Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos Klaipėdos rajono aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai per tikslines išvykas tikrindami, ar nėra atliekomis užterštų teritorijų, Radailiuose nustatė uždarajai akcinei bendrovei priklausančius 53 sklypus su nepavojingosiomis statybinėmis atliekomis. 

Šiuos sklypus Klaipėdos rajone UAB „Westtransit“  iš varžytynių įsigijo 2020 m., bet nesiėmė priemonių, kad  atliekos būtų sutvarkytos, ir iš jų tiesė laikinuosius privažiavimo kelius.

Kadangi nepavojingosios statybinės atliekos gali būti laikinai laikomos ne ilgiau kaip metus nuo jų susidarymo dienos, įmonei duotas privalomasis nurodymas 775 tonas atliekų per 3 mėnesius surinkti ir perduoti teisėtiems atliekų tvarkytojams.

Šiuo metu įmonė geranoriškai bendradarbiauja su aplinkosaugininkais ir atliekas ketina sutvarkyti.

Be šios teritorijos, Klaipėdos valdybos pareigūnai jau yra nustatę dar 50 atliekomis užterštų teritorijų ir dėl jų atlieka tyrimus. Dalis teritorijų savininkų jas geranoriškai sutvarkė. Daugiausia užterštų teritorijų nustatyta Klaipėdos ir Kretingos rajonuose.

Aplinkosaugininkai primena:   

  • Atliekų turėtojas teisės aktų nustatyta tvarka turi atliekas perduoti atliekų tvarkymo įmonei, turinčiai teisę tvarkyti atliekas arba gali tvarkyti pats, jeigu teisės aktų nustatyta tvarka turi teisę šią veiklą vykdyti;
  • nepavojingosios atliekos jų susidarymo vietoje gali būti laikinai laikomos vienus metus nuo jų susidarymo dienos, bet ne ilgiau kaip iki statybos darbų pabaigos;
  • pavojingosios atliekos jų susidarymo vietoje gali būti laikinai laikomos 6 mėnesius;
  • norint atliekas pervežti ir saugoti kitoje nei jų susidarymo vietoje, yra reikalingas taršos leidimas su specialiąją dalimi atliekų apdorojimas įskaitant laikymą ir paruošimą naudoti ar šalinti.

Atsakomybė   

Atliekų laikymas ne jų susidarymo vietoje neturint taršos leidimo užtraukia baudą asmenims nuo 300 iki 560 eurų, juridinių asmenų vadovams – nuo 900 iki 1700 eurų ir kitiems atsakingiems asmenims – nuo 600 iki 1150 eurų.

Taip pat yra taikomos ekonominės sankcijos nuo 150 eurų iki 30 000 eurų juridiniams asmenims, priklausomai nuo be leidimo laikomo atliekų kiekio.

Aktualūs teisės aktai   

Kilus klausimų, darbo metu galite pasikonsultuoti su Aplinkos apsaugos departamento specialistais telefonu 8 700 02022 arba el. paštu konsultacijos@aad.am.lt      

Apie aplinkosauginius pažeidimus galite pranešti telefonu 112.     

 19,497 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes