Prieš akis – vėl nauji savivaldybių rinkimai. Šį kartą 2023 m. kovo 5 d. bus naujovė – savivaldybių merus rinksime vadovaujantis nauju įstatymu, merams suteikiančiu didesnių galių.
Publikacijose apie „mažo miestelio audringą politiką“ pabandysime šiek tiek atsigręžti į praeitį ir prisiminti dabartinės, 2019-2023 metų, Kretingos rajono savivaldybės tarybos ir jos narių darbus. Tai gali būti naudinga skaitytojams, nes iš ilgametės praktikos žinoma, kad kas jau kas, o politikų pažadai, planai ir viešai išsakytos svajonės rinkėjų pamirštami pirmiausiai. Politikams toks rinkėjų atminties trūkinėjimas naudingas, nes kas kelerius metus galima kartoti tuos pačius ar panašius pažadus, vilioti senais, bet kiek atnaujintais planais, kad tik surinkus kuo daugiau balsų.
Tad prisiminkime, kad vadovaujantis Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, 2019 m. kovo 3 d. vykusiuose savivaldybių rinkimuose į Tarybą buvo išrinkti šie 25 nariai: Vilius Adomaitis, Dovydas Bajoras, Steponas Baltuonis, Virginijus Domarkas, Romualdas Jablonskis, Vaida Jakumienė, Augenija Juknevičienė, Antanas Kalnius, Stasys Kaniava, Simas Končius, Valerijonas Kubilius, Vaidas Kuprelis, Rimantas Macius, Dalia Martišauskienė, Juozas Mažeika, Darius Petreikis, Antanas Puodys, Raimundas Puškorius, Vytautas Ročys, Dangiras Samalius, Konstantinas Skierus, Danutė Skruibienė, Rimvydas Šakinis, Jolita Vaickienė ir Vitalija Valančiutė.
Politinių spalvų ir atspalvių prasme 2019 m. Taryba gavosi gana marga. Po 5 atstovus Taryboje turėjo 3 politinės jėgos – rinkimų komitetas „Kretingos kraštas“, socialdemokratai ir konservatoriai, po 2 atstovus – Darbo partija, Liberalų sąjūdis bei partija Tvarka ir teisingumas, o 4 atstovus – Valstiečių ir žaliųjų sąjunga.
Baigiantis kadencijai, o jeigu visai tiksliai – 2022 m. gruodžio 31 d., Kretingos rajono savivaldybės tinklalapyje kretinga.lt buvo surašyta, kad tarybos nariai buvo susibūrę į šias frakcijas: „Kretingos krašto“, Darbo partijos, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Lietuvos socialdemokratų ir 2 nariai nepriklausė jokioms frakcijoms.
Nesunku pamatyti, kad rajono Tarybos politinių jėgų struktūroje ryškiai atsispindėjo didysis „centro“ politinis mūšis, Lietuvos sostinėje įvykęs tarp Ramūno Karbauskio ir Sauliaus Skvernelio. Pirmasis iš esmės prarado „valstiečių žaliųjų“ partiją, antrasis „vardan Lietuvos“ (ar vardan savo politinių ambicijų?) subūrė savo politinę jėgą, į kurią masiškai patraukė nusivylę (ar protestuodami) Karbauskio autoritariniais partijos valdymo metodais.
Verta pastebėti, kad kol kas, kol Skvernelio vadovaujama partija dar nedalyvavo jokiuose rinkimuose, nieko negalima pasakyti apie būsimus jo valdymo metodus. Kol kas šios partijos pozicijos dar didele dalimi naudojasi buvusiu „valstiečių žaliųjų“ populiarumu ir politiniu kapitalu, jų dar niekas neiškovota rinkimų kovoje. Dabar S. Skvernelio Demokratų sąjunga tiek savo partiečiams, tiek platesnei aplinkai siekia pasirodyti kiek įmanoma geresnėje šviesoje. Tačiau prisiminkime, kad S. Skverneliui vadovaujant Vyriausybei, kaip sakoma, „buvo niuansų“… Kad ir žmonių atmintyje likusi keliuko iki tuometinio premjero namų istorija, sudėtingi jo santykiai su žiniasklaida…
Kretingos savivaldybės taryboje per keletą metų įvyko ne tik frakcijų kaita, bet ir ne tokia jau menka Tarybos narių kaita. Iš 25 pagal partijų sąrašus išrinktų narių 2019 m. iki šiol keitėsi 5, arba 20 proc. Tarybos sudėties. Lyginant 2022 m. pabaigos ir 2019 m. Tarybos narių sąrašą matyti, kad jame neliko rinkimus laimėjusių Virginijaus Domarko (atsisakė mandato, nors kilę įtarimai jo atžvilgiu taip ir baigėsi niekuo), Dalios Martišauskienės (paliko Tarybą dėl naujose pareigose nesuderinamų viešų ir privačių interesų), Danutės Skruibienės (vadovauja Savivaldybės įstaigai), Rimvydo Šakinio (atsisakė mandato likdamas Vydmantų seniūnu) ir Jolitos Vaickienės (gruodį pradėjo vadovauti Savivaldybės administracijai). Juos keitė Tomas Abelkis, Vladas Baltuonis, Alvydas Jonaitis, Marius Meškauskas ir Algimantas Šoblinskas.
(Bus daugiau)

 6,508 peržiūrų (-a)

25% LikesVS
75% Dislikes