniai konkursai, televizijos projektai nėra naujiena. Anot jaunosios atlikėjos mamos Rositos Jonkuvienės, kiekvienas konkursas skatina pasitempti, kuo geriau pasirodyti, o kartu leidžia tobulėti, siekti geresnio rezultato. „Tai ne tik įspūdžiai, apdovanojimai, įvertinimai, bet ir neįkainojama patirtis“, – sakė pašnekovė. Smiltės mama įsitikinusi, kad truputį paaugus dukra į „Euro Pop Contest“ konkursą dar sugrįš.

 46,067 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes