Liuetuvos kariai. karys.lt nuotr.

Rugsėjo 10 dieną prasidedančioje Seimo rudens sesijoje Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai planuoja svarstyti kritiškus klausimus, susijusius su Lietuvos gynyba. Pagrindiniai prioritetai šiose diskusijose – pilietinio pasipriešinimo kursų plėtra ir visuotinio šaukimo į privalomąją pradinę karo tarnybą.

NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pristatė šiuos prioritetus prezidentui Gitanui Nausėdai, kuris, kaip teigiama, pritarė šiems pasiūlymams.

Pirmasis NSGK prioritetas yra pilietinio pasipriešinimo kursų plėtra visuomenei. L.Kasčiūnas teigia, kad žmonės, turintys norą ginti šalį, turi būti tinkamai parengti ir žinoti, kaip veikti gynybos planų kontekste. Jau dabar kariuomenės rezervininkai yra įpareigoti dalyvauti pilietinio pasipriešinimo kursuose, ir NSGK ketina pasiūlyti panašią privalomąją nuostatą ir valstybės tarnautojams.

Kitas tikslas – komendatūrų plėtra. Tai yra savivaldybėse veikiančios komandos, kurios dalyvauja kovojant su diversinėmis grupėmis, saugant strateginius objektus ir valdant gyventojų srautus. Siekiant šio tikslo, numatyta organizuoti visuotines Lietuvos gyventojų pratybas, kuriose dalyvautų ne tik kariuomenės rezervininkai, bet ir komendatiniai šauliai bei ginkluoti asmenys, pavyzdžiui, medžiotojai.

Dėl visuotinio šaukimo į privalomąją pradinę karo tarnybą planuojama didelė diskusija. NSGK ketina pateikti šaukimo modelio reformą, kurioje būtų numatytos galimybės trumpinti privalomąją karo tarnybą iki šešių mėnesių ir svarstomos alternatyvos privalomajai tarnybai. Tačiau L.Kasčiūnas mano, kad visuotinis šaukimas į privalomąją tarnybą galėtų būti geresnis sprendimas, nes tai leistų jauniems žmonėms įsijungti į tarnybą iškart po mokyklos ir tada pasirinkti tęsti karjeros kelią ginkluotųjų pajėgų arba civilinėje srityje.

Viena iš diskusijų temų bus susijusi su Baltarusijos piliečių ribojančiomis priemonėmis. Po “Wagner” kovotojų pasirodymo Baltarusijoje, politikai svarstys galimybę suvienodinti ribojančias priemones, taikomas Baltarusijos ir Rusijos piliečiams. Be to, ketinama apsvarstyti pasienio su Baltarusija punktų uždarymo klausimą, tačiau tai turėtų būti suderinta su Lenkija ir Latvija.

,,Švyturio” inf.

 13,662 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes