Birželio 10 – oji nuo šiol paskelbta Nacionaline šaltibarščių diena. Nors, ką ten diena – Vilniuje rengiamas pirmasis Rožinės sriubos festivalis (Pink Soup Fest), kurio metu miestas nusidažys rožine, šaltibarščių spalva. Sostinėje į šį renginį masiškai įsisuko kavinės, restoranai, viešbučiai, turizmo bei verslo sektorius, tikėdamiesi, kad ši šventė taps gražia, kasmete tradicija, kuri įtrauks tiek miesto gyventojus, tiek svečius.
O kaip Rožinės sriubos diena bus paminėta Kretingoje? Mėgindama išsiaiškinti, praveriu šeimos restorano „Mar Ma Do“ duris.
Mane svetingai pasitinka jo įkūrėjai Dovilė ir Mantas Račkauskai. Paspaudęs ranką, restorano šeimininkas išskuba tvarkyti ūkiškų verslo reikalų, o mes su šeimininke, jaukiai susėdusios vidiniame kiemelyje pradedame pokalbį:
– Tai kodėl „ Mar Ma Do“? Kas tai? – klausiu Dovilės.
– Tai mūsų vaikų ir mudviejų su vyru vardai: Martynas, Dovilė, Domantas ir Mantas. Taip mūsų ir draugų pagalba gimė šis pavadinimas, kuris mums tiko ir labai prilipo, – pokalbį pradeda Dovilė.
– Papasakokite apie savo šeimos veiklą, kuo esate patrauklūs, kokiais patiekalais ar atrakcijomis mėginate nustebinti kretingiškius ir miesto svečius?
– Visi kartu kasdien dirbame, aptariame kilusias idėjas, diskutuojame, stengdamiesi Kretingai ir jos svečiams pasiūlyti kuo daugiau bulvinių patiekalų. Turime ypatingus, labai skanius Bočių blynus. Jie tokie dideli, kad, turbūt, niekur daugiau Kretingoje tokių nerasite. Juos paruošti užtrunka laiko, bet tie, kas bent sykį ragavo – kaskart nekantriai jų laukia.
– Birželio dešimtoji – Nacionalinė Rožinės sriubos diena. Kaip jai ruošiatės, kokias akcentais ar akcijomis mėginsite patraukti miestelėnų dėmesį? – domiuosi.
– Birželio dešimtą dieną, šeštadienį, 10 pirmųjų šaltibarščių porcijų bus nemokamos. Taip pat turėsime rožinės kavos ir individualius, kiekvienam asmeniškai skirtus šaltibarščius, – paslaptingai šypsosi Dovilė.
– Asmeniški šaltibarščiai? Gal galite šiek tiek papasakoti apie juos? – mėginu praskleisti paslapties skraistę.
– Tai bus kiekvienam asmeniškai skirta lėkštė, kurios viduryje bus burokėliai, aplink juos visi kiti ingredientai, viską sups baltas pagrindas, žmogus pasiims šaukštą ir.. Jo sriuba taps asmenine, unikalia improvizacija.
– Jūs esate imlūs naujovėms, stengiatės atspindėti maisto sektoriaus aktualijas. Kaip manote, ar ir kitoms kavinėms, restoranams reiktų stipriau, aktyviau reaguoti į tokias Nacionalines maisto šventes, kurių nėra tiek jau daug Lietuvoje?
– Taip, tokių švenčių išties nėra daug ir reikėtų labiau jas skatinti, reaguoti. Mes stengiamės pritraukti žmones, darome įvairias akcijas, mėginame išjudinti tiek klientus, tiek kolegas, dirbančius kavinių bei restoranų sektoriuje, bet sekasi gana sunkiai, nes žmonės nėra aktyvūs – atsidūsta Dovilė.
– Jau turime Nacionalinę cepelinų dieną, dabar turėsime ir Rožinės sriubos dieną. Ar reikia Lietuvai daugiau tokių, mūsų tradicinio maisto dienų?
– Manau, kad labai reiktų tokių dienų, iš mūsų to senojo paveldo, perduodamo iš kartos į kartą, su tradicijomis, su tais senaisiais receptais. Mes, pavyzdžiui, turime senovišką bulvių plokštainį su raugintais kopūstais. Tokio tikrai, kiek žinau, niekas nekepa. Labai retas restoranas savo virtuvėje naudoja senuosius receptus. Aš savo močiučių receptūras esu įtraukusi į mūsų restorano meniu, stengdamasi laikytis jų gaminimo tradicijų, bet mūsų, 30 – mečių kartai tai nėra labai įdomu, – pasiguodžia Dovilė.
– O ar rūpės senovinis paveldas dabartiniams vaikams, kurie dar tik auga ir pradeda pažinti pasaulį? – klausiu pašnekovės.
– Manau dabartiniams vaikams tos visos senosios tradicijos, skoniai bus jau egzotika ir, galbūt, tos egzotikos įkvėpti jie pasistengs pažinti bei iš naujo atrasti tą senovinę receptūrą bei skonį.
– Ar jums patiems, kaip restorano savininkams, įdomios visokios šventės, renginiai, atrakcijos, kurias siūlo kiti restoranai ar kavinės?, – klausiu šeimininkės.
– Taip, mums labai įdomios, visuomet stengiamės sudalyvauti, kažką naujo pamatyti ar paragauti, – sako Dovilė ir priduria, – bet ne visada to laiko užtenka.
– Ateinantį savaitgalį Kretingoje bus didelė šventė. Tai renginiai skirti miesto 770 – jam jubiliejui, šventojo Antano atlaidai, Nacionalinė Rožinės sriubos diena. Kaip manote ar pavyks nustebinti užsukusius į „Mar Ma Do“? – užduodu paskutinį klausimą.
– Tikiuosi, kad pavyks, – vėl paslaptingai šypteli Dovilė.
Taigi, kretingiškiai ir miesto svečiai, visi dievinantys šaltibarščius, trokštantys paragauti rožinės kavos ar norintys pamatyti kokios improvizacijos gimsta lėkštėje – užsukite į „Mar Ma Do“ – jaukų ir gražų šeimos restoranėlį, kurį saugo didžiulis meškinas, turintis širdį.
Marmado galite aplankyti: 860944953 Vytauto g. 6A, Kretinga.

 15,667 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes