Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį pakeitė pirmos instancijos teismo sprendimą ir nuteisė visus kaltinamuosius koncerno „MG Grupė“ (anksčiau vadinosi „MG Baltic“) politinės korupcijos byloje, daliai jų skirtos realios laisvės atėmimo bausmės.

Jie nuteisti dėl įvairių kyšio davimo bei ėmimo ir prekybos poveikiu epizodų.

Buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui skirti šešeri metai laisvės atėmimo ir beveik 19 tūkst. eurų bauda, buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui – pusšeštų metų laisvės atėmimo.

Darbo partijos atstovas Vytautas Gapšys taip pat pripažintas kaltu, jam skirti ketveri metai ir šeši mėnesiai laisvės atėmimo.

„MG Grupei“, Liberalų sąjūdžiui ir Darbo partijai skirtos atitinkamai daugiau nei 1,1 mln., beveik 377 tūkst. ir daugiau nei 301 tūkst. eurų baudos.

Buvusiems liberalams Šarūnui Gustainiui ir Gintarui Steponavičiui skirtos atitinkamai beveik 19 tūkst. ir daugiau nei 15 tūkst. eurų baudos. G. Steponavičius buvo nuteistas dėl piktnaudžiavimo, nesant kyšininkavimo požymių.

Komentuodamas paskirtas baudas, teisėjas Albinas Bielskis teigė, kad teismas atsižvelgė į nusikaltimų pobūdį, kiekį, sunkumą.

Apeliacinio teismo nuosprendis įsiteisėja iš karto, paskelbimo dieną, bet dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Kaip BNS nurodė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis, nors teismo nuosprendis ir įsiteisėjo, jis vykdomas bus pareigūnams gavus nutartį, o tai gali užtrukti iki kelių dienų.

„Pareigūnai važiuos arba į jų namus pasiimt, arba kažkaip kitaip sutars. Kol mes negavome to sprendimo, mes nieko negalime daryti“, – sakė policijos atstovas.

„Kelias dienas tai užtrunka įprastai“, – pridūrė jis.

„Įrodymus vertino fragmentiškai“

Komentuodamas priimtą sprendimą, teisėjas A. Bielskis teigė, kad R. Kurlianskį ir minimus politikus siejo ilgalaikiai ir pakankamai glaudūs tarpusavio santykiai.

„Per byloje inkriminuotus nusikalstamų veikų padarymo laikotarpius buvo fiksuoti sistemingi Kurlianskio ir minėtų Seimo narių susitikimai, kuriuos dažniausiai inicijuodavo būtent Kurlianskis. Ir tą darydavo neatsitiktinai, priderindamas šiuos susitikimus prie Seime ar kitose valstybės ar savivaldybės institucijose tuo metu sprendžiamų koncernui „MG Baltic“ reikšmingų politinių klausimų“, – teigė teisėjas.

Pasak jo, Seimo nariai šiuos pasiūlymus susitikti „noriai priimdavo“.

Bylos duomenimis, kyšiai politikams buvo perduodami ir grynaisiais, ir kaip parama viešosioms įstaigoms, papirkimu palaikytas net kvietimas į televizijos laidą. Apeliacinis teismas kyšiu E. Masiuliui pripažino ir visuomenėje garsiai nuskambėjusį degtinės butelį bei butelio dėžutę su joje buvusiais pinigais.

A. Bielskio, priešingai nei žemesnės instancijos teismas, Apeliacinis teismas nustatė priežastinį ryšį tarp „susitikimų metu Kurlianskio Masiuliui pateiktų korupcinio pobūdžio prašymų“ ir už tai perduoto kyšio.

Jis pabrėžė, kad teismas iš naujo išanalizavo įrodymų visumą. Teisėjas teigė, kad pirmos instancijos teismas „byloje esančius įrodymus vertino fragmentiškai, selektyviai, nesiedamas jų į bendrą įvykių kontekstą, nepagrįstai neįvertindamas R. Kurlianskį bei E. Masiulį siejusių glaudžių tarpusavio santykių“.

„Tai (…) lėmė nepagrįstų ir neteisingų apygardos teismo išvadų priėmimą“, – sakė A. Bielskis.

Vilniaus apygardos teismas pernai kaltinamuosius išteisino.

Septynerius metus trukęs procesas

Apie byloje vykdomas kratas ir sulaikymus teisėsauga pranešė 2016-ųjų gegužės 12-ąją.

Tądien E. Masiulis paskelbė atsistatydinantis iš partijos pirmininko pareigų ir Seimo. Bylos duomenimis, iš viso per kratas 2016 metų gegužę pas tuometinį Liberalą sąjūdžio lyderį E. Masiulį rasta 242,4 tūkst. eurų, 130 Jungtinės Karalystės svarų sterlingų ir 1,6 tūkst. JAV dolerių.

Apeliacinis teismas konstatavo, kad E. Masiulio ir buvusios sutuoktinės teisėtai gaunamų pajamų nepakako pagrįsti šiems rastiems pinigams.

Vėlesnėje ikiteisminio tyrimo stadijoje sulaukęs teisėsaugos įtarimų, apie pasitraukimą iš parlamento pranešė ir V. Gapšys, tačiau vėliau vėl buvo išrinktas.

Š. Gustainis iš partijos buvo pašalintas dar turėdamas specialiojo liudytojo statusą, jis pats pasitraukė iš Vilniaus miesto tarybos. Tuo pačiu statusu apklaustas G. Steponavičius irgi sustabdė narystę partijoje, 2020 metais Seimo rinkimuose jis nedalyvavo.

„MG grupė“ yra viena didžiausių Lietuvoje gamybos, prekybos, nekilnojamojo turto ir žiniasklaidos įmonių grupė.

Prieš daugiau nei septynerius metus pradėta byla palaidojo politikų karjeras ir Liberalų sąjūdžio galimybes 2016-aisiais iškovoti pergalę Seimo rinkimuose.

V. Gapšys tampa nuteistuoju antrą kartą – jis anksčiau buvo nuteistas vadinamojoje Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje.

Šaltinis BNS

 3,283 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes