Antradienį Kretingos centre, Rotušės aikštėje vyko prevencinė akcija „Matai smurtą – netylėk“, skirta atkreipti visuomenės dėmesį į smurto prieš moteris bei artimoje aplinkoje problemas.

Lapkričio 25-oji – buvo minima kaip tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris dieną. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pakvietė organizacijas ir šalies gyventojus apsivilkti oranžinės spalvos rūbais ar pasidabinti bent oranžinės spalvos akcentu, institucijas – apšviesti pastatus oranžine spalva, ir taip išreikšti solidarumą bei nepakantumą smurtui prieš moteris. Oranžinė – tai kovos su smurtu prieš moteris spalva visame pasaulyje.

Ši spalva pasaulyje svarbi 16 dienų, t. y. iki gruodžio 10 d., kai yra minima Tarptautinė žmogaus teisių diena. Nuo lapkričio 25 iki gruodžio 10 d. visame pasaulyje, miestuose ir miesteliuose vykdoma smurto prieš moteris prevencinė akcija.

Pasak Snieguolės Benikienės, Kretingos moterų informacijos ir mokymo centro atstovės, teisininkės, ši iniciatyva kilo iš Kanados. Iš pradžių tai buvo vyrų iniciatyva.

S. Benikienės teigimu, akcijos misija – išeiti į visuomenę ir pasakyti, kad smurtas – nėra normali būsena. „Taip pat skatiname žmones netoleruoti smurto, kreiptis pagalbos ir apie tai kalbėtis, skatinti veiksmus, kurie įtikintų žmonės nebesmurtauti“, – kalbėjo Kretingos moterų informacijos ir mokymo centro atstovė.

Prevencinėje akcijoje kartu dalyvavo ir policijos atstovės. Jos dalino skrajutes ir atmintines su informacija apie smurtą artimoje aplinkoje, suteikė informacijos ką daryti ir kur kreiptis, jei šeimoje smurtaujama. Policijos pareigūnės dalino mandarinus ir apelsinus, kurie yra oranžinės spalvos, nes oranžinė tai – kovos su smurtu simbolis.

„Šiai dienai turime apsaugą nuo smurto artimoje aplinkoje. Smurto rūšys būna pačios įvairiausios. Tai ne tik fizinis, kurį dažniausiai sutinkame savo gyvenime, bet ir psichologinis, seksualinis, ekonominis.

„Dabar turime galimybę žmonėms pasiūlyti apsaugą. Jei šeimoje patiriamas smurtas, nuo liepos 1 dienos veikia nauja smurto artimoje aplinkoje įstatymo redakcija, kuri leidžia 15 dienų skirti smurto orderį surtautojui“, – sakė Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viešosios tvarkos tarnybos prevencijos skyriaus vyriausioji specialistė Roma Kryževičienė.

„Švyturio“ informacija

Gintaro Mikšiūno nuotraukos

 177 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes