Praėjusią savaitę Kretingos r. savivaldybės kolegijos posėdyje buvo pradėti nagrinėti buvusio Lapyno reikalai. Lapynu dažniausiai vadinamas Kretingos vakarinis mikrorajonas tarp Pasieniečių ir Tiekėjų gatvių, kur suformuoti keli sklypai verslams plėtoti. Laisvai ekonominei zonai jis per mažas, tačiau savivaldybė tikisi, jog 18 ha gali įsikurti viena didelė gamykla.
„Švyturys“ praėjusiame numeryje rašė, kad anksčiau čia, Vakariniame Kretingos miesto pakraštyje veikė įmonė „Kretingos žvėrininkystės ūkis“, kurios pagrindinė veikla buvo kailinių žvėrelių veisimas bei auginimas. Prieš du dešimtmečius ji buvo likviduota. Didelį sklypą buvo numatyta padalinti į mažesnius ir jais vilioti investuotojus. Tačiau šiandien kalbama apie visą šią, 18 hektarų teritoriją, nes šalyje didelių sklypų paklausa esą didelė. Savivaldybė nori pakeisti detalųjį planą taip, kad teritorija tiktų vienai ar kelioms didelėms gamykloms statyti.

Parengtos kelios alternatyvos
Detaliojo plano pakeitimus savivaldybės kolegijos posėdyje pristatė UAB „Archinova“ filialas „ER projektai“ architektai Rimantas Stuopelis ir Rūta Stuopelienė. Anot jų, detalusis planas yra numatytas 22 ha teritorijai, kuri yra nusidriekusi tarp Tiekėjų ir Pasieniečių gatvių. Teritorija – didelė, nepadalinta jokiais sklypais, čia nebuvo nei normalių gatvių, nei privažiavimų, nei inžinerinių tinklų. Įmonės uždavinys buvo parengti kelias alternatyvas. Svarbiausia užduotis buvo numatyti žemės sklypų formavimo principus, suformuoti inžinerinę infrastruktūrą ir sklypus kurių plotai iki 2 ha, ir kitas variantas – suformuoti sklypus, kuriu plotai būtų didesni negu 3 ha. Vėliau, per praėjusių metų pabaigoje vykusias diskusijas savivaldybėje buvo prieita prie minties, kad galima būtų parengti kelias galimas versijas. Svarbiausia, kad grąžinus dalį Lapyno privatiems savininkams, atsirastų galimybė formuoti didelį sklypą.
Architektai savivaldybei pristatė šešis Lapyno sklypų detaliojo plano variantus. Jie skyrėsi sklypų dydžiais.

Pasinaudota „Investuok Lietuvoje“ patarimais
Kretingos r. savivaldybės meras Antanas Kalnius architektų pateiktą informaciją papildė, jog apie visus galimus sklypų pertvarkymo variantus buvo diskutuota dar praėjusių metų gruodžio mėnesį. Prieš priimant administracijos siūlymą ir sprendimą buvo surengta daug susitikimų ir su verslo atstovais. Išklausant jų, buvo mėginta įvertinti, kokio dydžio jiems būtų patrauklus sklypas. Taip pat buvo kalbėta su „Investuok Lietuvoje“ atstovais, kurie irgi pritarė, jog patrauklesnis turėtų būti vienas didelis sklypas.
„Visi suprantame, jog tai – komercinis sklypas ir mes norėtume, kad į jį ateitų stambus investuotojas, kuris visą šį sklypą pilnai išnaudotų savo veiklai“, – sakė meras.
Pasak jo, remiantis „Investuok Lietuvoje“ patarimais, tokių didelių 18 ha sklypų Lietuvoje yra nedaug ir jie yra tikrai labai paklausūs. Čia reikalingos komunikacijos: vanduo, nuotėkos, elektra. „Visa tai mes turime, bet aukštos įtampos laidai nors ir yra, tačiau galingumo didelei įmonei gali neužtekti. Visos kitos komunikacijos yra“, – tikino meras.
Anot jo, „Investuok Lietuvoje“ pasakė, kad dujų vamzdynai nėra aktualūs, tačiau svarbesni yra kiti komponentai: didelis sklypas, komunikacijos ir gera logistika. „Kai gruodžio mėnesį diskutavome, pasilikome prie paskutinio varianto, kad būtų formuojamas vienas 18 hektarų sklypas, kuriame projektuotojai numatė skersinę gatvę, kuri per patį sklypą sujungtų Tiekėjų gatvę su Pasieniečių g. tęsiniu“, – sakė meras. Jo žodžiais, jeigu taip atsitiktų, sklypas sumažėtų, bet noras yra išlaikyti visą 18 ha sklypą nepadalintą ir mėginti visą jį pardavinėti galimiems investuotojams.

Diskusijos dėl gatvių ir įvažiavimų
Rajono architektė Reda Kasnauskė patikslino merą, jog tokio didelio 18 ha sklypo Lapyne neturime, didžiausias yra 11 ha. Tačiau atsisakius skersinės gatvės, tas 18 ha kaip ir susidaro. Tačiau kam ta nauja gatvė reikalinga? Meras patikslino, jog bus siekiama, kad sunkusis transportas į teritoriją patektų iš Tiekėjų gatvės ir, kad sunkiasvoriais vilkikais nereikėtų apkrauti pasieniečių gatvės, kurios yra daug gyvenamųjų pastatų bei daugiabučių. Visas transporto priemonių srautas į buvusio lapyno teritoriją turėtų važiuoti iš Tiekėjų gatvės.
Mero teigimu, tie, kurie investuos, susitvarkys tuos įvažiavimus. Tačiau jeigu per sklypo vidurį nutiesime gatvę, jis gali būti nepatrauklus. O tokių mažų sklypelių, po kelis hektarus Kretingos rajone tikrai yra.
Į Tarybos narės Violetos Turauskaitės klausimą, ar yra jau pretendentų ateiti į šį sklypą, kad nesikartotų tokių istorijų kaip Darbėnuose, meras atsakė, kad dabar nėra tokios įmonės, kuri jau rytoj norėtų pradėti darbus. Tačiau yra vienas sklypas, kuris jau dabar atiduotas privačiam savininkui.
Svarstymo metu vyko diskusijos dėl gatvių planavimo buvusioje Lapyno teritorijoje. Daugiausiai abejonių reiškė Tarybos narys Gediminas Venckus. Kadangi formuojamas toks didelis sklypas, nelabai aišku, kokios kategorijos gatvė turi būti ta, kuri per sklypą kirs iš Tiekėjų iki Pasieniečių g. Architektai tikino, jog esminis dalykas, kad sklypas būdų tvarkomas taip, kad būtų sukurta kuo daugiau darbo vietų, o gatvė turi būti tokia, kad nekeltų tiek verslininkams, tiek gyventojams diskomforto.
„Aš likčiau prie kuo didesnio sklypo varianto, – sakė Tarybos narys Giedrius Petreikis. – rinkoje turime turėti tai, ko kiti neturi“. Kolegijos nariai balsavimu pritarė, kad būtų formuojamas vienas didelis sklypas. Turint detalųjį planą su 18 ha, jį galima bus siūlyti investuotojams.
Gintaras Mikšiūnas
Autoriaus nuotrauka

 1,695 peržiūrų (-a)

33% LikesVS
67% Dislikes