Nuo gruodžio 11 dienos projektu ATVIRI TEISMAI atveriama dar daugiau informacijos apie Lietuvos teismų veiklą. Inovatyvus internetinis projektas svetainėje www.teismai.lt leis surasti ne tik statistinius duomenis apie gautas ir išnagrinėtas bylas visuose teismuose, teisėjų specializaciją, tačiau ir informaciją apie teismams skirtas lėšas, jų  panaudojimą, teisėjų ir teismuose dirbančiųjų darbuotojų skaičių.

Pavyzdžiui, interneto svetainėje www.teismai.lt specialiai sukurtoje dalyje ATVIRI TEISMAI visuomenė galės sužinoti, kad apie 90 proc. teismų išlaidų sudaro išlaidos darbo užmokesčiui, o likusi dalis – 10 proc. teismai išleidžia ryšių paslaugoms (pašto paslaugos), komunaliniams mokesčiams bei kitoms prekėms ir paslaugos, kurių didžioji dalis tenka teismo proceso vertimams bei patalpų valymo paslaugoms. Be to, interaktyviai pateikiami duomenys apie tai, kad dėl pastaraisiais metais padidėjusio kainų augimo teismų įsiskolinimas 2022 m. prekėms ir paslaugoms išaugo 3 kartus (iki 1,7 ml. Eur) lyginant su 2021 m., iš jų net 56 proc. sudarė įsiskolinimas pašto paslaugoms, o 32 proc. – komunaliniams mokesčiams.

Internetiniame projekte bus viešinami duomenys ir apie teisėjų, teisėjo padėjėjų ir teismo posėdžių sekretorių skaičių bei jų darbo užmokesčio kitimą per pastaruosius kelerius metus. Teismų veikla besidomintieji gali rasti informaciją ne tik apie teisėjų skaičių Lietuvoje, tačiau apie jų stažą bei specializaciją.

Interaktyviose švieslentėse galima rasti išsamius duomenis apie 2018–2022 metais Lietuvos teismuose gautas ir išnagrinėtas bylas. Pavyzdžiui, 2022 m. vidutiniškai per metus vienas teisėjas apylinkių teismuose gavo 386 bylas, t. y. vidutiniškai per vieną dieną apylinkės teisėjas gavo 1,54 bylos.

Tokie teismų veiklos duomenys buvo teikiami ir iki šiol, tačiau ATVIRI TEISMAI projekte per kelis metus surinkta medžiaga tapo patogiai atvaizduota vienoje vietoje. Duomenis galima nesunkiai išfiltruoti, rūšiuoti pagal teritorijas ar atskirus teismo rūmus,  patikrinti informaciją pagal dominančius metus. Pritraukiant ar atitolinat teismų teritorijas interaktyviuose žemėlapiuose, šalia kinta ir visa susijusi informacija.

Gruodžio 11 dieną 10-11 val. kviečiame visus stebėti projekto ATVIRI TEISMAI nuotolinį pristatymą Lietuvos teismų YouTube kanale. Projektą pristatys Teisėjų tarybos pirmininkė Sigita Rudėnaitė ir Nacionalinės teismų administracijos direktorė dr. Natalija Kaminskienė. Apie funkcionalumus papasakos projekto ekspertai Jurgita Savickienė ir Stasys Putvinskis. Nuotolinio renginio metu bus galima užduoti Jus dominančius klausimus.

Projektą ATVIRI TEISMAI įgyvendinamas Nacionalinės teismų administracijos iniciatyva, kuriai teismai reguliariai pateikia duomenis apie savo veiklą.

Plungės alylinkės teismo inf.

 160 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes