Tuo įsitikinome Laukžemės bibliotekoje, įgyvendindami gražų projektą „Kūrybos formos“!

Bibliotekos pagrindas – knyga, tačiau projekto veiklomis bibliotekininkė siekė parodyti, jog knyga  gali būti skirta daug daugiau negu skaitymui. Knyga gali įkvėpti kitoms meno rūšims. Knygas, jų istorijas galima smagiai interpretuojant suvaidinti arba įgarsinti! Šiais metais pasirinkome teatrą ir radiją. Į biblioteką pasikvietėme Klaipėdos dramos teatro aktorių Liną Lukošių, kuris per rašytojo Donaldo Bisseto kūrybą vaikus ir supažindino su šešėlių bei radijo teatru.

Pirmoje, šešėlių teatro edukacijoje vaikai iš pradžių mokėsi ritmikos, draugų pajautimo. Tuomet aktorius perskaitė Donaldo Bisseto pasaką „Kaip atsirado jūros žvaigždė“ ir knygoje ramiai miegojusi pasaka atgijo! Vaikai pasiskirstė vaidmenis, kiekvienas savo rankomis gamino ekrane atgyjančius personažus, repetavo ir vaidino, naudodami profesionalią įrangą, apšvietimą. Už širmos gimė paslaptingas spektaklis!

Antrojoje, radijo teatro inscenizacijoje, Lino Lukošiaus dėka Donaldo Bisseto istorija „Kapitono arklys“ suskambo labai originaliai, suskambo Laukžemės vaikų balsais. Pasaka buvo įrašyta naudojantis ne tik vaikų balsais bei įvairiais daiktais, kad būtų išgaunamas tam tikras garsas. Vienu metu pagal ritmą mušami kibirai tapo trimitais, skambėjo ukulėlė. Visiems tai buvo nauja patirtis ir naujos kūrybos išraiškos formos, smagios emocijos, draugystė, kitoks požiūris į knygą.

Smagu pasidžiaugti, jog veiklos sulaukė ne tik vietinių vaikų dėmesio – į edukacijas atvyko vaikai iš gretimų miestelių ir netgi iš Klaipėdos, veiklos taip pat sulaukė pedagogių susidomėjimo.

Antrosios edukacijos rezultatą, įrašytą ir aktoriaus profesionaliai sumontuotą, įvairiais efektais papildytą pasaką galima išgirsti apsilankius Laukžemės filiale.

Projektą finansavo Kretingos rajono savivaldybė

Jolanta Grigalauskienė

Laukžemės filialo bibliotekininkė

 6,149 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes