Paskutinio Tarybos posėdžio metu tvirtinant Kretingos rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamento pakeitimus, niekas neatkreipė dėmesio į akivaizdžią klaidą šio sprendimo aiškinamajame rašte. Stebint jau ne vieną naujos kadencijos Tarybos posėdį, vis labiau peršasi mintis, kad politinė dauguma visiškai nebyli, nekritiška ir mechaniškai kelianti rankas už administracijos siūlomus sprendimus, nepastebėdama nesunkiai matomų prieštaravimų.
Kaip žinia, po visuomenininko Andriaus Tapino inicijuoto „čekiukų skandalo“, Seimas skubos tvarka ėmėsi tvarkyti savivaldybių tarybų narių darbo užmokesčio reikalus ir nustatė, kad tarybos nario atlyginimo dydis sieks 20 proc. konkrečios savivaldybės mero algos. Dar svarstant tokius Savivaldos įstatymo pakeitimų projektus, „Švyturys“ jau birželio 3 d. publikacijoje „Politikams mokant algas, jie biudžetui kainuotų dvigubai brangiau“, skaičiavo, kad praėjusios 2019-2023 m. kadencijos tarybos narių atlyginimams sumokėta apie 314 tūkst. eurų, o dabartinės kadencijos tarybos narių algoms reikės mažiausiai 816 tūkst. eurų. Ši suma skaičiuota be papildomų priedų tiems tarybos nariams, kurie vadovauja komitetams ir komisijoms, jų pavaduotojams. Didesnis lėšų poreikis bus ne tik įvertinus visą ketverių metų kadenciją, bet šiuos metus.
Ženkliai padidėjusios išlaidos tarybos narių algoms šių metų savivaldybės biudžete nenumatytos. Todėl keistai skambėjo tarybos sprendimo Nr. T1-235 Aiškinamojo rašto p.4 „Lėšų poreikis ir šaltinai“: „Sprendimui įgyvendinti lėšų nereikia“.
Kaipgi jų nereikia, jeigu jų reikės dvigubai, gal net trigubai daugiau, palyginti su ankstesnių metų išlaidomis tarybos narių darbo apmokėjimui? Padidėjusios išlaidos tarybos nariams neplanuotos ir šių metų savivaldybės biudžete.
Tarybos nariai buvo suklaidinti
Tarybos sprendimo dėl veiklos reglamento pakeitimo pagrindinė rengėja buvo tarybos narė Justė Stonkutė. Ji teigė, kad rengdama Tarybos veiklos reglamento pakeitimus daugiausia konsultavosi su mero pavaduotoja Vilija Venckute-Palaitiene. Be to, parengtas sprendimo projektas buvo išsiuntinėtas ne tik visiems tarybos nariams, bet ir savivaldybės administracijos skyriams. Apibendrintas savivaldybės administracijos gautas pastabas ar pasiūlymus dėl sprendimo projekto J. Stonkutei perdavė vicemerė V. Venckutė-Palaitienė.
Pasak J. Stonkutės, apie ženkliai didėjančias išlaidas tarybos narių darbo apmokėjimui matė ir žinojo visi Kretingos rajono savivaldybės vadovai. Jos žiniomis, buvo kreiptasi ir į Vyriausybę dėl išlaidų kompensavimo, klausimą kėlė ir Lietuvos savivaldybių asociacija. Kol kas jokio aiškumo dėl šios biudžeto išlaidų eilutės lyg ir nėra.
Savivaldybės administracijos Ekonomikos ir biudžeto skyriaus vedėjo pavaduotoja Alma Rumbutienė teigė, kad tarybos nariams atlyginimas mokamas iš anksčiau biudžete numatytų lėšų, kol kas lėšų trūkumo nėra. Tiesiog tos lėšos iš buvusių išmokų tarybos nariams persikėlė į kitą – jų atlyginimų eilutę. Tačiau ji sutiko, kad su lėšų trūkumu neišvengiamai teks susidurti, apie tai kartu su kitomis Lietuvos savivaldybėmis informuota ir Finansų ministerija. Kai susiduriama su panašiomis aplinkybėmis – padidėjusiu lėšų poreikiu ne dėl savivaldybės, o valdžios sprendimų, – paprastai laukiama kompensacijų iš Vyriausybės. Kitas kelias pasirūpinti būtinomis lėšomis – savivaldybės biudžeto perskirstymas.
Taigi, tarybos nariams mokant atlyginimus, biudžeto lėšų trūkumas artėja. Tą žinojo ir žino tiek politikai, tiek savivaldybės administracijos vadovai bei atsakingi specialistai. Jeigu savivaldybės biudžetas vykdomas ne tik sėkmingai, bet gaunama ir papildomų lėšų, klausimą bus galima nesunkiai išspręsti? O jeigu ne?
Klausimas atviras: kieno ranka ar paliepimu sprendimo Nr. T1-235 Aiškinamajame rašte buvo įrašytas visus klaidinantis teiginys, kad keičiant tarybos veiklos reglamento nuostatas „sprendimui įgyvendinti lėšų nereikia“. Pasirodo, ir lėšų prireiks, ir apie jų šaltinius dar teks pasukti galvas.

 11,199 peržiūrų (-a)

0% LikesVS
100% Dislikes