Socialdemokratai palaiko žiniasklaidos asociacijų reikalavimą užtikrinti įperkamą leidinių prenumeratos paslaugą visiems Lietuvos gyventojams nepriklausomai nuo gyvenamosios vietovės ar pajamų.

Tai po susitikimo su asociacijos „Nacionalinė spauda“ ir Interneto žiniasklaidos asociacijos atstovais sakė Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūno pavaduotojas Kęstutis Vilkauskas.

„Žiniasklaidos atstovai pabrėžia, kad svarbu užtikrinti turinio, informacijos, žiniasklaidos prieinamumą regionų gyventojams, vyresnio amžiaus žmonėms. Vėl grįžtame prie Lietuvos pašto vaidmens.

Pastaruoju metu pasigirdę valdančiųjų liberalų samprotavimai apie galimybę privatizuoti Lietuvos paštą skamba neatsakingai ir piktina žmones“, – sako K. Vilkauskas.

Parlamentaras įsitikinęs, kad valdantieji turėtų rimtai svarstyti, ką daryti, kad paštas nuo žmonių netoltų ir nebrangtų, užuot samprotavę apie galimą pašto privatizavimą.

„Paštas, kaip įtvirtinta įstatyme, yra universalioji paslauga. Tai reiškia, kad kokybiškos pašto paslaugos turi būti teikiamos už prieinamą kainą visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje. Deja, valstybės valdoma įmonė AB Lietuvos paštas nesivadovauja įstatymu.

Masiškai atleidžiami darbuotojai, naikinami pašto skyriai, didinamos leidinių pristatymo kainos, dėl to brangsta leidinių prenumerata. Tuo metu Lietuvos pašto vadovybė patenka į didžiausią algą gaunančių vadovų dešimtuką, o bendrovės pajamos skaičiuojamos šimtais milijonų“, – pažymi K. Vilkauskas.

Pokyčiai palies daugiau nei pusę milijono Lietuvos gyventojų

Socialdemokratas pabrėžia valdančiosios Laisvės partijos ministro Mariaus Skuodžio atsakomybę.

„Per metus pašto paslaugų vietų Lietuvoje sumažėjo kone perpus. Atleidžiami šimtai darbuotojų. Kodėl valstybinė įmonė sau leidžia išvyti tiek žmonių į gatvę?“ – klausia K. Vilkauskas.

Parlamentaras primena leidėjų skaičiavimus, kad šie neigiami pokyčiai palies daugiau nei pusę milijono Lietuvos gyventojų, kurie iki šiol naudojosi prenumeruojamų spaudos leidinių pristatymo paštu paslauga.

„O Vyriausybė, kaip visada, kategoriškai atsisako „kištis“ – kaip ir dėl energijos kainų, ir dėl maisto kainų. Nors įstatymas įpareigoja Vyriausybę kompensuoti universaliosios pašto paslaugos teikėjo nuostolius, jeigu to reikia.

Deja, finansinė našta perkeliama ant žmonių pečių: Lietuvos paštas tiesiog didina įkainius. Paštas pavirto prekyviete. Nors bendrovė – valstybės, jos veiksmai prieštarauja viešajam interesui“, – komentuoja socialdemokratas K. Vilkauskas.

Jis piktinasi ministerijos valdininkų argumentu, esą leidinių pristatymas ir prenumerata – prabangos dalykas. „Leidinius prenumeruoja daug vyresnio amžiaus nepasiturinčių regionų gyventojų“, – pažymi K. Vilkauskas.

Socialdemokratai anksčiau kreipėsi į Vyriausybę ragindami „peržiūrėti finansavimo modelį, kad būtų užtikrintas didesnis pašto paslaugų prieinamumas, universaliųjų pašto paslaugų teikimas ir gyventojų, ypač nuo rajonų centrų nutolusių vietovių, teisė į prieinamas pašto paslaugas“.

 226 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes