Pieno supirkimo kainos Lietuvoje per du rudens mėnesius išaugo 15 proc., o Europos sviesto ir sūrių biržose toliau brango pieno gaminiai.

Pasak pienininkų asociacijos „Pieno centras“ vadovo Egidijaus Simonio, antrą mėnesį iš eilės augusios natūralaus pieno supirkimo kainos stambiems tiekėjams Lietuvoje pasivijo europinį vidurkį.

„Rugsėjį žaliavinio pieno kainos didėjimui įtakos turėjo sezoniškumas, o spalį prisidėjo eksporto rinkose pastebimai išaugusios pieno produktų kainos“, – pranešime sakė E. Simonis.

Jis pridūrė, kad lietuviškų gaminių pardavimai eksporto rinkose, esant aukštoms produktų kainoms, leido didinti pieno supirkimo kainas šalies ūkiams.

Sviesto ir sūrių biržoje Vokietijoje sviesto kaina augo visą rudenį – jo kaina lapkričio viduryje buvo 17 proc. aukštesnė nei rugpjūtį. Nugriebto pieno miltelių kainos taip pat nuolat kyla – palyginamu laikotarpiu jos išaugo 19 proc. Taip pat brango grietinėlė, išrūginiai baltymai, rodo biržos duomenys. „Šį rudenį Bendrijoje, kuri yra pagrindinė lietuviškų pieno produktų eksporto rinka, stebime išaugusią sviesto paklausą ir sumažėjusias pieno miltelių atsargas – o tai iš esmės ir kėlė produktų kainas“, – teigė E. Simonis.

Daugiausiai mūsų šalyje pieno parduodantiems stambiems tiekėjams už natūralų pieną perdirbėjai šių metų spalį mokėjo vidutiniškai 434,5 eurus už toną. Toks pat vidurkis mokėtas ir visoje Europos Sąjungoje (ES), rodo ES pieno rinkos observatorijos (MMO) duomenys. Anot MMO, vidutinė pieno supirkimo kaina spalį ES ūkiams išliko tokia pati, kaip rugsėjį, o palyginti su rugpjūčiu – susitraukė 0,1 proc. Šį spalį vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina Lietuvoje visiems ūkiams buvo 389,3 eurai už toną, arba 10,7 proc. didesnė nei rugsėjį, skelbia Žemės ūkio duomenų centras.

Parengra pagal ELTA

 3,461 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes