Suverstos skulptūros.

Kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto posėdyje savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Dalia Činkienė kėlė klausimą, ką daryti su anksčiau Kretingą puošusiomis medžio skulptūromis. Kažkada vykusių tautodailininkų plenerų metu medžio skulptūromis buvo papuoštas Pastauninko parkas, buvo suformuotas atskiras takas. Kai kurios vertingos skulptūros ir kompozicijos atsirado ir Vilniaus gatvėje, išbuvo ten iki gatvės rekonstrukcijos. Gatvę rekonstruojant jos buvo pašalintos, nes nebeatitiko projektuotojų ir architektų sumanymų. Kaip bylojo D. Činkienės pateiktos fotografijos, dauguma Vilniaus gatvės buvusių skulptūrų dabar gana chaotiškai suverstos, nors ir saugomos.
Pasak Kultūros skyriaus vedėjos, medinių skulptūrų autoriai buvo garsūs medžio meistrai, tarp jų – Puškorius, Lukauskas ir kiti. Beveik prieš dešimtmetį apžiūrėtos ir įvertintos skulptūros bylojo, kad jas jau žymiai paveikė laikas ir gamta, kai kurias negailestingai palietė ir vietinių vandalų rankos. Taip palaipsniui Pastauninko parke išnyko buvęs medinių skulptūrų takas. Savo metu Pranciškonų gimnazijos mokiniai takui buvo sukūrę netgi legendą, takas buvo ir vienas iš Kretingos turistinių maršrutų.

Buvęs suolelis Vilniaus gatvėje.

D. Činkienės nuomone, vargu ar medžio kūrinių užmarštis rodo deramą pagarbą jų kūrėjams, menininkų atminimui. Tai nedaro garbės ir visiems kretingiškiams. Tad politikams buvo keliamas klausimas – ką galima būtų padaryti, kad medžio skulptūros atgytų, puoštų Kretingą? Suprantama, kad gali būti jau ir negrįžtamai prarastų kūrinių, tačiau nemažą jų dalį galima restauruoti, rasti tinkamų vietų miesto viešosiose erdvėse. Tokie dalykai neabejotinai rodytų ir Kretingos miesto savitumą.

Suolelis „Meškučiai“.

Kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto nariai iš esmės pritarė tokiam pasiūlymui, tačiau kėlė ir pagrįstų klausimų. Visų pirma atitinkama komisija turėtų inventorizuoti skulptūras, įvertinti jų būklę. Kitas etapas – su architektais, kitais specialistais įvertinti, kur jos galėtų stovėti. Daugelis reiškė nuomonę, kad į rekonstruotą Vilniaus gatvę jos nebegrįš. Gal būt, senųjų skulptūrų ir naujų sukūrimą galėtų inicijuoti tautodailininkų pleneras? Gal būt, bus reikalingas specialus projektas, numatytas finansavimas ir pan. Komiteto narių nuomone, pirmiausiai reikėtų suburti specialią komisiją, kuri įvertintų medžio skulptūrų būklę, o kiti žingsniai būtų planuojami vėliau.

 1,508 peržiūrų (-a)

33% LikesVS
67% Dislikes