Vyriausybė pritarė įstatymų pataisoms, kurios sudarytų sąlygas dideliems Vakarų ginklų ir šaudmenų gamintojams, įskaitant ir Vokietijos karinės pramonės milžinę „Rheinmetall“, kuo greičiau kurti čia savo gamyklas. 

Ministrų kabinetas premjerės Ingridos Šimonytės pasiūlymu prašys Seimo pataisas svarstyti skubos tvarka.

„Tada (pataisos – BNS) galėtų judėti ir gegužės pradžioje jau būti priimta“, – Vyriausybės posėdyje trečiadienį teigė I. Šimonytė.

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis teigė, kad Aplinkos, Žemės ūkio ir Finansų ministerijos greitai suderino pataisų paketą.

„Tikimės, kad projektas operatyviai pasieks Seimą, bus priimtas, nes jis yra labai svarbus tiek iš nacionalinio saugumo, tiek iš ekonomikos perspektyvos“, – posėdyje sakė K. Žemaitis.

Priėmus tą numatančius Investicijų, Žemės, Teritorijų planavimo ir Statybos įstatymų pakeitimus Vyriausybė didelę gynybos pramonės investiciją galėtų pripažinti neatidėliotinai svarbia valstybės saugumui.

Tokiems projektams išimties tvarka Vyriausybė leistų statyti neurbanizuotose teritorijose be teritorijų planavimo su savivaldybe procedūrų. Investuotojams nebūtų privaloma informuoti visuomenę apie projektavimą, kviesti ją dalyvauti svarstant projektinius pasiūlymus. Taip pat nebūtų privaloma viešinti informacijos apie statybos darbų pradžią.

Ministrė Aušrinė Armonaitė anksčiau BNS teigė, kad pataisos skirtos ir „Rheinmetall“, kuri ketina Lietuvoje statyti 155 mm artilerijos amunicijos gamyklą.

Ministerijos teigimu, pataisos parengtos reaguojant į besikeičiančią geopolitinę padėtį, esą būtina plėtoti vietos gynybos pramonės pajėgumus, mažinti Lietuvos priklausomybę nuo ginklų, šaudmenų ir kitos karinės produkcijos importo.

Tiek A. Armonaitė, tiek premjerė Ingrida Šimonytė kovo mėnesį sakė, kad daugiau naujienų apie „Rheinmetall“ planus Lietuvoje statyti amunicijos gamyklą gali būti pateikta po Velykų. Pasak A. Armonaitės, tiek Lietuva, tiek įmonė turi atlikti kai kurių namų darbų, tačiau joks susitarimas dar nepasirašytas.

Viceministras: „Rheinmetall“ sprendimo dėl gamyklos Lietuvoje tikimasi netrukus

Vokietijos karinės pramonės milžinės „Rheinmetall“ sprendimo dėl 155 mm artilerijos amunicijos gamyklos statybų Lietuvoje tikimasi artimiausiu metu, sako ekonomikos ir inovacijų viceministras K. Žemaitis.

„Tikimės, artimiausių savaičių bėgyje galutinius sprendimus turėsime“, – trečiadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė K. Žemaitis.

Taip jis kalbėjo prieš Vyriausybei trečiadienį svarstant įstatymų pataisas, kurios sudarytų sąlygas dideliems Vakarų ginklų ir šaudmenų gamintojams, įskaitant ir Vokietijos karinės pramonės milžinę „Rheinmetall“, kuo greičiau kurti čia savo gamyklas.

K. Žemaičio teigimu, kol kas „Rheinmetall“ nėra nusprendusi, kur konkrečiai gamykla galėtų būti statoma, įmonei pasiūlytos kelios potencialios lokacijos.

„Kol kas galutinių sprendimų nėra, pati įmonė kai priims sprendimą investuoti, tikėtina, ji priims tą sprendimą jau žinodama potencialias vietas. Mūsų agentūros (…) nuolatos dirba su investuotoju, pateikia įvairias potencialias lokacijas“, – kalbėjo viceministras.

Anot jo, „Rheinmetall“ iš Lietuvos tikisi greitų valdžios sprendimų: „Kad Lietuva būtų lanksti ir greita savo sprendimuose valstybė“.

Viceministro teigimu, priėmus įstatymų pataisas, „Rheinmetall“ ir kitų gynybos pramonės įmonių gamyklos Lietuvoje įsikurtų gerokai greičiau.

„Kiekvienas norime, kad gamykla stovėtų už dešimt mėnesių, o ne už trejų metų“, – sakė viceministras.

Paklaustas, kiek investicijų reikėtų tokiai gamyklai, K. Žemaitis konkrečios sumos neįvardijo ir patikino, kad ji galėtų būti paviešinta artimiausiomis savaitėmis, baigus diskusijas su įmone.

Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos direktorius Vaidas Sabaliauskas yra sakęs, kad į projektą valstybė turėtų investuoti bent 250 mln. eurų.

Anot K. Žemaičio, tikimasi, jog patrauklesnis teisinis reguliavimas paskatintų bent kelias gynybos pramonės įmones, tokias kaip „Rheinmetall“, savo stambius projektus įgyvendinti Lietuvoje.

„Šis konkretus reguliavimas galėtų būti taikomas ir šiai, ir kitoms įmonėms, kurios svarstytų steigtis Lietuvoje“, – sakė K. Žemaitis.

 225 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes