Turėti šildymo katilą ar židinį namuose – didelis malonumas. Visiška nepriklausomybė, galimybė palaikyti norimą mikroklimatą ir sukurti nepakartojamą jaukumą. Tačiau tai nėra tik daiktai, kuriuos galima “pastatyti ir pamiršti”. Kaip ir bet kuriam kitam techniniam prietaisui, tiek katilui, tiek židiniui reikalinga periodinė priežiūra, nes tik taip jie galės tinkamai veikti. O svarbiausia – prižiūrimas įrenginys beveik niekada netampa gaisro priežastimi. Viena iš pagrindinių procedūrų, dėl kurių katilas ar židinys bus saugus, yra kamino valymas. Tačiau kaip tai padaryti teisingai? Ir kaip dažnai reikėtų valyti kaminą? Aptarkime viską iš eilės.

Kaip dažnai reikėtų valyti kaminą?

Visus kaminus galima suskirstyti į 3 tipus: metalinius, mūrinius ir asbestinius. Visos taisyklės ir nuostatos, apie kurias kalbėsime toliau, yra universalios – nepriklausomai nuo kamino medžiagos. Tačiau vis dėlto yra viena išlyga – mūrinį kaminą reikia valyti dažniau. Viskas dėl šiurkštaus plytų paviršiaus, prie kurio geriau prilimpa suodžiai.

Organizacijų vadovai ir pavieniai asmenys prieš šildymo sezono pradžią, taip pat šildymo sezono metu turi užtikrinti, kad kaminai ir šildymo prietaisai būtų išvalyti nuo suodžių:

1 kartą per 3 mėnesius – periodiškai naudojamiems šildymo katilams;

1 kartą per 2 mėnesius – nuolat veikiantiems šildymo katilams ir židiniams;

Dabar atsigręžkime į realybę. Dauguma namų šeimininkų ir viryklių savininkų neturi galimybės kas antrą mėnesį išvalyti kamino. Jei vadovausimės maksimaliu minimumu, šią procedūrą reikėtų atlikti bent du kartus per metus – pavasarį ir rudenį.

Profesionalus kaminų valymas – kodėl verta rinktis?

Kaminkrėtys – profesija vis dar sėkmingai egzistuojanti visame pasaulyje. Prieš kurį laiką kaminkrėčio amatas buvo ant išnykimo ribos, tačiau palyginti neseniai jis tapo labai paklausus. Visa tai susiję su dažnėjančiais gaisrais, kylančiais dėl nekokybiško kaminų įrengimo ir jų eksploatavimo. O kadangi šiuolaikinis namas yra gana brangus, jo priežiūrai tikslingiau samdyti specialistą nei pasikliauti atsitiktinumu. Juk galiausiai bus pigiau išsikviesti profesionalų kaminų valytoją prieš prasidedant šildymo sezonui nei gaisrinę mašiną vidury žiemos.

Norint tinkamai eksploatuoti šiuolaikinius kaminus, reikia juos periodiškai revizuoti, valyti ir vykdyti profilaktiką. Šiems tikslams naudojama speciali įranga. Pavyzdžiui, siurblys, kuris išsiurbia suodžius iš kamino per ugniakurą. Be profesionalaus valymo neapsieisite ypač tais atvejais, kai:

  • kaminas padengtas tankiu kietų suodžių sluoksniu (ypač nuo drėgnų malkų);
  • kamino sienelės senos ir pažeistos, prie jų prilipę suodžių.

 7,000 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes