Alvydas ZIABKUS
„Švyturio“ apžvalgininkas

Dėl Auksūdžio kaime numatomų danų investicinių planų kilusi rajono valdžios ir Darbėnų seniūnijos gyventojų priešprieša pasiekė naują lygį – jau aižėja valdančioji dauguma, o Darbėnai pakėlė sparnus jungtis prie Palangos savivaldybės.
Tarybos daugumą vadeliojantis meras Antanas Kalnius yra ramus ir dėl šių politinių demaršų, ko gero, šypsosi sau į ūsą.
Dar anksčiau priešingai balsuodavusių trijų „vardanlietuvių“ pasitraukimas koalicijai tolygus uodo įkandimui. Vienuolika „Kretingos krašto“ atstovų su prie jų prilipusiais dviem kraštjaunuoliais – jau dauguma. Keturioliktuoju yra darbietis ir už komiteto pirmininko algą ištikimai tarnaujantis Vytautas Ročys. Rezerve dauguma dar turi socialdemokratų frakcijos laisvąjį paukštį Steponą Baltuonį, kuris principiniais klausimais šliejasi prie stipresniojo. Tad valdantieji nepajudinami iki pat kadencijos pabaigos.
Nerimtai atrodo ir Darbėnų delegacijos vizitas į Palangą, kuris labiau panašus į paauglio grasinimą reikliems tėvams pabėgti iš namų. Kiek darbėniškiai link savo pasiskelbto tikslo benueitų, jų pro duris neišleis rajono taryba, kurios, pagal pasikeitusį įstatymą, pritarimas keisti rajono ribas yra būtinas.
Tačiau šių pavojaus signalų A.Kalnius neišgirsti negali. Nuo atlėkusio akmenuko priekinio automobilio stiklo menkas įskilimas paprastai tuo nesibaigia. Laikui bėgant stiklas ima aižėti tolyn. Nuo praėjusių savivaldos rinkimų mero įgytą autoritetą pamažu trina net ne gamyklos statybos klausimas. Gamykla yra tik lakmuso popierėlis.
Merui vis labiau koją ima kišti į viešumą lendančios charakterio savybės: sunkiai slepiama arogancija, prasprūstantis cinizmas, nepamatuotos ambicijos, kurios neretai įgyvendinamos ne kompromisais, o daugumos jėga.
Apie tai signalizuoja daug detalių, kurios krenta į akis kilus konfliktinėms situacijoms. Prieš tarybos posėdžio pradžią gyventojų parašus įteikiančiam Darbėnų seniūnijos atstovui meras šauna – „netrukdykite dirbti“. Piketo metu merui pasakiusiam žmogui, kad jis gyvenąs vos už 400 metrų nuo numatomos gamyklos, A.Kalnius meta: „na ir kas. Aš gyvenu prie pat magistralinio kelio“.
Kaip čia neprisiminsi praėjusią kadenciją girdėtus buvusio vicemero Dangiro Samaliaus nusiskundimus, kad jis iš mero pusės patiriąs mobingą, ar nuo grubesnių rajono vadovo žodžių pravirkusias savivaldybės darbuotojas.
Autokratiniam valdymo stiliui būdingos tokios A.Kalniaus charakterio savybės gal ir padeda vadovaujant įmonei, tačiau jos tikrai yra nepriimtinos tarnaujant valstybei žmonių išrinktu meru.
Net ir gamyklos temai abejingi kretingiškiai ima nebesuprasti, kodėl meras taip guldo galvą už tą gamyklą. Bet kuriam politikui nuojauta patartų stoti nemažos Darbėnų bendruomenės pusėn ir šioje situacijoje ant balto žirgo šuoliuoti link kitų savivaldos rinkimų. Velniai nematė tos gamyklos.
Bet ne, A.Kalnius akivaizdžiai advokatauja investuotojams. Šią savaitę klausant gamyklos temai skirtos „Žinių radijo“ laidos, susidarė įspūdis, kad joje dalyvauja darbėniškis K.Kulesius ir investuotojų atstovas A.Kalnius.
Įdomiausia, kad paklaustas apie Darbėnų ir viso rajono naudą iš šios gamyklos, meras ėmė postringauti apie visos Lietuvos naudą. Net laidos vedėjas nustebo, kad Kretingos rajone išrinktas politikas sprendžia Lietuvos energetinius klausimus.
Gal laidoje paklaustas apie rajono gaunamą naudą meras nedrįsta pripažinti, kad gyventojų pajamų mokesčių iš svetur komandiruoti gamyklos darbuotojai į rajono biudžetą nemokės, nuo žemės mokesčio dideli investuotojai bus atleisti, o gamyklos įrengimai gali būti išnuomojami, todėl ir turto mokesčio rajonas tegautų grąšius.
Todėl ir lieka gyventojus guosti, kad atsiradus gamyklai suklestės maitinimo įmonės, automobilių remonto dirbtuvės ar kirpyklos. Ar tikrai 40 darbuotojų paslaugas pirks tik Darbėnuose ir verslus pakels į kitą lygį?
Kodėl meras vardan investuotojų interesų aukoja savo ir taip blėstančius reitingus ir nekreipia dėmesio, kad Darbėnuose gali būti paskelbtas nepageidaujamu asmeniu? Kituose rinkimuose šioje seniūnijoje jis ir jo „Kretingos kraštas“ kažin ar gaus bent vieną rinkėjo balsą.
Ar tai tik aklas mero užsispyrimas, tuščios ambicijos, ar kažkas giliau? Susitikime su gyventojais Darbėnų gimnazijoje vienos moters klausimas apie galėjusias papilnėti mero kišenes šiandien nuskamba visai įdomiai. Matant tokį mero elgesį diskusijose apie gamyklą, neturėtų stebinti ir piktinti, kodėl tokie klausimai gyventojams ima kilti.˙

 1,127 peržiūrų (-a)

91% LikesVS
9% Dislikes