Alvydas ZIABKUS
„Švyturio“ apžvalgininkas

Dėl Auksūdžio kaime ketinamos statyti chemijos pramonės gamyklos Darbėnų bendruomenė su ją palaikančia savivaldybės tarybos opozicija ir meras Antanas Kalnius su jam ištikima valdančiąja dauguma beveik du mėnesius, kone gniauždami kumščius, žiūrėjo vienas kitam į akis.
Ir A.Kalnius sumirksėjo pirmas. Staiga suvokęs, kuo jam gali baigtis tas nervų karas, pradėjo mirksėti taip tankiai, kad tą pačią dieną, nepaisydamas Kovo 8-osios šventės, nepaisydamas, kad moterų šventės dieną ir darbėniškiai iš anksto gali būti suplanavę savo vakarą, puolė susitikti su Darbėnų bendruomene.
Tiesą pasakius, sprendžiant iš to, kas buvo pasakyta Darbėnų gimnazijos salėje, nieko nebūtų atsitikę, jei meras savo žinią būtų pranešęs ir po švenčių. Bet nerimo rajono vadovui buvo susikrovę tiek daug, kad, anot jo, net ir žmona jam pasakiusi – „Antanai, nieko nelaukdamas važiuok į Darbėnus“.
Ką gi tokio svarbaus darbėniškiams pranešė meras? Kad prie Darbėnų grėsmingosios gamyklos nebus. Gal ji ir atsirasianti kažkur Lietuvoje, bet tik ne prie Darbėnų. Jei atvirai, žinia ne iš šviežiųjų – apie tai Darbėnų seniūnijos gyventojai merui kartoja jau antrą mėnesį. Ačiū Dievui, pagaliau išgirdo ir jis.
Koks gi žaibas trenkė merui, kad staiga jam nušvito protas? „Matydamas kas vyksta ir jau turėdamas duomenis, aš galiu šiandien priimti asmeninį sprendimą – Darbėnuose gamyklos neleisime statyti“, – to smalsaujantiems paaiškino meras.
Negana to, susirinkusiems jis pranešė, kad kokie investuotojai į rajoną beateitų, tam turinčios pritarti bendruomenės. „Mes ateityje bandysime inicijuoti pataisą, kaip tai turėtų būti. Bendruomenėms turėtų būti operatyviai išaiškinama ir tik tada eisime į priekį“, – nerišliai dėstė meras, užmiršdamas paaiškinti, ką valdžia ruošiasi taisyti.
Ką gi tokio sužinojo iki šiol tik PAV išvadų laukęs meras, kas jį privertė pakeisti nuomonę? Ir čia pirmasis rimtesnis jo slystelėjimas – „aš turiu daugiau informacijos, bet negaliu jos atskleisti“.
Na, žinote. Atvažiuoti į Darbėnus deklaruojant, kaip esi labai kartu su žmonėmis ir čia pat atvirai nuo jų kažką slėpti. Kaip Darbėnų gimnazijoje nusižeminęs besistengė atrodyti A.Kalnius, bet jo susireikšminimas ėmė ir išlindo.
Tačiau sklando ir kita versija, logiškai paaiškinanti, kam merui buvo reikalinga tokia skuba. Kalbama, kad iš Darbėnų ketina trauktis pats investuotojas, kuris nesitikėjo tokio žmonių pasipriešinimo. Tai ir galėjo būti mero nuo žmonių slepiama informacija. O pranešdamas, kad gamyklos statyti neleisiąs, A.Kalnius skubėjo jiems užbėgti už akių. Kad vėliau investuotojų pranešimą galėtų įvardinti, kad tai esąs jo pastangų rezultatas.
Todėl nenuostabu, kad pagrindinis A.Kalniaus Darbėnuose tikslas buvo pademonstruoti, koks jis yra didžiulis darbėniškių draugas ir gynėjas. Tačiau improvizuodamas meras vis dažniau slydinėjo.
Su didele abejone žmonės išklausė pasakojimą, kaip į rajoną atėjo šis investuotojas. Įmonės atstovai į savivaldybę atvažiavę kiek daugiau nei prieš pusę metų ir „išsakė pastebėjimus, kad mes čia galbūt kažką pas jus norime daryti“.
Ir po to, anot mero, visą laiką jų nebebuvę. A.Kalnius net užmiršęs apie juos, nes įvairūs investuotojai, pasirodo, pas jį traukia šniūrais. Vandenilio ir metanolio gamintojai vėl apsireiškę tik tada, kai jau paprašė paskelbti apie PAV pradžią.
Ar tikrai beveik pusę milijardo eurų Kretingos rajone investuoti susiruošusios įmonės atstovai pas merą apsilankė tik vieną kartą ir tai tuomet dar nežinodami, ką jie čia ketina statyti? Vietą galimai gamyklai išsirinkę patys, rajono vadovams net nežinant?
Jei tai yra A.Kalniaus pasekta pasaka, tai labai neįdomi. O jei melas žiūrint žmonėms į akis – tai labai negražus.
Dar vienas mero mitas – žemės ūkio paskirties jis nekeisiąs nė už ką. Bendrajame plane numatyta šios teritorijos pramonės paskirtis. Tai kad žemės valdytojas dar nekeičia žemės paskirties, reiškia, kad jis dar nenori mokėti gerokai didesnių žemės mokesčių.
Pakeisti žemės paskirtį pagal aukščiausią galią turintį teritorinio planavimo dokumentą – Bendrąjį planą, tėra formalumas. Ir jei meras spyriosis, teismas jį įpareigos tai padaryti ir dar nubaus už įgaliojimų viršyjimą. Nes patvirtindama Bendrąjį planą pati taryba nusprendė, kad šioje teritorijoje bus pramonės paskirtis.
Susitikimo pabaigoje išmoktą tekstą baigęs meras visai pradėjo plaukioti. Pradžioje išsakęs tvirtą poziciją, kad Darbėnuose gamyklos nebus, vėliau jis pradėjo aiškinti, kokie technologiniai reikalavimai bus išsiųsti investuotojams. Suprask, jei jie bus išpildyti, gal Auksūdžio kaime vandenilis bei metanolis ir galėtų būti gaminamas.
Bet kokie gali būti reikalavimai investuotojui, jei meras kartu su valdančiąja dauguma yra nutaręs, kad gamykla prie Darbėnų statoma nebus?
Tikras konfūzas oratorių ištiko pasiteiravus, kokiu būdu mero išsakyta pozicija gamyklos atžvilgiu virs kūnu – rašytiniu dokumentu. „Nei ateinantį, nei kitą tarybos posėdį nieko nepriimsime. Paruošime raštą investuotojams ir jiems pranešime apie mūsų sprendimą“, – maždaug taip žmonėms paaiškino meras.
Pasibaigus Lietuvos Nepriklausomybės atgavimo šventei, jam į pagalbą atėjo opozicija, kuri antradienį užregistravo tarybos sprendimo projektą dėl nepritarimo vandenilio ir metanolio pramonės vystymui Kretingos rajono Darbėnų seniūnijos Auksūdžio kaime.
Kad greičiau būtų išsklaidytos darbėniškių abejonės dėl mero nuoširdumo, jam belieka nelaukti kovo pabaigos, o jau kitą savaitę pusvalandžiui sušaukti neeilinį tarybos posėdį, kuriame vienbalsiai būtų priimtas šis sprendimas.

 918 peržiūrų (-a)

86% LikesVS
14% Dislikes