Antradienio rytą į Vilnių ėmė riedėti pirmieji traktoriai ir kita žemės ūkio technika. Traktoriai ir kitos žemės ūkio transporto priemonės nusidriekė per visą Gedimino prospektą – nuo Katedros aikštės iki pat Seimo. Tokiu būdu ūkininkai ruošiasi rytoj protestuoti prie Vyriausybės dėl, jų akimis, prastai vykdomos Lietuvos žemės ūkio politikos. 

Iš Rokiškio rajono atvykęs Lukas į Vilnių susiruošė dar prieš vidurnaktį – apie 23:50 val. Savo traktorių jis papuošė karstu, kuris, Luko teigimu, simbolizuoja Lietuvos žemės ūkio likimą.

„Jeigu viskas taip toliau vyks, tai žemės ūkio likimas, galvijų likimas liūdnas, nes viską veda į tą pusę, kad sunaikintų, kad importuotų iš Lenkijos ir kitų šalių viską. Savo produkcijos visiškai nereikia. Tai ir simbolizuoja mirtį“, – LRT.lt kalbėjo ūkininkas.

„Mūsų Vyriausybės politinės kultūros dalis yra pripažinti ir ištaisyti klaidas. Tai įvyko labai greitai po susitikimo, jau vakar (pirmadienį – LRT.lt) buvo paskelbti teisės aktų projektai Teisės aktų registre dėl žaliojo dyzelino tvarkos sugrąžinimo, tokios, kokia buvo, taip pat akcizo naftos dujoms tarifo sumažinimo iki 41 euro“, – LRT RADIJUI kalbėjo ministras.

„Jau pradeda judintis, bet kol nepradėjom važiuoti, niekas nejudėjo“, – sakė jis.

Apsieita be incidentų, tvarkingai susirikiuota ir bendradarbiauta su policija.

„Mes labai džiaugiamės, kad mūsų ūkininkai tokie vieningi ir kad prie mūsų prisijungė ir miškininkai, ir medžiotojai“, – tvirtino Povilas.

Išgirdęs, kad dalis visuomenės skeptiškai žiūri į ūkininkų skundus ir rėžia, esą šie ir taip gerai gyvena, tad protestuotoja be reikalo, Povilas su tuo nesutiko.

„Nemanau. Vokietijoje ūkininkai daug geriau gyvena ir vis tiek protestuoja. Ir ten jau pavyzdys yra. <…> Nereikia pasiduoti, reikia kovoti už save. Visi už visus turi kovoti“, – komentavo ūkininkas.

„Pavargome tikrai“, – sakė jis.

Ernestas teigė tikintis, kad ūkininkai bus išklausyti. Pats jis piktinasi daugiamečių pievų įstatymu, dideliu akcizu, žymėto dyzelio ūkyje naudojimo įstatymu.

„Iš tikro, buvo tylu, ramu, kol neatėjo šis mėnuo ir nepriėmė šitų paskutinių įstatymų. Tai jau viskas, kaip sakant, supykome. Žiūrėsime, kaip bus“, – kalbėjo Ernestas.

Vaikščiojant Gedimino prospektu, nepanašu, kad sostinės gyventojams sustatyti traktoriai trukdytų. Kai kurie iš jų viską filmuoja, kai kurie prie technikos fotografuojasi.

LRT.lt kalbinti praeiviai teigė palaikantys ūkininkus ir tvirtino, kad protestas jų rutinai nesutrukdys. O apie būsimą šurmulį žinojo iš anksto, tad matomi vaizdai nenustebino.

„Mačiau, kad šiaip žmonės už, palaiko ūkininkus ir mačiau, ką ūkininkai kalba, ypač apie spalvoto dyzelino vartojimą. Nes leidžia tik traktoriams, o darbo mašinoms, kurios irgi dirba ūkyje, neleidžia“, – sakė kalbintas vilnietis.

Kiti kalbinti gyventojai teigė, kad konkrečių protesto priežasčių nežino, tačiau tai, kad vyksta protestas, vadino geru dalyku.

„Aš už“, – tvirtino viena praeivė.

„Leiskime žmonėms pasisakyti. Tokią teisę jie turi“, – sakė kita pašnekovė.

„Laukiau, kol bus didesnis mitingas, nes įprastai mes Lietuvoje nemokame, galbūt nedrįstame, didesnių mitingų daryti. <…> Smagu, kad šiems žmonėms užteko drąsos. Manau, tai įkvėps žmones ateityje, kai norės parodyti savo valią“, – sakė jis.

Svajūno tikinimu, ūkininkus jis ir jo aplinka palaiko.

„Džiaugiamės už juos ir tikimės, kad jie pasieks savo siekių“, – LRT.lt sakė vilnietis.

Traktorių kolona Gedimino prospekte stojo dar prieš 11 valandą dienos, kai kuriuos jų puošia originalūs elementai – vienas iš traktorių atvyko su karstu ir ragais.

Prie dalies transporto priemonių pritvirtinti protesto plakatai „Nėra ūkininkų, nėra maisto, nėra ateities“, „Tik Lietuvoje „draugams“ suteikiami milijonai, kad šie nusipirktų paukščių“, „Jei šiandien valgei – dėkok ūkininkui, 400 km ne bėda“ ir kt.

Daugelis traktorių papuošti Lietuvos, įvairių šalies regionų vėliavomis.

Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas išvakarėse BNS sakė, kad į Vilnių turėtų suvažiuoti daugiau kaip 800 vienetų įvairios technikos, o trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 11 iki 16 val. prie Vyriausybės rūmų vyksiančioje ūkininkų ir jų rėmėjų protesto akcijoje tikimasi sulaukti apie 2 tūkst. dalyvių.

R. Juknevičius LRT.lt komentavo, kad protesto užuomazgos reiškėsi jau anksčiau. Šiuo metu yra 6 pagrindiniai klausimai, keliantys nerimą ūkininkams, tačiau galutinis sąrašas galimai bus sudarytas tik protesto metu.

„To protesto pabaigoje mes turėsime apibendrintąjį sąrašą rezoliucijos forma, kiek iš viso yra klausimų, kurie nespręsti, užsilikę. Mes kalbame apie 6 paprasčiausius, bet ir labiausiai erzinančius klausimus“, – sakė jis.

Pirmas klausimas kyla dėl daugiamečių pievų. Antras klausimas yra padidintas suskystintos naftos dujų akcizas.

Ketvirtas klausimas apima valstybės norą praplėsti saugomas teritorijas ir tokiu būdu apriboti ūkinę veiklą.

„Atitinkamai daugiametės pievos, kuriose yra vabaliukų, paukščiukų buveinės. 170 tūkst. hektarų atsiranda plotų, kuriuose ūkinė veikla bus apribota naujais ūkiniais servitutais. Erzina tai, kad tu aukoji savo turtą, kompensacijos klausimas neišspręstas. Valstybė neturi pinigų. Mes [ūkininkai – LRT.lt] nebūtume prieš visuomenės interesą, bet tada gal vis tiek turėtų būti sąžiningai atlyginama“, – sakė jis.

Penktas klausimas – vis dar besitęsianti pieno ūkio krizė. Anot R. Juknevičiaus, tas klausimas nuolat buvo darbotvarkėje, tačiau sprendimo taip ir nerasta.

Ir galutinis klausimas – į Lietuvą patenkantys rusiškos kilmės grūdai. Kaip teigė LŪS pirmininkas, tvarkos pasigendama ir iš Europos Sąjungos (ES), mat nėra programos, kaip valdyti rusiškos kilmės grūdų tranzitą.

„Jeigu visi šie dalykai būtų išspręsti, tai akivaizdu, kad tie grūdai nepatektų į vidinę rinką. Nėra problemos. Dabar, matydami vidinėje rinkoje pačius procesus, sakome, kad iš to tranzito nesuvaldymo mes turime tų grūdų nusėdimą ES teritorijoje, taip pat ir Lietuvos“, – sakė jis.

„Tai dabar yra bėda tokia, kad tie nedideli kiekiai, patekę į mūsų rinką, įsimaišo į mūsų grūdų srautus ir gadina mūsų kaip patikimų, aukštos klasės, švarių produktų tiekėjų reputaciją. Turėjome tokių bėdų, kad praradome Meksikos rinką“, – kalbėjo R. Juknevičius.

Eismo ribojimai

Policijos paskelbtame pranešime spaudai rašoma, kad sausio 23–26 d. tam tikrose Gedimino prospekto dalyse numatomi eismo ribojimai. Susirinkimo dalyvių transporto priemonės stovės neužstatydamos sankryžų, įvažiavimų į šalutines kertamąsias gatves, pėsčiųjų perėjų, įvažiavimų į kiemus ir viešojo transporto stotelių.

Nuo sausio 22 d. 20 val. iki sausio 26 d. 16 val. bus draudžiamas transporto priemonių stovėjimas ties A. Goštauto ir A. Tumėno gatvių sankryža esančios automobilių stovėjimo aikštelės dalyje, toliau nei 75 metrai nuo Lietuvos Respublikos Seimo pastato.

Nuo sausio 22 d. 20 val. iki sausio 26 d. 16 val. draudžiamas transporto priemonių stovėjimas A. Goštauto gatvės dalyje nuo Gedimino prospekto iki pastato J. Jasinskio g. 16A.

 224 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes