Kretingiškis Saulius Venckus, kuris vinilinėmis plokštelėmis susižavėjo dar būdamas vos 13-os metų, pripažįsta, kad dabar yra tikrų tikriausias vinilų aukso amžius.  Interneto erdvėje matyti, kad kai kurių seno leidimo vinilų, pavyzdžiui, grupės „Hiperbolė“ kainos siekia nuo 100 iki 500 eurų, mat jų rinkoje yra labai mažai. Be to, jei vinilo vokas papuoštas dar ir atlikėjų parašais, tai kaina gali pasiekti ir 1 000 eurų. Tad vieni ieško vertingų vinilų iš melomaniškų paskatų, o kiti – dėl galimybės papildomai užsidirbti.

Kretingiškis S. Venckus garso plokštelėmis intensyviau pradėjo domėtis prieš dešimt metų, tačiau pirmąją plokštelę įsigijo dar būdamas vos 13-os metų vienoje šalia Kretingos Rotušės aikštės buvusioje parduotuvėje. „Tai buvo 1978-ieji metai, kai vinilines plokšteles dar buvo įprasta vadinti diskais. Mano pirmasis pirkinys buvo „Nerijos“ albumas „Užtraukim, vyrai, dainą!“. Ir iki šiol esu šią plokštelę išsaugojęs ir tai smagu prisiminti ir nostalgiška“, – pasakojo pašnekovas.

Interneto platybėse jau plinta toks vaizdinis tarsi pokštas apie vinilinių plokštelių likimo ironiją, t.y. apie jų sugrįžimą į rinką: ten nurodoma, kad apie 1970–80 metus muzikos pasaulyje buvo garso plokštelių era, vėliau atsirado kasetės, paskui – kompaktiniai diskai, dar vėliau – atminties kaupikliai, o galiausiai 2023-ieji vėl tampa vinilinių plokštelių era.

Tad kretingiškis S. Venckus su šia atsiradusia tendencija, kai „vinilai“ ir vėl „ant bangos“, vienareikšmiškai sutinka ir pripažįsta, kad tai logiška garso įrašų formų kaita. Pasak jo, vinilinėmis plokštelėmis atkuriama muzika garso kokybės požiūriu lenkia bene visas kitas įrašų formas (tiek kasetes, tiek kompaktinius diskus ir t.t.).

Beje, kai kurie melomanai, net taip vaizdžiai apibūdina muzikos klausymosi vinilinių plokštelių grotuvais ypatumus: „Jei pradeda groti geros kokybės „vinilas“ per geros kokybės garso plokštelių aparatūrą, tai atrodo, kad tiesiog visa muzikos grupė ar orkestras įžengia į kambarį ir tau groja kaip gyvame koncerte“.

Tad „Švyturio“ skaitytojus kviečiame skaityti išsamų straipsnį apie vinilinių plokštelių aukso amžių artėjančio šeštadienio numeryje, kur aptarsime tokius klausimus ir šią temą liečiančius įvairiausius niuansus: kur „vinilus“ pirkti ir kur (jei jums nebereikalingi) parduoti; kokie vinilai turi didžiausią paklausą Lietuvoje; kaip išsaugoti vinilines plokšteles, kad jos liktų geros kokybės; kur geriausia ieškoti vertingų vinilų; kaip ir kur nustatyti „vinilų“ realią kainą; išsklaidysime kai kuriuos vis dar sklandančius mitus apie vinilus; padėsime ant svarstyklių vinilinių plokštelių privalumus ir trūkumus bei padarysime išvadas, kas ką ir kodėl nusveria bei kt.

(daugiau apie tai skaitykite artimiausiame „Švyturio“ numeryje)

 

 

« 1 2 »

 

 24,950 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes